Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

Semlor på fyra man hand

Kategori: Mitt hem

Henny i korridoren ska flytta ut imorrn, jättetråkigt! Nu börjar jag känna att jag trivs på riktigt här, inte bara med mina möbler och tapeter, utan med människorna som bor här! Tavlorna och gardinerna gjorde också sitt för hemtrevlighten!
    Nu är dialogen mycket mer öppen, vi pratar och diskuterar allt ifrån disktrasan till Gazaremsan och jag känner att jag vill vara ute i korridoren eller köket så fort nån är hemma! Härom kvällen satt Henny, Jolina och jag på golvet i köket sent på kvällen och pratade om livserfarenhet och invandrarpolitik!
    I och med Hennys flytt så har jag fått adoptera en orkideé, en Phalaenopsis, och fått ta över lite kläder, matvaror och en massa pocketböcker. Tack!

Ikväll ordnade jag någon slags avskedshälsning för Henny. Jag gjorde iordning fyra semlor, dukade fram fyra muggar, slog igång radion på Lugna Favoriter och bjöd på hederlig korridorsfika! Så vitt jag vet är det första gången sen jag flyttade in som vi satt alla fyra vid köksbordet samtidigt! Där satt vi några timmar och hade riktigt trevligt tillsammans. Hoppas det händer igen, snart!


Så här såg mina semlor ut!

"Det är hit man kommer när man kommer hem!"

Kategori: Vardag

Denna vecka har jag mestadels hållit hus ute på SLU på Ultuna. Kårhuset där är riktigt mysigt (och kaffet är riktigt billigt), men i tisdags blev det ännu trevligare när W1A invaderade lokalerna. Vår vana trogen turas vi parvis om att baka och servera fika till resten av klassen varje tisdag. Denna tisdag kom Tobbe och Lisa (kanske nån mer) med skålar, vispar, en liter vispgrädde, ett kilo mandelmassa, florsocker och hembakta semmelbullar!! Jag bidrog med gräddvispning (jag har blivit riktigt vass på att vispa för hand!). Vi har en fantastisk stämning och sammanhållning i klassen, och då har vi bara hängt ihop i ett halvår!

I tisdags var jag och handlade på ica Maxi. Emelie, som har bil, brukar ungefär en gång i veckan meddela att bilen går mot affären, så då är det bara att hänga på! Jag är vid det här laget "stammis" i ica-gänget och har lagt beslag på framsätet! Det måste se nog så roligt ut när vi kommer farandes mellan hyllorna, fem tjejer med varsin kundvagn av minsta sorten framför sig! Tänk att det kan vara så roligt att handla mat! Ekologist är snart ett måste, och så ica-kortet förstås!

Jag gillar det här stället, och jag gillar det lilla livet jag har här!

Kalmar, Västmanland och Dalarna

Kategori: Festligheter

...och nej, jag har inte varit på roadtrip i Sverige!

Efter en hård men lärorik vecka i skolan (mestadels ute på Ultuna) kom helgen som en välsignelse. På fredagkvällen var det 80-talstema på Kalmars nation, jag gick dit och dansade i neon några timmar!
    Lördagen spenderades i köket med semmelbakning, 32 semmelbullar väntar nu på att göras iordning och ätas upp! Jag ska nog försöka bjuda hit kompisskaran på semmelfest nån gång i veckan! Senare på lördagen var det återigen dags för VELVET på V-Dala (alltså Västmanland - Dalarna nation), en snubbe som gick under artistnamnet Parker Lewis underhöll oss med helt okej musik!
    Nu på förmiddagen har ett gäng från klassen och jag varit och brunchat/frunchat på V-Dala. Våfflor, paj, pastasallad, bröd med pålägg och massor med kaffe var höjdpunkten. Det tog oss nästan fyra timmar att komma igenom allt!

Ikväll är det tal om Planet Earth-kväll, som filmkväll fast med naturdokumentär istället! Vi håller på att bli sanna biologi- och ekologinördar!

En välbehövlig ansiktslyftning

Kategori: Mitt hem

Länge har jag vantrivts med den obefintliga dekoren i korridoren och de fantastiskt intetsägande gardinerna i köket. Nu tog jag tag i saken och knallade upp till min närbelägna second handaffär och köpte sju stycken tavlor av skiftande sort (uppsalakarta i akvarell, troll, fjäll, blommor, slottet och en båt) samt en duk i skrikiga färger.
    Gardinerna som jag köpte som julgardiner i höstas passade riktigt bra i vårt käcka 60-talskök (Jolina gillade dem inte!) och duken harmoniserar fint med trätulpanerna!
    För att underlätta för besökare i korridoren använde jag min nya färgskrivare till att skriva ut blå lokaliseringsmärken från vägverkets hemsida. Toalett och badplats (badrum). En varning för skidåkare fick pryda min egen dörr tillsammans med en broderad bonad med texten Norrbotten och en åkerbärsblomma!

Nu känns det mer som hemma!

       

Mat

Kategori: Malin i köket


Detta måste ses, ger begreppet matbilder en helt ny innebörd!

Off we go!

Kategori: Vardag

Så var den nya terminen igång! Sista helgen i frihet har jag fyllt med bland annat paltkok (Rasmus, från Huddinge, visade sig vara en riktig höjdare på både tillagning och förtäring av denna ädla måltid!) och livekonsert/rockklubb med David Sandström Overdrive på scen!

Idag har tre kurser kickats igång. Först ut var envariabelanalys med en föreläsare som hade lite lämpligare undervisningstempo än Ryszard! Sedan biologi ute på Ulltuna. Har cyklat närmare två mil idag, och så lär det ju hålla på denna läsperiod! Sen så har min kvällskurs Actors and Strategies for Change, Towards Global Sustainabilities börjat. En strålande start med Alan AtKisson som engagerad och bra föreläsare! Imorrn startar ekologin, och sen är det fullt ös stenrös några månader!

Om vädret tillåter blir det invigning av långfärdsskrillorna på Skarholmen på torsdag!

Jullov i Jämtland

Kategori: Jullov

Bilder och bildtexterna får tala för sig själva, men jag hade det riktigt, riktigt bra!

Åreresan:
Vi har varit iväg ett gäng på 300 teknologer, varav 27 var mina klasskamrater. Vi åkte buss dit och hem, bodde klassvis i 8-bäddslägenheter med bastu. Vi hade liftkort 5 dagar (vilket jag utnyttjade till max) och delade systerligt och broderligt på alla hushållssysslor! Allt detta till ett riktigt bra pris, Kanoners!
Jag vurpade bara en gång i backen (och två gånger utanför).


   
Ett återkommande inslag på eftermiddagarna (efter backen) var dessa stretchingorgier i lägenheten. Mer eller mindre stelt!


   
Trevlig samvaro i köket, vi kom överens om att bara tillaga vegetarisk mat (i sann klimaträddaranda!) Jag och Håkan utgjorde kocklag två!


   
 
Trevlig samvaro alla kvällar. Charader, sånglekar (vi sjöng så högt att vi fick en varning av väktarna?!) och kortspel! Alla andra teknologer ville också vara med oss och leka, så det blev ofta väldigt fullt i vår lägenhet!


           
Stundvis fantastiskt väder. Sista dagen var gränslöst vacker, men dessvärre 20 minusgrader!


     
Jag och Håkan hade med oss turskidor till Åre. Dessvärre missade vi bussen till skidspåret på Björnen och nästa skulle gå först en och en halv timme senare. Så vi gick/skidrade dit istället, och kom dit efter bussen. Åtta kilometer i full karriär hann vi med i spåret!
Han hade sjukt mycket bättre kondition än jag, men jag hade sjukt mycket bättre teknik än honom. Så det gick på ett ut!


 
Tja, som alltid är det någon galning som ska försöka åka pulka från taket. Jag tog kortet från vårt fönster. Han överlevde utan livshotande skador!Allt var vackert! Här är månen i gryningen när vi gav oss ut i backen!

Vad vore livet utan youtube?

Kategori: Festligheter

Ett inlägg om åreresan kommer såsmåningom! Här är en liten film vi tittade på i stugan när vi inte hade något bättre för oss! Rysslands nationalsång med svensk text såsom det låter!
Jullov i Norrbotten, del Sex

Kategori: Jullov

Sista delen

När jag tillsist tillfrisknat (och Lasse åkt på ännu en förkylning) tog jag tillfället i akt och hälsade på i Kristinas mysiga kyffe på Vänorts i Lule! Vår vana trogen såg vi vår favoritfilm Försoning ännu en gång och hade det riktigt mysigt! Jag åkte inte hem förrän på eftermiddagen dagen där på!

Sen var det bara att vänta på att få åka hem! Tre stora kollin och ett litet lyckades jag få ombord på tåget. Jag har haft lite huvudbry om hur jag skulle få hem allt till studentrummet 1,5 km från stationen, men jag hade inte behövt vara orolig! Jag bad mina uppsalakamrater om hjälp, och när jag klev av tåget halv tio igår morgon blev jag mottagen av Rasmus, Håkan och Isac som fick en väska var att ta hand om! Tack, tack tack!

Nu har jag varit hemma ganska många timmar och hunnit träffa många av mina trevliga vänner. Jag trivs verkligen här!

Om tre och en halv timme sitter jag på bussen mot Åre!

Jullov i Norrbotten, del Fem +

Kategori: Jullov

Pappa tog några riktigt festliga bilder på fjällfararna på Katterjåkk under nyårsdagen. Klicka för större bild. Titta och njut!
(Jag ligger stadigt trea från täten)

Vem är sjukast?

Kategori: Vardag

Lille Lars har precis återhämtat sig från en rejäl förkylning med febertopp på knappt 39 grader, sista dagen på Abiskoresan pajar mitt immunförsvar och jag får huvudvärk och halsont. Jag har frossa på tåget från Gällivare och hem, under natten stiger febern till 39,5 grader. På morgonen efter är jag piggare, men då börjar pappa känna sig hängig och Emil klagar på halsont. Mormor ringer och berättar oroligt att morfar ha fått en otäck infektion kring ögat och har dryga 39 grader feber, ambulans till sunderbyns sjukhus för honom igår kväll. Idag har Emil 39,7 och ser ut som ett spöke och pappa är inte alls pigg...

Sjukt, inte sant?

Jullov i Norrbotten, del Fem

Kategori: Jullov

För några månader sedan frågade farfar och farmor om dom inte fick bjuda oss på nyårsfirande vid Abisko turiststation. Javisst sa vi, helpension tackar man verkligen inte nej till! Så tisdag den trettionde december 2008 styrde vi kosan mot fjälltrakterna. Vi körde två bilar, men farmor som inte tycker om att åka bil blev satt på tåget, och jag åkte med där som sällskapsdam!

Abisko (kommer från det samiska namnet Ábeskovvu) ligger ca 10 mil från Kiruna, precis intill den välkända Lapporten. Även om det är svårt att tro är Abisko sveriges nederbördsglesaste plats, vanligtvis dåligt med snö alltså!

Under vår tre nätter långa vistelse hann vi med två uppfriskande skidturer, tre utsökta gourmetmåltider (På nyårsafton var det fyra rätter!) och en hel del mys vid öppna spisen! Här kommer några trevliga bilder:


Hockeyspelsbus i storstugan, mina bröder mot min far!


Hela sällskapet Ullberg sitter till bords


Jag och storebror smakar på jordärtskockssoppan
som serverades till förrätt!Snö överallt efter en skidtur på fjället!


Busväder!


En stor brasa istället för fyrverkerier vid årsskiftet


"Hej mitt vinterland.." 


Trevlig utsikt från ett av fjällstationens stora fönster!