Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

Jag är på TV!

Kategori: Festligheter

"Listen to yourself"

Kategori: Vardag

Earth Hour

Kategori: Miljö och politik

Hoppas ni uppmärksammade denna masskampanj för minskad energianvändning! Jag släckte i alla fall alla lampor i korridoren innan jag for på inflyttningsfest hos de nyblivna samborna Stefan och Sofia! Temat på festen var nedsläckning, så givetvis släckte vi ned all elektronisk apparatur halv nio, och det var så mysigt att vi hade levande ljus som enda ljuskälla ända till midnatt!

Sen så blev utekvällen lite längre än vad jag tänkt mig, när klockan helt plötsligt var tre istället för två!

På tisdag go' vänner...

Kategori: Vardag

...kommer jag att synas i TV-rutan! För idag träffade jag och min bloggpartner Nina från TV4 som filmade och intervjuade oss bredvid Fyrisån! Förbaskat blåsigt och kallt var det och efter en timmes filmande (och frysande), när jag promenerade hemåt, blev jag väldigt glad när Rasmus smsade och undrade om vi inte kunde käka våffelbuffé på ÖG, för alldeles just då passerade jag nämnda nation - Smarrigt!

En liten sammanfattning av nyhetsinslaget finns HÄR.

Studiecirkelledare

Kategori: Kreativitet

Studiecirkelledare är min nya(ste) titel! För ikväll ägde nämligen det första spexsymötet rum! Tanken är att vi ska hålla till i S:t Ansgars samvarolokal i mitt hus, men just idag av alla dagar var det styrelsesammanträde där. Så då fick vi tränga ihop oss i gamla sakristian! Det var jag, Johanna (en riktig jäkel på att sy effektivt!), Ida, Ida och Lisa, med gästspel från producenten Tomas! Även en Sofia, en Ulrika och en Veronica står med på den studiecirkellista jag fick från spexets ekonomiskt ansvarige idag. Vi kommer träffas ca sex gånger innan deadline 21:a april!
Jag får ju tyvär inte avslöja något om karaktärerna och deras kostymer, men snyggt blir det!

Jag har en fikabudget också, det är roligt!

Bloggen

Kategori: Festligheter

Hektiskt men fantastiskt!

Kategori: Vardag

Mycket roligt på gång nu!

Onsdag:
Igår skrev jag en mattedugga i envariabelanalys (gränsvärden, Maclaurinutveckling, logaritmisk derivata för den som är intresserad). Jag var helt säker på att jag skulle vara tvungen att lämna in blankt efter en kvart eller så, men den måste har varit lätt, och jag måste ha varit på topp - för det gick inte katastrofdåligt ens! På måndag får jag ser hur långt det räckte!

Lunchföredrag från Fortum = gratis lunch!

Jag handlade tyg, spets, axelvaddar och diverse annat till spexet, för sammanlagt 650 kr, än så länge inom budgeten! Ikväll, torsdag, är första riktiga symötet!

TV4 Upplands nyhetschef ringde mig, för att tala om att forsränningsbloggen är uppe och för att boka in en tid för ett nyhetsinslag. På fredag vid ån ska det spelas in, och det sänds på tisdag - precis en månad innan själva ränningen!

Jag testade Sculp på Stallet, ett skivstångspass att jämföra med Body Pump! Grymt jobbigt, men oj vad jag blev pigg efteråt!

Avslutningsvis hälsade jag på spexskådisarnas rep, för att mingla, titta på improvisationsövningar och prata om kostymer. Vi avrundade sedan med att vi gick ett helt gäng till J-O, alltså en pub med rundpingis!

Yoga

Kategori: Vasaloppet 2010

Pilates igår. Idag kom turen till passet Power Yoga på stallet (det var kavalleristall en gång i tiden) där jag tränar. Massa knepiga grejer, hunden, krigaren 1 och 2, triangeln, kobran, fisken osv. Men trots allt rogivande och fantastiskt jobbigt (statiska muskelövningar) på en och samma gång! Tur att jag är ganska vig redan från början! Alltid får man väl någon muskel, lite balans eller någon slags sinnesro som kan vara bra inför ett skidlopp av stora mått! Det kanske är yogan som i slutändan avgör att jag vinner över Emil?


Hm, en annan gång kanske...

Vårvindar friska, leka och viska

Kategori: Vardag

Vårvindar friska
Leka och viska,
Lunderna kring, likt älskande par,
Strömmarna ila,
Finna ej vila


Jo, nog är det vår alltid!

I helgen har jag nästan inte träffat (varit runt människor, men inte träffat) en enda människa, inte så att jag varit isolerad, men jag har liksom umgåtts med mig själv ett slag.
     Jag har cyklat till MAXI och fyllt 55-literssäcken med 500 kr mat - TUNGT men bra träning inför påskens fjälltur! Jag har tvättat, bakat surdegsbröd, städat korridoren, räknat matte...bla bla blabla - En massa nödvändiga saker.
     Men jag har också varit på klassisk gympa på studenthälsan, vilket jag inte testat sedan jag följde med mamma på gympa nån gång 1995 eller så. Och så har jag idag testat på Pilates för första gången! Och vilken hit sen! Sällan varit så harmonisk! 
     Till sist så har jag idag införskaffat ett par trevliga löpardojjer och ett par trekvartslånga träningstights, så nu är här träning som gäller! Jag känner redan att jag är piggare (kan vara ljuset också) och har bättre hållning!

Vårblommor i slottsbacken, idag 22:a mars

Nu snöar det ute, skokartongen visade sig innehålla två vänsterskor och jag vurpade rejält med cykeln på väg hem från träningen - men det förtäljer inte denna historia!

Så var jag anmäld!

Kategori: Vasaloppet 2010


Vasan 2010 - Here I come!

Pappa och Emil ska med! Och det står nu klart att jag åker hem segern för Norrfjärdens IF! (kul för dom att få vinna en gång tyckte jag!)
(Psst! Pappa, jag hittade din gamla vasaloppsdräkt på myrorna idag. Den läckra blå-röd-vita overallen!)

Utmaning

Kategori: Vardag

Jag har blivit utmanad av Lotta, igen. Så här lyder reglerna.


Regler:
Det här är svårare än du tror! Kopiera detta till din blogg, utmana 5 personer och berätta det för dom. Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn! Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord! Om personen som utmanade dig har ett namn som börjar med samma ord som ditt får du inte ge samma svar som han/hon gjort. Du får heller inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar! Lycka till!


1. Vad heter du?: Malin
2. Ett ord på fyra bokstäver: Moms
3. Flicknamn: Mona
4. Pojknamn: Magnus
5. Yrke: Manusförfattare
6. Färg: Magenta
7. Klädesplagg: Mjukisbyxor
8. Mat: Moussaka
9. Sak i badrummet: Mousse (till håret)
10. Plats/stad: Malå
11. En orsak att vara sen: Magknip
12. Något man skriker: Måååååååål!!
13. Film: Mordet på Orientexpressen
14. Något man dricker: Murphy Red (öl alltså)
15. Band: Mando Diao
16. Djur: Mungo
17. Gatunamn: Malmvägen
18. Bil: Mustang
19. Sång: Min kärlek (Shirley Clamp)

Jag utmanar:
Isac, Kristina, Ida, Emelie och Linnea!

JAAAA!!

Kategori: Vardag

Yes! Jag klarade biologitentan jag skrev för två veckor sedan! Det vore suveränt om ekologitentan från igår också blev godkänd, den som lever får se!

Våren har kommit till sta'n! Vårlökarna är på väg upp, gatukontoret sopar gatorna rena från grus, solen värmer och jag är äntligen glassugen igen! Vi var ett gäng som köpte mjukglass igår efter tentan och satte oss på en stentrappa vid ån och lapade sol - tusen härligt!

Min cykel rullar (och lyser), IGEN. Nu har jag haft den på service hos "Leffes cykel", ny växelvajer och ny sladd till lampan fram från generatorn. Allt som allt 200 kr, helt okej!

Och så vill jag önska Lotta en trevlig resa! Vi syns i juni, och då får du berätta allt om kinesiska muren (eller var du nu hamnar!)

Dagens citat

Kategori: Festligheter

Dagens citat på en av korridordörrarna på första våningen i mitt hus:


"Det är elakt att ge fula strumpor till den som är lat!"
         
          Jonathan W som inte tvättat 
              och nått botten på garderoben..

Det gick som på räls!

Kategori: Vardag

Efter en riktigt bra helg hemma i Norrfjärden är jag hemma i Uppsala igen. Fyra dagar var lagom länge, inte så länge att jag kryper på väggarna och inte så kort att det känns jobbigt att fara söderut igen - perfekt helt enkelt! Jag har också bestämt mig för att haka på familjens fjälltur på påsklovet, jag skulle ångra mig annars!

Tågresan hem gick alldeles smärtfritt, till och med var den riktigt trevlig! Mina "kupéare" var ett äldre par som hälsat på sin dotter på Lule tekniska samt en kille som varit upp till musikhögskolan och sökt kompositör - som bäddat för trevliga samtalsämnen och diskussioner! Sen sover jag riktigt gott också, i nästan tio timmar!

Det var ett vårsoligt Uppsala som mötte mig när jag klev av (i tid!) och jag har promenerat, pluggat inför morgondagens tenta, gått på Body Toning-pass på studenthälsan och njutit av en ledig dag i allmänhet! Håll tummarna för mig imorrn!

Så vill jag passa på att tacka farmor och farfar samt Anna för slantarna som trillat in på mitt konto - nu har jag Vasaloppsbiljetten finansierad!

Mnozil Brass

Kategori: Vardag

Hem till nordligare och snöigare breddgrader för att agera hemortsambassadör, träffa släkt och vänner, åka skidor och gå på Mnozil Brass' konsert på Piteås konserthus.

Denna konsert är en av det bästa jag någonsin varit på (i klass med Igudesman & Jo och Lord of the Ring Symphony), en sådan konsert när musiker i absolut värdklass visar musiken från dess bästa sida; som högklassig och rolig underhållning! Sju musiker, en hel del blåsinstrument, sju stolar, en mjukiskänguru, en morot och ett par glasögon värdig en riktig dirigent - det var allt som behövdes!

Ett ord: Jäklar! 


Läs mer här

Som ett brev på posten

Kategori: Vardag
Vuxenpoäng?

Varför måste detta hända mig?

Kategori: Kreativitet

Jag berättade förut, att min cykel fick nytt däck och ny slang (och ringklocka!) förra veckan när pappsen var här. Men såklart; på fredagen var däcket tomt när jag skulle cykla hem från SLU... Varför måste detta hända mig? Men mina kalastrevliga polare hjälpte mig så gott de kunde - Lotta skjutsade mig på pakethållaren medan Håkan bogserade min ledsna cykel ända till Ångan (halvvägs hem). Ungefär här hoppar kedjan av på ett sådant sätt att den inte går att få på igen utan att använda skruvmejsel - Why?!
Jag och Lotta passade sedan på att få en genomgång av köket på Uthgård, teknologkårens kårhus. Om jag jobbar där och lagar mat vid några tillfällen får jag gratis mat och ett juste arbetsintyg som kan vara riktigt bra att ha till sommarjobbssökandet!

Idag tog jag tag i saker och ting. På med snickarbyxorna, i med skiftnyckel, tång och skruvmejsel och in med cykeln i hallen för totalrenovering! För första gången går jag igenom hela punkteringsproceduren, ni vet hålla slangen under vatten för att lokalisera hålet, sandpappra och klistra på lappar från ett sådant cykellagningskit köpt på Folkes. Och jo då; ingreppet var lyckat, men när jag full av lycka cyklar igen lyckas jag dra av växelvajern... Vad har jag gjort för att förtjäna detta?! Nu måste den nog in på proffisionell service.

Så en god nyhet: Jag hade idag första mötet med min sygrupp hemma hos mig. Mest för att reka, diskutera manus och ideér samt fika! Verkar lovande må jag säga! Och så är jag en slöjdsal på spåren!

Och så förstås, jag kommer hem i helgen! Kliver av tågen 06:55 fredag morgon och kliver på igen 20:03 måndag kväll!

På gång

Kategori: Vasaloppet 2010

Idag var jag ute och sprang för tredje gången sedan vi bestämde att det blir vasan nästa år! Idag sprang jag dock utan Lotta och det gick det med! 40 min nonstop orkade jag idag utan att för den skull vara dödstrött.

Jag testade en ny grej idag, jag laddade ner en bok från ljudboksrean på http://www.muntligt.se/. Jag har fått för mig nån gång att det där med ljudbok inte är min grej, men jag kan ju inte gärna veta förrän jag testat! Så, jag köpte Skriet från vildmarken inläst av Tomas Löfdahl och tryckte in i mobilens mp3-spelare. Och vilken succé sen! Jag slipper höra mig själv flåsa när jag är ute och springer och får dessutom koncentrera mig på att lyssna istället för att fundera på hur trött jag egentligen är!

Jonas Sjöblom skrev till mig på Facebook (där jag uttryckt att jag ska åka vasaloppet): "Då ses vi i spåret. Kan du inspirera fadren oxå?". Att jag kan!

Konsten att 'tjöta'

Kategori: Vardag

Aa, det måste vara så man gör! Från strax efter fyra till halv tolv har jag och lotta suttit i mitt kök framför en kladdkaka och just tjötat! Magknip och skavsår i både stämband och öron, men såå värt och trevligt!

God natt gott folk, imorrn ska jag hjälpa två kompisar med två olika flyttar, så en natts god sömn kan vara en god idé!

Släkten är bäst!

Kategori: Festligheter

Klockan 05:21 på biologitentadagen ringer väckarklockan - dags att gå och möta pappa och lillebror på tågstationen! De är en halvtimme sena, så jag hinner plugga lite sista-minuten-växtfysiologi innan tåget rullar in på perrongen!

Så:
Tisdag 3:e mars
Grötfrukost. Stooora mängder äppelmos går åt när man har karlar på besök!
Biologitentamen. Usch... förhoppningsvis gick det vägen
Lunch på restaurang Rififi. Gott med italienskt!
Tårta! Familj på besök och skrivna tentor firas bäst med princesstårta! (Speciellt när kimmunen bjuder på tårtan som inflyttningspresent)
Lasagne till middag. Alla tiders!
Film är bäst på bio! Vi ser Benjamin Button's otroliga liv, en höjdarfilm! Betyg: ♣ ♣ ♣ 

Onsdag 4:e mars
Träningspass. 35 minuter löpning (skulle i alla fall vilja kalla det så...) med Lotta, vasan nästa!
Tropiska växthuset. Vandring genom regnskog och kaktuslandskap - mitt i Uppsala!
Våffellunch på Östgöta nation. 25 kr, ät så mycket du vill, hade dom vetat att ullbergare skulle dyka upp så hade dom behövt tredubbla priset för att gå runt!
Shopping. Min snälle fader bjuder mig på fyra fina assietter och ett nytt cykeldäck! Lasse "hittar" en vårjacka! Vi spanar in en fjällryggsäck till mamma på rean!
Grönsaksgryta. Denna gryta mer eller mindre lever jag på!
Bowling! Vi fick en egen hall för oss själva, men riktigt popig 80-talsmusik. STRIKE!

Torsdag 5:e mars
Populationsekologi. Tre timmar föreläsning ute på SLU. Jag lämnar mina gäster att roa sig själva! Cykeln går som ett skott med nytt däck och smord kedja!
Fika. Café Linné Hörnan är ett av de finaste cafeérna i stan. Semla, snickerskaka, arraksboll och kaffe! Att ni inte kan slappna av killar!
Shopping igen. Nu slår pappa till på ryggsäcken! Lasse kvitterar ut vildmarkshatten han fick av Anna i våras!
Carbonara. Krämigt! Nu har jag lunchlåda också!
Casino. Vi lånar Jolinas kortlek och spelar ett parti för att få tiden att gå.

Ett långsamt farväl... Och välkommen åter!!

Vasaloppet 2010, såklart!

Kategori: Vasaloppet 2010

Yes! Halv tio söndag morgon (läs vasaloppsdagen) får jag ett sms av suppertaggad Lotta som börjar: "Vasaloppet 2010, go for it!"

Sagt och gjort, nu har vi kört igång träningen! Jogga varannan dag till att börja med, gym också, sen löpning hela sommaren och hösten kombinerat med stakningsträning. Sen tänker jag belägra elljusspåret under jullovet, och seeda mig ända fram till startled ett (ellet nåt)!

Kom igen nu pappsen och brorsan!

Spexinternat på Erkenlaboratoriet...

Kategori: Festligheter

... ja det låter allt som något!

I fredags mötte jag upp alla 32 spexare på ekonomikumparkeringen för att bussa ut till Erkenlaboratoriet, ett av Uppsalas laboratorier för limnologi som också tjänstgör som kursgård, utanför Norrtälje. Målet med helgen var att lära känna varandra (alltså de engagerade i vårens storspex samt några gamla avdankade, men roliga spexare), repa, planera och ha riktigt riktigt roligt!

Fredagkvällen inleddes med en tvårättersmiddag, soppa till förrätt och potatis, biff, haricot verts och sås till varmrätt (en middag nästan iklass med farmors!) som vår matmor Fredrik tillrett och sen ett 35 minuter långt inspelat musikquiz som manusmäster läst in på CD. Mitt lag, mörten, tog hem segern! Sedan såg vi förra årets spexuppsättning D'arn på dvd, det var riktigt bra, men vårens spex kommer bli svårslaget, det känner jag i knäna (läs spexknän)!

Lördagen inleddes med en brakfrukost, det doftade nybakt bröd i hela huset när jag tassade ner för trappan klockan åtta. Sedan följde många timmar rep för skådisarna (dom är såå duktiga allihopa!) och ett möta angående kostymeringen för mig, tillsammans med vår regissör Gabbi, producenten Tomas och manusförfattaren Viktor. Det kommer bli kalasbra! Jag får väl inte just avslöja något, men om titeln på spexet är 1986 så kan ni ju gissa klädkoden!
    Inför middagen hjälper jag till i köket, på menyn står sillskagenröra på råraka, kalops med färska rödbetor och småländsk ostkaka gjord från grunden (ostlöpe och hela kittet). Serverat tillsammans med riktigt bakade baguetter! Kanonkvällen var ett faktum! Spexen i världsklass, skålarna på bästa spexvis (Filofjonkan - Den bästa Fjonkan!) och sångerna likaså:

Den eldre geddan
Melodi: O, gamla klang

O gammelgäddan i vår vass
Du hugger ej på draget
Din tandrad som var så vass
Den stod ej pall för slaget
Du ville bita i vår båt
Men far han hade åran i försåt
O gädda, gädda, gädda
Du gamle slitna gädda

Eller:

Sov du lilla skaldjursbarn
Melodi: Sov du lilla videung

Sov du lilla skaldjursbarn
Pappa din blev kallad
Fångad utav trålarns garn
Skulle bli räksallad
Tillbehör till kabanoss
Johannes grill förstås
...
   
Hur stor kan en gummihandske bli om man har den över huvudet? ♦ Kom som du inte är, var middagstemat ♦ Spexets favoritleksak, Björnedräkten!


Natten fortsatte sedan i bastu, med utsikt över sjön Erken!

Söndagen innebar megafrukost (gröt, bröd, äggröra, bacon och american pancakes med glass!) och städning innan hemfärden! Så roligt har jag inte haft på år och dar!