Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

Uppdatering

Kategori: New Zealand

Jag har daligt om internet for tillfallet, men allt ar bra och gar som planerat!

Aterkommer!

Familjen är här!

Kategori: New Zealand

Nu är de här!

Konstig känsla att se husbilen smyga förbi utanför fönstret. Ut och vinka in dem på gården. Ge dem varsin kram och visa runt dem i ett kallt hus och i ett regnigt Nya Zeeland!

Kaffe i loungen. Jag sitter i linne och tycker att det är ovanligt bekväm inomhustemperatur, övriga sitter med jackan på och fryser. Kanske har jag lyckats gro lite vinterpäls ändå? Svenska. Detta underbara språk!

Välkomna till Nya Zeeland mamma, pappa, lillebror och faster!

Rugbylycka

Kategori: New Zealand

Vi spelade match igår igen, efter två inställda matcher de föregående helgerna. Tentatider. Vi fick verkligen skrapa för att få ihop tillräckligt många spelare. Risas kompis, AJ från ett annat lag och en av Chantes bekanta. De första fem minuterna lyckades fyra personer skada sig (lindrigt dock). Hard times.

Vi förlorade, förstås. Men detta var förmodligen den bästa match jag någonsin spelat. Jag är väldigt nöjd med min insats! Jag hade såå mycket boll, jag tog upp den i ruckar, fick den passad till mig i ruckar, passade ut bollen till Arihi i backlinjen (jo faktiskt, jag passade bollen!), fångade motståndarnas kickar, gjorde några strålande lineouts och skötte loseheadsidan av klungorna med bravur. Jag är awesome! 'Svenska landslaget, här kommer jag!' Liksom.

Nu ska jag röja lite på rummet, och invänta familjens ankomst!

Malin Warhol

Kategori: Kreativitet


Succén fortsätter, vare sig ni vill det eller inte!

Tutorial här!

Photoshop Phriday!

Kategori: KreativitetKul man kan ha med photoshop på en fredag då! Beskrivning här!

Post-tenta-lugn

Kategori: New Zealand

Tentan över, jag tror det gick ganska bra! Nu har jag bara en tenta kvar innan jag får vinterlov. Måndag klockan två, sen fyra och en halv lediga veckor!

Nya Zeeland vintertid. Vi hade frost imorse. Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig, men jag tycker det är rätt mysigt. Läge ett mysa ihop i soffan med en filt, en kopp kaffe med vispad grädda och en brasa på Manuka wood. Men utomhus är det fortfarande mycket som är grönt, och det är inte kallare än att man kan gå utan jacka, och spela rugby i shorts och linne. Jag har vant mig vid att sova med dubbla filtar och täcket tätt kring öronen. Ibland sover jag med kläder på.

Efter tentan promenerade jag hem från campus. Eller strosade. Det var länge sedan jag tog mig tid att begrunda Palmerston North i dagsljus.

Jag hörde en Tui sjunga i ett träd. Jag stannade och lyssnade en stund.

De svarta svanarna i lagunen har ungar. De är märkligt nog ljusgrå, precis som de vita svanarnas ungar.

Ett litet barn matar ankorna, gässen och svanarna med brödbitar. En leende morfar/farfar uppmuntrar.


Lurviga små svanungar. Lite extra lurviga tack vare min blurriga mobilkamera!

Kunskap

Kategori: New Zealand

Imorgon bitti, 09.15am, är det tentadags. Rivers and Slopes. Tre uppsatser ska skrivas på två timmar. Komplett med inledning, diskussion, slutsats diagram och illustrationer. Om jag får ha med mig böcker? Nej..

Eftersom jag har haft så tråkigt de senaste tio dagarna, så har jag faktiskt tagit mig tid att plugga ordentligt. Se framför er en Malin som sitter vid en tyst läsplats, på ett bibliotek. Tre hela dagar (!) innan tentan. Med litteraturen uppslagen och anteckningsblocket fyllt sida upp och sida ned med tjusig skrivstil, sådan som är lite käckt på snedden. Och kaffe och en rejäl bit brieost förstås. Låter det otroligt? Det är faktisk helt sant! Jag har så mycket energi, i en trevligt kontrollerad form - jag tror det beror på min nya kosthållning.

Men 'braided, wandering and meandering river planforms' i all ära. Lite annan kunskap kan jag väl ändå trycka in i hjärnan, när jag likväl är igång. Så:

Gissa flaggan!

Jag har lärt mig typ 90% av alla världens flaggor! Kan du dessa?


1. Börjar på E!2. En personlig favorit!


3. Flaggromantik på hög nivå!


Capitals of the World
På tiden att jag lär mig alla dessa huvudstäder. Baku, Prag, Belgrad, Nicosia, Malabo, Buenos Aires, Episkopi Cantonement (klurig!), Bangui, Yamoussoukro, Phnom Penh osv. Det är sååå många, men det tar sig!


States and Capitals of USA
Ett elände. Jag känner mig så otillräcklig varje gång jag träffar en amerikan, och inte har en aaaaning om var Georgia ligger. Inte ens när jag får veta att Georgia ligger mellan Florida och South Carolina. Visste du att New Yorks (staten alltså) huvudstad är Albany? Att Floridas huvudstad är Tallahassee, inte Miami och att Texas huvudstad är Austin, inte Houston? Jag visste det inte..

Nu vet jag! Har memorerat samtliga femtio (jo det är femtio stycken) stater. Namn såväl som huvudstad och plats på kartan.


Wyoming (Huvudstat: Cheyenne). En av de där fånigt rektangulära staterna. Colorado är en annan.


Så jag pluggar vidare, medan mamma, pappa, Lasse och Anna sitter 'fast' (förhoppningsvis inte) i Sydney (Australiens största stad, dock ej huvudstad. Har ni koll på antalet stjärnor på flaggan, jämfört med NZ?) på grund av en vulkan (Puyehue, stratovulkan, samma typ som Ngaruhoe och Taranaki här på NZ) i Chile (Huvudstad Santiago, flagga; också blå, vit och röd men med bara en stjärna på). Håhåjaja vad jag är allmänbildad!

RASTLÖS!

Kategori: New Zealand

Jag har ALLDELES FÖR LITE att göra på dagarna. Att vara 'ledig' (jag pluggar, alright?) funkar en vecka för mig, inte mer. Förutsatt att jag inte är på resande fot förstås.

Jag diskar (även efter de andra i huset, i brist på egen disk), tvättar, färgar håret, tar sporadiska promenader, plöjer böcker, letar upp intressanta bloggar, ser på Food Television (fantastisk tv-kanal!), hinkar kaffe, gör armhävningar. Och pluggar, ibland. Jag funderar helt seriöst på att ta en löprunda, bara för att jag har så tråkigt! Inte för att jag direkt klagar, men jag längtar verkligen tills familjen anländer (de är i luften nu, bokstavligen!) och drar med mig på äventyr!


Kylskåpspoesi - the kiwi way! För er som inte är bekanta med ölet Tui:s marknadsföring, kolla in!

Malins Guide till Kiwi-engelska

Kategori: New Zealand

Jag har för lite att göra denna vecka. Alla föreläsningar är färdiga, inga rugbyträningar på grund av blöt plan och tenta först om en vecka (huuuur mycket tid som helst!). Huset är tomt på dagarna eftersom de andra jobbar. Jag fördriver tiden genom att träna, hinka kaffe och spela in film!

Här kommer min allra första film! Malins guide till Kiwi-engelska! Så mamma, pappa, Lasse och faster - lyssna noga!
Notera min All Blacks jersey, och även hur mitt pitemål verkar saknas helt...

Jag har lagt om kosten

Kategori: Ideas worth spreading

Jag snubblade över ett kapitel ur Andreas Eenfeldts 'Matrevolutionen'. Som mina närmsta vet är jag rysligt intresserad av ingredienser, matfusk, kemikalier i vardagen, miljöhot, genusproblematik och andra ögonöppnare. (Läs gärna Den hemlige kocken, Äkta vara, Förgiftad : om kemikalierna i vardagen och det dolda hotet mot vår hälsa, Plan B (2.0, 3.0 och 4.0), Under det rosa täcket och Vegomyten.)

'Matrevolutionen' tar sig an vår kost, de rådande kostråden, studier om diabetes och hjärtproblem - metabolt syndrom även kallat välfärdssjukdomar. Väldigt intressant, övertygande och med överhängande risk för en känsla av bedrägeri - hur kunde det gå så här snett?

Alltså testade jag hans föreslagna kostriktning ett par veckor - Halleluja! Kort sagt går det ut på mindre kolhydratrika livsmedel som min mage har svårt att hantera - bröd, pasta, ris och stärkelserika grönsaker. Även socker förstås. Istället ökas andelen fett rejält. Fett i form av smör, ost, grädde. Oprocessat fett (margarin är no no!). Det är ett helt annat sätt att tänka, omställningen tar ett tag. Men det är så självklar och enkelt efter ett tag. Ät ägg, ost, fisk, kött om man föredrar det, nötter, grönsaker när man är hungrig och tills man är mätt! För det är i stort sett omöjligt att överäta fett (så länge det inte är blandat med socker vill säga).

Inga vilda djur lider av fetma eller typ 2 diabetes även fast de har gott om föda. Människor är också däggdjur, så varför skulle detta inte också gälla oss? Med lågkolhydratkost funkar det så!

Jag har följt denna kostriktning någorlunda sedan två månader tillbaka. Observera att jag inte har något som helst mål att gå ned i vikt! Alla mina åttio kilogram är fina och nödvändiga! I synnerhet som prop i rugbylaget!

Så hur äter jag nu?

- I regel två mål om dagen, jag är mätt så länge att jag inte behöver äta oftare. Väldigt behändigt!
- Mycket ägg. Fantastiskt livsmedel, fyllt med livsnödvändiga saker!
- Alla sorters ost. Jag är tokig i ost.
- Lax, för det är så tokigt gott
- Turkist/Grekisk/Mezeyoghurt (tyvärr tokigt svårt att hitta yoghurt på NZ, som inte är fettsnål och sötad, och innehåller tre fötjockningsmedel, gelatin, smakämnen och färgämnen)
- Bär
- Grönsaker. Broccoli, spenat, blomkål, tomater, zuccini, avocado, lök, linser, pumpa, aubergine, kål, svamp, oliver, sparris osv.
- Nötter och mandlar
- Ren mat, enkla råvaror. Inga eller få tillsatser.
- Eftersom vi lagar mat tillsammans i huset blir det även kött emellanåt
- Som en sidoeffekt är lågkolhydratkost i praktiken helt glutenfri

Och vad har detta inneburit för mig?

- Sötsuget är borta. (Sötsuget har varit en pest!)
- Förr kunde jag äta fika istället för lagad mat, det händer inte längre!
- Jag äter mer grönsaker
- Jag har varit helt huvudvärksfri
- Min ibland knepiga och onda mage har varit hellugn och harmonisk. Aldrig magknip eller gaser!
- Allt smakar mer! Blåbär smakar godis, 85% choklad smakar som 60%. Mandlar smakar sött!
- Matkontot är mindre, eftersom jag inte är sugen på dyrt skräp!
- Bättre allmäntillstånd helt enkelt!

Är det här verkligen inte farligt?

- Vi har hör det förr - KOLESTEROL. Nej. Det är socker och mjöl som är döden för blodkärlen!
- Mättat fett sätter sig direkt i blodkärlen? Nej! Mättat fett (smör, ister) blir föga förvånande mjukt vid kroppstemperatur. Vi är ju gjorda av mättat fett, varför skulle det vara farligt? Bröstmjölk är fullt av mättat fett, i vilken värld skulle det vara skadligt för en bebis?
- Läkaren Andreas Eenfeldt har sammanställt en duktig referenslista med vetenskapliga observationsstudier, kliniska studier och fallstudier på ämnet här.

Så innan ni förkastar idén bara för att den är tvärtemot livsmedelsverkets råd, var öppensinnade och läs första kaplitlet av Matrevolutionen här!

Andra läsvärda länkar

- Anekdotiska bevis, vilka hälsoförbättringar vanliga människor upplevt. Även här.
- FAQ (ofta frågade frågor) om lågkolhydratkost
- Socialstyrelsen godkänner lågkolhydratkost
- Björn Ferry, en OS-medaljör på lågkolhydratkost
- Jonas Colting, triatlet på lågkolhydratkost


Klicka på bilden för att läsa broschyren!

My place

Kategori: New Zealand

Ny bostad! En ynka billast tog alla mina prylar till mitt nya hus, något annat än den megaflytt som jag företog mig i Uppsala i vintras!

Det här kan bli bra. Äckligt bra. Kanske är det för bra för att vara sant. Återstår att se. Jono, Tyice och Mandy gav mig ett kungligt välkomnande; de hjälpte mig att bära in sängen och bjöd mig kaffe när jag höll på att packa upp. Sedan for vi alla fyra till mataffären för att veckohandla. Vill jag laga mat någon dag i veckan så får jag gärna det, annars så tycker Jono att det är så roligt att han gärna gör det alla dagar i veckan!

Huset är fräscht och rent, alla bänkar rentorkade och rummen är precis lagom pyntade av tavlor och strunt. Det ligger rugbybollar i alla hörn!

Jag ser fram emot att visa upp mitt hem för familjen som kommer snart!Mitt krypin! Sängen fick jag av Simon!


En enorm garderob täcker hela kortsidan av rummet! Till och med plats att ha sovsäcken upphängd!


Kaffekassan


En rugbybruds sovrum


Mina flatmates, han som sitter på elefanten är han som jag bor här i stället för.


Dagens sanning. Lustigt nog har denna suttit på vardagsrumsdörren i flera månader!


Kylskåp!


Snofsigt kakel i tvättstugan


Citronträd!


Jonos dykarutrusting


Grapefrukt!

Hot Springs - Teori och praktik

Kategori: New Zealand

I brist på rugbymatch bjöd jag in mig själv till en helgtripp som en bunt halvbekanta utbytesstudenter fixat ihop. Heta källor i Hawkes Bay, komplett med tältning och vandring! Läser om heta källor gör jag i skolan, bada i dem gör jag på helgen!

Att resa med jämnåriga studenter är något helt annat än med släkt/familj. Vi skulle lämna Palmy 10 på lördagsmorgonen. Någon gång efter ett var vi äntligen iväg! För somliga av de andra åtta hade nog så kul kvällen innan, och var varken vakna eller färdigpackade klockan 10. Planen var att köra de knappt fyra timmarna till Mangatutu Hot Pools och sen vandra tre timmar till Mangatainoka Hot Pools för camping och blötläggning i det varma vattnet. Istället anlände vi till Mangatutu efter solnedgången och 20 kilometer smal grusväg med megaläskiga svängar och sluttningar (jag satt stum och skräckslagen i baksätet). Således campade vi där och tillbringade fem, sex timmar i badet. Väldigt varmt vatten, en kall öl, trevligt sällskap från världens alla hörn och stjärnhimlen ovanför våra huvuden.

Eftersom vi inte gjorde någon vandring på lördagen fick vi göra alla 16km på söndagen. Helt otroliga vyer! Berg, kullar, dalar, en bred älv och inhemsk djungellik bush. Helt orört och väldigt vilt! Jagade av mörkret skyndade vi oss hem, efter ännu en timme i heta källor. Den promenad som beräknas ta 3 timmar och 45 minuter tog oss bara strax över två timmar trots väldigt brant och omväxlande terräng. Springa där det är platt, det brukar inte förvänas av mig när jag är på vandring med familjen!

Mina ben är trötta idag!


Mangatutu Hot Spring - ett nya zeeländskt paradis! Tydligen är det väldig ovanligt att icke-kiwisar hittar hit!


Fina gamla träd med skägglav (eller motsvarande)


Otroligt vackra vyer!


Vilt!


Christine (Tyskland), Devon (USA) och Michelle (Kanada) påväg nedför.


Mangatainoka Hot Springs!


Hela gänget!


Nya Zeeländska varianten av bastu måntro? Väldigt hela källor, och sedan dopp i iskall älv!


Kanadensarna tar sig ett dopp


Pimpsten från gammalt vulkanutbrott - utmärkt att karva ansikten i!


Hundratals ansikten höll oss sällskap!


Solnedgång över Kaweka Range.

Produktiv

Kategori: New Zealand

Två tentor idag. Och eftersom jag faktiskt pluggat, och inte bara sista minuten, så kände jag ingen större panik. Det första tentan var en praktisk examination av min geologikurs. Lika systematisk som praktisk. 25 frågor på stenar, kartor och bilder utplacerade på 25 bänkar runt om i klassrummet. Två minuter på varje, sedan ringde klockan och alla flyttade ett steg till höger.

Arenite
Argillite
Andesite
Chlorite
Calcite
Diorite
Dolomite
Dolorite
Dunite
Dacite

Diatomite
Fluorite

Graphite
Granite
Glauconite
Hematite
Halite
Ignimbrite
Jasperite
Lignite
Larvikite
Magnetite
Pyrite
Rhyolite
Serpenitite
...

Och de mineralerna är endast de som slutar på 'ite'. Således en massa limestone, schist, peat, gabbro, breccia, conglomerate, loess, wacke, pyroxene...

Styvt jobb att lära sig vilket namn som hör ihop med vilken bergart, speciellt som även två stenar av samma sort kan se väldigt olika ut! Jag tror att jag lyckades rätt bra i slutändan!

Utöver det har jag öppnat ett nya zeeländskt bankkonto (för besvärligt att betala hyran kontant varje vecka) och skaffat hemförsäkring. Jag försökte även betala för de två gånger som sjukgymnasten tittat på min fot. Men han suckade och sa att han inte orkade leta fram 'mig' i högen med info om alla hans patienter, han ville ha helg!
'Thank you for the gesture, but don't worry about it. Have a nice weekend'. Där sparade jag 500kr!

På väg hem passerade jag min nya adress för att hämta ut nyckeln. Tyice och Jono, som mina nya flatties heter, verkar helt reko - jag kommer stortrivas!

Imorgon bär det av till Mangatainoka Hot Pools i Hawkes Bay för en övernattningsvandring med en bunt medstudenter (såvida vädret är någorlunda medgörligt). Mitt nya tält och sovsäck ska äntligen invigas!

Wow. Det är väldigt sällan som jag är så här produktiv på en fredag!

Ett stenkast bort

Kategori: New Zealand284 (jag skrev visst fel förut) Albert Street. Det är min nya adress. Samma stadsdel som förut, således gäller min gamla adress med undantag för själva gatunamnet.

Ett mysigt litet hus med snofsiga strukturtapeter. Lite varmare, lite mindre fuktigt, lite fräschare heltäckningsmatta, lite närmare till stan - lite dyrare. I priset ingår två sjukgymnaster och en snickare, och en hel bunt med fruktträd! På söndag eller måndag händer det, men först två till tentor!