Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

Tjoho!

Kategori: Vardag

- Det snöar! -Lågtryck

Kategori: Vardag

Dimmigare dag får man leta efter! När jag klev upp klockan sju var sikten obefintlig, och när jag tittar ut nu [19:50] är sikten precis lika dålig. Lågtrycket verkar ha satt sig på min hjärna med, för jag har varit så trött och låg hela dagen.. Men efter skolan taggade jag till rejält och spelade innebandy i 75 minuter! Idag var vi nio och hade ännu roligare!

Nu ska jag kura ihop mig framför TVn i köket (min TV syns inte längre, den står bakom alla möbler någonstans) och se Leilas Fest!

Mycket på Gång

Kategori: Vardag

Så var det ny läsperiod, Linjär algebra och geometri 5 hp, Grundläggande Kemi 10 hp och Studieteknik 1 hp. Kemin verkar lovande, mycket labbar. Studietekniken kan nog vara riktigt bra för mig...host!...jag är ju inte så bra på sånt.

Och så till dagens händelse, Ryszard Rubinsztein gör entré! Och vilken kille! Han är verkligen alla fördomars matematikproffesor personifierad! Ganska kort, kritdamm på byxorna, svartgrått helskägg, flint på hjässan, glasögonen längst ut på näsan och öststatsbrytning. Men allra bäst (värst) var nog hans hiskeliga tempo! Springer mellan tavlorna, hissar dem upp och ned medan han suddar, skriver alla kofficienter och alla X i rasande fart och pratar så fort att ingen hör vad han säger. Men, men, man ska vara lycklig som får se en sådan raritet i dess naturliga habitat!

Lucia på gång! Jag och Lina tänkte vara med i UTN:s luciatåg i år. Övning i tupplurarnas lokaler varje tisdag och torsdag lunch fram till lucia!

Och så har jag lagat cykeln ännu en gång, nu var det kedjan som trasslade riktigt ordentligt. Men med en bitsmejselsats och flinka fingrar så gick det bra!

Imorrn blir det kurslitteratur i såna mängder att plånboken gråter. SI Chemical data, Chemical Principles, Gröna Luntan (labinstruktioner) och Elementary Linear Algebra With Applications. Kanske 1200-1300 kr totalt...

Till sist så kan jag nämna att jag som bäst håller på att ragga flytthjälp. Jag har lovat att bjuda alla som hjälper till på äppelpaj, och det gjorde susen. Lino, Isac, Emelie och Kristoffer har lovat att hjälpa till. Men jag tror nog att jag kan få loss någon mer!

Mycket trevlig lördag

Kategori: Malin i köket

Vad gör man mitt på dagen på en lördag? Jo man samlar ihop ett gäng på sex-sju stycken fikasugna går på någon av nationernas helgfika och fikar exempelvis smörgåstårta, baguett, chokladboll eller chokladtårta. Till mycket bra priser förstås! Vi rusar runt stan och kan inte bestämma oss, men hamnar slutligen på norrlands. Jag väljer tillslut en chokladboll och cappucino!

Innan vi skiljs åt bestämmer Lina, Nina och jag att det blir pizzabak hos mig senare. Klockan sex har jag en färdigjäst deg (och vad den JÄSTE!) och vi kör igång för fullt! Stjärnor på is och äppelpaj blir det sedan (jag skalar äpplen och mina gäster springer till Folkes och köper diskmedel) och vi blir helt fulla i magen alla tre.

Nu har jag precis kommit in, jag följde Nina till bussen vid Carolina Rediviva och gick sedan med Lina en bit till. Skönt att få röra på benen efter en sådan middag!

God natt!

Boländerna

Kategori: Vardag

Idag tog jag och min klasskamrat Isac cyklarna till Boländerna, Uppsalas industri- och stormarknadsområde. Strålande väder för en cykeltur, runt en mil cykling blev det i slutändan!

Första anhalten var Röda Korset där jag handlade ett täcke, en rutig filt, en springform och böckerna Rain Man och Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö för totalt 75 kr! 

Sedan biltema för att hämta ut gratisgrejerna jag fått som inflyttningspresent av Uppsala Kommun; En bitsmejselsats (vilken smart grej! Nu kan jag skruva i mina ikeamöbler!) och gratis kaffe och fikabröd för fyra (fast för två då).

Så var det återigen dags för tentamen, denna gång geologi- och akvatiska systemdelen av Introkursen (4hp). Så imorrn klockan tolv ska alla hålla tummarna för mig! (och jag håller tummarna för lulegänget givetvis!). Tänkte ladda upp med en promenad i stadsskogen innan jag drar till tentalokalen!

Jippi!

Kategori: Tentaångest

- Jag klarade tentan!! -

Sen har problemen kring inflyttningen löst sig verkar det som, för jag kanske kan få nycklarna den 30:e och går inte det så kan den nya hyresgästen på mitt gamla rum tänka sig att flytta in tisdag!

Jag pluggat till tentan på fredag tillsammans med Manne, Gunnar, Emma, Lino och Anna, såå mycket roligare att plugga i grupp!

Jag slank in på second handaffären idag också, soffan som jag reserverat står kvar, och så köpte jag en strykbräda modell liten (för ärmar och sådant) och en liten kaffeservis i tolv delar för 40 kr. Impulsköp måhända, men det gör inget!!

En fantastiskt bra dag helt enkelt!

 
Min fina servis.                    Mitt senaste brödbak

Många trevliga helger framöver!

Kategori: Vardag

Denna helg: Återhämtning efter tentaperioden

Nästa helg: FLYTT! Mamma kommer ner och så ska vi flytta alla mina möbler och pryttlar 
                   till min nya adress; Studentvägen 34!

7 - 9 november: Tåget går mot Norrbotten och Norrfjärdens blåsorkester 50 år!

14 - 16 november: Allas vår (min) Kristina kommer på besök! Jag är fast besluten om att 
                               få henne att söka till Uppsala nästa höst, jag menar; finns det någon bättre 
                               plats på jorden? Det blir stadsrundvandring och kanske höstbal?

22 - 23 november: Jag är ledig om nån känner för att hälsa på!

28 - 30 november: Emelie S kommer hit, vi har bokat plats på tre föreställningar på 
                               Stockholm international horse show! Hela lördagen i Uppsala dock!

Söndag

Kategori: Malin i köket

Det visade sig att vi inte har några lektioner eller föreläsningar i veckan, bara tentan på fredag. Så därför var det många som passade på att åka hem till nära och kära ett par dagar. Det känns som om det bara är jag som är kvar, men det är förstås inte sant!

Igår satte jag igång med ett nytt brödbak. Jag matade min nya, fräscha surdeg lördag förmiddag efter jag kommit hem från konditorifika på stan (hushållsvåg vore fint tack!). Den fick sen stå och puttra fram till kvällen. På kvällen kilade jag över till Anna som bor likadant som jag kommer göra efter flytten - dvs jättefint! När jag sen kom hem efter tio nån gång satte jag själva degen bestående av vetemjöl, rågsikt och hasselnötter (observera, ingen jäst bara surdeg). Jag knådade för hand i säkert 20 minuter innan jag ställde att jäsa i mitt rum över natten.
    Jag var lite orolig över att det inte skulle funka men när jag vaknade imorse så höll degen på att svämma över! Nu har jag precis smakat på mitt hasselnötsbröd och konstaterat att bröd verkligen smakar mer om det får jäsa riktigt länge!

Så har jag promenerat till luthagen, ca en kilometer bort, och köpt ett soffbord! En stol bara så har jag alla möbler jag behöver!

Blue Man Group

Kategori: Miljö och politikHär kommer lite miljöpropaganda som ida så fint uttryckte det, denna film visade den senaste
w-alumnen som var på besök!

Så var det över...kanske

Kategori: Tentaångest

Nu har jag skrivit min första tenta. Men jag undrar om jag klarade det. Kändes lite si och så med det. Den som lever får se...

Efteråt firade jag med palt och Piteå-tidningen på Norrlands nation!

...

Kategori: Vardag

Ryszard Rubinsztein heter vår näste föreläsare i matematik...Ryszard!

Slutligen?

Kategori: Mitt hem

Och igen! Jag knallade in på second handbutiken som ligger ett stenkast från studentvägen för att kika lite. När jag kommer ut en stund senare har jag lagt handpenning på en soffa! Jag betalar och får den hemkörd när jag flyttar!
 - Mörkgrå
 - 2-sits
 - tre kuddar medföljer
 - från IKEA
 - 800 inkl frakt!

Jag har även tjingat ett soffbord (Ikea LACK) för 100 kr som jag ska hämta på söndag.


   
Hittills har jag lagt ut 2700 kr och fått soffa, soffbord, bokhylla, skrivbord, byrå och säng
plus matta, sybord och gardiner som jag fått gratis! Det här känns bra!

Jag kan inte sluta!

Kategori: Mitt hem

Så var det dags ännu en gång. Jag nämnde tidigare att jag var sugen på en EXPEDIT bokhylla (helst 4x4 rutor) och tänkte försöka hitta en begagnad. Jag fann en 5x5 på blocket men den var tyvär bortlovad. Men igår kväll ringde Francesco (ja han är från italien) och berättade att han skrivit fel i annonsen, att den bara hade 4x4 rutor. Då ville hans spekulant inte ha den, med det ville jag!
     Han bor på triangeln, dvs husen tvärs över vägen, så jag knallade det och kikade på hyllan. Fiffigt nog var den nedmonterad, så utan större ansträngning (han hade hiss) bar vi den till mig i några omgångar. En trevlig pratstund blev det också. Vi pratade på en trevlig blandning av svenska och engelska och det visade sig att han höll på att doktorera i fysik på ångström!

Så här ser hyllan ut när den är monterad:
 

men min får ligga i en hög tills jag har flyttat! Kommer bli en perfekt rumsavdelare!

500 fick jag ge för den (nypris 900). Jag tackade för hjälpen och sa "Vi syns på Ångström!"

Brödbak

Kategori: Malin i köket

Igår kväll skållade jag vetekross och havregryn samt försökte få liv i min surdeg för att kunna baka idag. Därför var jag uppstigen redan klockan åtta fastän föreläsningen inte började förrän ett!

Receptet på "Det Godaste Brödet" fann jag i Vegetariska Kokboken fast jag bytte ut 1 dl vatten och 2 dl mjöl mot en dl surdeg. En riktigt härlig deg blev det och lagom till lunchtid kom två trevligt runda limpor ut ur ugnen! Jag tror aldrig jag har lyckats så bra med bröd förr. Genomgräddat, inte smuligt och med en frasig skorpa runt om! Mamma, du ska få smaka när du kommer hit!


"Det Godaste Brödet" 2 limpor

På kvällen:
4,5 dl kokande vatten
2 dl vetekross
2 dl havregryn

På morgonen:
2 dl kokande vatten
25 g jäst
1 dl rågsurdeg
0,5 msk salt
11 - 12 dl Ekologisk Vetemjöl special

På kvällen, häll vattnet över ingredienserna i en bunke, låt stå över natten.
På morgonen, Blanda ner vattnet och surdegen i det skållade och se till att det blir ca 37 grader varmt. Rör ner jästen. Sen ner med saltet och det mesta av mjölet och knåda 10 minuter för hand (4 minuter i assistent om jag haft någon sådan). Jäs ca en timme
     Ta upp på bakbord, knåda en liten aning och forma sedan till två runda limpor. Låt jäsa på bakplåtspapper ca 45 min. Värm ugnen till 250 grader och värm samtidigt plåten. Snitta bröden godtyckligt och skjutsa över dem till den heta plåten. Grädda 40 - 50 minuter, brödet ska låta lite ihåligt när du knackar på ytan om det är färdigt.

Min fina utsikt över ett Uppsala i höstskrud

Rykande färskt bröd


En härlig helg

Kategori: Vardag

Så var var jag hemma igen, utvilad och pigg på tentaplugg! 

Fredag cyklade jag till busshållplatsen (som ligger helt åt tjotaheiti - typ 7 km hemifrån) för att hoppa på bussen till Härnösand. Inte så kul med buss, men jag passade på att prata en massa med Kristina! På busstation stod Anna och Elsa (vovven) och väntade på mig och väl framme på Seminariegatan fick jag lite kvällsmat.

Lördag börjar med kaffe på sängen! Lite väl tidigt tyckte jag så jag sov ett par timmar till innan jag klev upp för frukost och hundpromenad. Sedan gör vi stan, som det bruker heta, dvs kollar in hemslöjden. Anna köper färdlektyr i form av "Tusen strålande solar" till mig på akademibokhandeln! Tack!

Sedan en trevlig lunchsoppa och kaffe innan vi går på bio för att se WALL-E. Mycket trevlig film där jag och Anna drog upp snittåldern i salongen rejält!

Sen lagar vi middag tillsammans, västerbottensostpanerad squasch och aubergine med ungnsrostade palsternackor och tomatsås. Toscaäpplen eller "skrap-skrap" med vaniljsås till efterrätt. Utsökt!

Sen ser vi den franska filmen "Min bästa vän"

Söndag börjar lika bra, kaffe på sängen igen! En lång hundpromenad i det vackra höstvädret sedan! Lunch idag blir kokta grönsaker och svamp med olivröra och småplättar med hemlagat äppelmos.
Sedan är det dags att dra, men med mig hem har jag en fin ryamatta som Anna gjort, gardiner, en ljusblå klänning och mackor med västerbottensost!

Halv elva stapplar jag in i mitt kyffe på studentvägen och rullar ut mattan!

En glad överraskning!

Kategori: Vardag

Klockan 08:55 fredag morgon (fem minuter innan uppstigning) ringer en kvinna från SIBA och berättar att jag vunnit deras miljötipstävling (mitt tips tillsammans med två andra blev valda ur 230 inskickade!). Mitt tips, att skaffa grendosa med strömbrytare, gick hem hos juryn för att det var klokt och klämmigt skrivet. Jag hade även inflikat att jag pluggade till miljöingenjör så hon sa att hon skulle skicka med sitt visitkort ifall jag kom på fler miljötips som företaget kunde dra nytta av!

500 kr, blir det kanske en matberedare, eller en elvisp?

En hel del kvar

Kategori: Mitt hem

För att svara på din fråga mamma: Jag behöver fortfarande soffa, nattduksbord, stol, bäddmadrass, extramadrass, skohylla, soffbord och så hade jag tänkt med en EXPEDIT bokhylla (kan nog hitta en begagnad). Plus lampor, mattor, sopkorgar, täcken, kuddar och kanske en pläd..

Så vi har det vi gör när du kommer hit! Det kommer bli jättetrevligt mamma!

Fixarmalin!

Kategori: Vardag

En punktering lagar inte sig själv...tyvär. Så idag efter skolan åkte jag pakethållare till "Cykel Viktor" mitt i stan för att inhandla däck och slang. Pappa hade tipsat mig om att skriva av sifferkoden som står på det gamla däcket, jag visade den för cyckelsnubben och vips så hade jag ett nytt i handen! 80 för däcket och 40 för slangen, fair!
     Snål som jag är vill jag laga själv, så det blir en skiftnykel av märket bahco (uppsalaföretag!) också!

Nu har jag precis tvättat bort det mesta av oljan på händerna, och cykeln är åter hel. Junior suckade nånting i stil med "jahaja, dessa flickor från Norrland" när jag sa att jag lagar själv!

Och så klarade jag duggan, med några poäng till godo till och med!

Fjärde steget till en egen lya

Kategori: Mitt hemJag har gjort det igen! Ännu en IKEAmöbel begagnad! Denna gång skrivbordet Jonas i ekfaner för 500 kr (nypris 1300 kr). Eller jag har tjingat möbeln och på torsdag tar jag med mig Emelie, som har kombi, för att hämta den!

UTN:s recentiorgasque på Norrlands Nation

Kategori: Festligheter

Den klänning jag sytt kvällen till ära blir klar en timme innan jag 17 dk (dubbelkvart) knallar (alltså inte cyklar pga punka) över till Norrlands Nations stora festsal. Jag sluter upp med mina kamrater, kollar in bordsplaceringen och slår mig ned. Min bordsherre (altid till vänster) heter Mark och pluggar elektroteknik, herren snett över till vänster, Martin, pluggar IT, Sofia mittemot pluggar molekylär bioteknik, fysik nett över till vänster och slutligen en datavetare till vänster. Kul med en sådan blandning!

Vi har hemskt trevligt i vår bordsända, äter en förträffligt god trerätters middag, ser på spex och sjunger. Tiden fullkomligt springer iväg och klockan elva sjunger vi den alltid avslutande sången "O Gamla klang och jubeltid" för att sedan rusa till dansgolvet.

Bäst av allt var att när borden stökats undan i stora salen, så kom storbandet tupplurarna upp på scen. Härlig foxtrot och bugg till jazzstandards! En man med teknologmössa, kilt och knästrumpor bjuder upp mig!

Jag kryper till kojs 06.00 efter en härlig kväll!

Tredje steget till en egen lya

Kategori: Mitt hem

Idag var det dags igen, www.blocket.se även denna gång! En hög vit byrå från IKEA med sex lådor, jag tänkte ha tyger i den efter flytten. Jag ringde på annonsen, men var lite tveksam eftersom jag inte ville bära en byrå i en kilometer. Då säger Mikael som lagt ut annonsen: "Det är lugnt, jag har kombi!", så även denna gång löste det dig på bästa tänkbara sätt!

Just nu står den mitt i rummet och är i vägen!
Kanske kunde vara fint att byta ut knopparna...?

Några citat

Kategori: Vardag

Vår allsmäktige mattelärare Gunnar Berg är en mästare på att kläcka ur sig lustigheter, här är några exempel:


Om Kombinatoriken: "Detta är skåpmat, resten är play and sailing så att säga."

"Skriver man så snyggt som jag gör, skulle jag nog ge mig själv en poäng."

"TFMS-Principen och Korvprincipen är saker man skulle kunna ta upp med en förskola."

"Framgång inom matematik innebär att vara petig vid rätt tillfälle, och det här är inte rätt tillfälle."

"Jag, som är djävulens advokat"

"Det här vore enkelt att jobba med om det skulle stå en nolla där efter likhetstecknet. Men nu står det ingen nolla efter likhetstecknet, och därför är det inte så enkelt att jobba med."

"Komplexa tal är toppen!"

"Det är inte mycket man måste kunna för ett lyckligt liv, men det är bland annat trigonometriska ettan och formel för dubbla vinkeln."


En annan höjdare är Bengt-Åke "Ballast-bengt" Nystrand:


"Oj, folk börjar se trötta ut... det var konstigt"

"Ja, det här blev ju nästan fint. Lite som Linus på linjen kanske..."

"Miljöbalken är ännu torrare än gruset och sanden"

En studie i brödkonst

Kategori: Malin i köket

Som jag tidigare nämnt har jag bakat bröd med surdeg, lite bullar och sådant, kolla in PainDeMartin en fantastiskt inspirerande sida om brödbak!Mamma och pappa - jag vill ha en Assistent i julklapp!


Dugga och punktering

Kategori: Tentaångest

Så var det dags, för dagen D som i dugga. Först mattelektion på morgonen, sedan repetitionsundervisning fram till lunch, matteföreläsning fram till tre och sen, sist på dagen, dugga i två timmar. Skrivsalen, dagen till ära fylld med 200 studenter, är så stor att jag nästan får torgskräck!

Fyra tal á 5 poäng, klarar jag 12 poäng får jag tillgodoräkna mig 5 poäng på tentan om två veckor. Hoppas, hoppas! Lösningarna som vår föreläsare lagt ut verkar inte allt för olika mina...

Glad i hågen skuttar jag ut från skrivsalen, sätter mig på cykeln och trampar hemåt. Jag passar på att pumpa däcken på en av pumpstationerna längs vägen, men det skulle jag inte ha gjort! För nån minut efter jag pumpat i lagom (tyckte jag) med luft i bakdäcket så exploderar det med en smäll!!

Jaha...

Arbetslivsanknytning

Kategori: Vardag

Idag fick vi besök av två alumner, en som började W 98 och en som gick väg och vatten men som doktorerat på geocentrum och undervisat w-studenter. De jobbar numera på Vägverket Konsult och berättade hur utbildningen hade hjälpt dem i yrkeslivet.

Men!
Det roliga var att Jonas (nånting i efternamn) från Vägverket var ungefär identisk med Alf Rosenvik från gymnasiet! Som en yngre kopia.
 - Samma klädstil, skjorta och beiga byxor med skärp
 - Samma lite hukade hållning
 - Identiskt rörelsemönster
 - Identiskt leende och humor
 - Precis samma dialekt och talmelodi
 - Samma frisyr och hårfärg

Enda skillnaden var väl egentligen namnet och att han pratade om teknik och konsulttjänster istället för religion.

En liten resa

Kategori: Vardag

Ett brev damp ned i postfacket idag, min goa faster Anna skickade förutom ett litet brev även ett urtjusigt armband med tennbroderier! Och hur tackar man någon på bästa sätt? Jo man tar bussen och hälsar på!
Sagt och gjort, bussresan till Härnösand är bokad och betald! Den tionde oktober kliver jag på bussen här i uppsala och den tolfte kommer jag hem!

Ska bli jättetrevligt!