Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

Kiwis, All Blacks and bouncy castles

Kategori: New Zealand

Just nu spelas första VM-matchen här i Palmerston. Stormatch mellan Georgien och Rumänien, ingen av dem har tagit en enda poäng i cupen så här långt - upplagt för en jämn match med god stämning på läktarna! För en dryg halvtimme sedan sjöng de nationalsångerna, jag kunde höra musiken och sorlet ända hit till huset på Albert St, på helt fel sida stan!

Innan matchen kickades igång var det jippo på gång på torget. Varmkorv, livemusik (coverband), pricka-rugbybollen-i-tvättmaskinen-och-vinn-en-thermos - det vanliga ni vet! Och så var det en sak till.

Bouncy castles! Hoppborgar!

Och då menar jag verkligen plural! Inte mindre än FEM All Blacks-hoppborgar! Kiwisar har verkligen en märklig fascination för hoppborgar! Jag tog några bilder med mobilkameran!


Hoppborg nr.1: En drös All Blacks-forwards att ta sig förbi!Hoppborg nr.2: Klassiska 'springa-med-gummisnodd-fäst-runt-midjan-hoppborgen'! Med bilder av två läskiga All Blacks som jagar!Hoppborg nr.3: Knattematch!Hoppborg nr.4: Min personliga favorit! Hoppborg á la gatlopp!Hoppborg nr.5Och så kunde man jämföra sina fötter med legendariska All Blacks! Brad Thorn har stora fötter!

Älskade teknologi

Kategori: New Zealand


Mirakel!


Tänk att jag kan vara på andra sidan jorden, fel klockslag, fel dag, fel årstid - och ändå ha en lunchdejt/kvällsmatsdejt med Kristina i Luleå! Fantastiskt!

Bara en tanke..

Weekend in Rotorua

Kategori: New Zealand

Woooow! Denna helg har vart simply awesome! Tre nätter i Jessicas pojkväns lyxvilla precis bredvid Lake Rotorua. Nio personer var vi, och alla fick varsin säng, en suite! Tre dagar med hemfixad megabrunch (fattiga riddare, plättar, äggröra, bacon, champinjoner, stekta bananer, kaffe...) avnjuten ute på trädäcket. Vi har lattjat fotboll (här är jag experten) och rugby ute på den rugbyplansstora gräsmattan, vi har testat The Luge (samma koncept som i Queenstown i påskas), gjort SkySwing, badat i Hot Pools, och sist men inte minst - sett drösvis med rugbymatcher, såväl live som på storbild!

Epic!


Stället kryllade av Irländare klädda i grönt och orange. Det gick säkert 40 fulla och sjungande Irländare på varje rysk supporter! Vilket lag jag hejade på? Ryssland såklart! Totlalt fylldes stadion av 26000 glada supporters!Bloggen har varit fylld till bristningsgränsen med rugbybilder och rugbyreferenser på sistone, så jag håller mig kort denna gång med en enda rugbybild! Men hey, det är VM och jag är i Nya Zeeland!!
SkySwing i Rotorua - good fun! (Jepp, det är jag som vrålar! Om ni inte tror mig, lyssna på detta vrål och jämför!)

Unrelated

Kategori: Kreativitet

Oz

Kategori: New Zealand


Ett exempel på hemresa.


Jag sitter och klurar över min kommande Australientrip (yep, jag har bestämt att det blir av!). Vad vill jag se, hur länge vill jag vara borta, hur långa bussresor står jag ut med, hur mycket pengar vill jag spendera på flygbiljetter osv.

Klurigt som sagt! Jag tar gärna emot förslag!

Bilderna jag glömde lägga upp

Kategori: New Zealand

Jag glömde helt av detta, bilderna från den episka trippen till Auckland och rugbyVM! Jag och Emilie (som nu är hemma i Frankrike igen) konstaterade att rugby får en extra dimension - om man gillar killar! Därav alla bilder på muskler, ryggar och rumpor! Här kommer ett urval:


Ni har sett det förr; mitt överentusiastiska pepp-leende!


Emilie är laddad, flaggan i ansiktet har jag målat!


Mmm!

Emilie i mitten, då Japan nästan är ifatt Frankrike... Nära till tårar!


Emilie när Frankrike precis har tagit poäng!

Vetenskapens Värld - LCHF och diabetes

Kategori: Ideas worth spreading

Som ni kanske minns lade jag om kosten förra terminen. Efter att ha slörpat i mig all information jag kunde hitta på internet, i e-böcker och i forskningsjournaler, är jag helt övertygad om att kostråden vi får från livsmedelsverket är dåliga. Förmodligen rent skadliga. Matrevolutionen händer där hemma just nu, 25% av befolkningen säger sig dra ned på kolhydraterna och slopa rädslan för smör. Samtidigt tappar den svenska fetmaepidemin fart - sammanträffande? Nej, definitivt inte. Jag hör även ryktas att smöret i affären är slut för jämnan!

Måndagens vetenskapens värld tog upp detta (oehrört intressanta) ämne! Så mycket sägs av dietister, läkare och media. I stort allt de säger är bara efterapning av livsmedelsverkets råd. Väldigt få lyssnar på de som har provat och säger att det funkar. För det är inga små förbättringar som händer när kroppen får rätt kost/bränsle/byggstenar - diabetesen (typ II) blir symptomfri, blodfetterna förbättras, blodtrycket blir normalt, värk i kroppen lindras och allmäntillståndet förbättras nämvärt!

Nu har jag aldrig haft varken diabetes, särskilt mycket övervikt eller högt blodtryck - men jag mår super i alla fall! Hjärnan är klarare, huden friskare, benen är piggare och mitt tidigare sjukliga sockerberoende (jo faktiskt sjukligt) är borta!

Se själva på klippen nedan (ljudet lite osynkat) eller på svtplay.se (om du är i sverige):

Så har du diabetes, besvärande övervikt, högt blodtryck, ledvärk eller besvärlig mage (IBS) - gör dig själv en tjänst och prova den här kosten i ett par veckor eller så, det kommer inte skada! Gör det även om du inte har några problem alls, bara för orkens skull!

Bra starttips finns här!Jag vill också varm rekommendera boken The Vegetarian Myth (Vegomyten på svenska) av Lierre Kieth. Hon sätter fysiologi/anatomi i relation till global hållbarhet, vetenskap och personliga erfarenheter på ett sätt som är lättillgängligt. Budskapet är viktigt!

Och om ni inte redan läst den, läkaren Andreas Eenfeldts Matrevolutionen!

Nya glajjor

Kategori: New Zealand

Apropå detta


.gif-filer är suveräna! Massa bilder utan att inlägget blir megalångt!


Tackar ödmjukast för sponsringen från Backgårdsvägen. Glasögon är jättedyra, men dessvärre ingenting jag klarar mig utan! Jag provade igenom hela butikens sortiment, och fastnade tillslut för dessa (på herravdelningen, kiwikvinnor har tydligen mindre huvuden än jag!). Robusta, stora och bekväma, jag tror vi kommer bli goda vänner! Leveransen var mycket kvickare än det lovade i affären, trevligt när det händer! Massor av tack även till faster som sponsrat, vad som kommer bli, flygbiljetter till Australien!

På bilderna har jag en trevlig onsdagsfrukost ute på bron, i solen! Modern forskning visar att D-vitamin är viktigare för välbefinnandet än vi trott, så jag tar alla chanser att sörpla vitaminer i solen! Ni där hemma, som går mot höst och vinter, kan prova D-vitamintillskott!

/Tjockskalliga Malin

My, not so secret, crush

Kategori: New Zealand

Ordet 'crush' förklarat av urban dictionarySonny Bill Williams, min ögonkaramell! Han spelar back i Nya Zeeländska landslaget, och en självklar favorit för många. Både för sina utmärkta rugbyskills och sitt uppenbart attraktiva utseende.

På fredagens öppningsmatch av världsmästerskapen hände det som jag inte ens kunnat drömma om. I en tackling river någon Sonny Bill's jersey, och han måste byta till en ny. Detta visas till och med i en slow motion-repris i direktsändning, och rapporteras sedan på nyheterna i klippet ovan. Detta gjorde min dag!


Visste ni förresten att världsmästerskapen räknas som världens tredje största sportevenemang, efter sommar-OS och fotbollsVM? Detta är enormt!

Rugby World Cup 2011, I'll be there!

Kategori: New Zealand

(Klicka på bilden för att komma till officiella hemsidan)


Idag började rugby-VM, här på hemmaplan. Efter en storslagen invigning spelade All Blacks mot ett tappert Tonga på Eden Park, Auckland. Imorgon fortsätter festen, och jag är på plats! Jag och en bunt fransmän bilar upp till Auckland för att se Frankrike - Japan live!

Som historien mellan dessa länder sett ut, så får jag nog hålla på underdogsen Japan!

Shooting Possums

Kategori: New Zealand


Död possum


Min vän Kylie ser till att ta med mig på äventyr, så ofta det bara går. Denna vecka på den ultimata landsbygdskiwiupplevelsen - possum shooting! Possums är klassade som skadedjur, eftersom de äter upp bushen och kiwifåglarnas ägg och finns i oöverskådliga mängder. Vem som helst med ett vapen (med licens) får skjuta hur många som helst, när som helst. Men eftersom de är nattaktiva, förslagsvis efter skymningen.

Vi började med stek, öl och två parti biljard på Ashhurst Inn, i hålan Ashhurst utanför Palmerston. Sen hoppade vi in i bagaget på Johns (kylies kompis) fyrhjulsdrivna toyota och drog ut i bushen. Possums hittar man genom att köra långsamt längs skogsvägar, lysa på trädkronorna med en stark ficklampa (ögonen lyser, som på en katt) och stanna och skjuta om man får syn på något! Vi använde ett semiautomatiskt luftgevär, så det lät inte så mycket (besviken).

Sen flår man djuret, alternativt plockar pälsen. Nästan $10 får man för varje djur för tillfället. Vi körde långt upp i bergskedjan på en makalöst brant och ojämn grusväg, och vi lyckades skjuta ned fyra possums. Spännande, makabert och oerhört stereotypt glesbygdskiwi!


(Och ja, jag har ihoptejpade glasögon, med löfte om ett par nya från mina älskade föräldrar!)

Som om det inte redan var illa nog..

Kategori: Vardag

Apropå mitt inlägg om budget. Inte plats för några större utsvävningar. Så vad händer?

MINA GLASÖGON GÅR SÖNDER!!

Bara sådär! Jag vaknade imorse med skav i högerögat. Det händer ibland och löser sig självt efter några dagar utan linser. Så glasögon idag. Jag fick lite stekflott på glasögonen från matlagningen, jag putsar dem som vanligt i tröjfållen - OCH PLASTEN SPRICKER! Bara sådär!


Sönder, trasigt, olyckligt!

Som ni vet är jag i stort sett blind utan glasögon, och mitt starka synfel gör mina glasögon dyra. Mycket dyra. Vi pratar flera tusenlappar. Skit, skit, skit!

Och jag som ska på possumjakt ikväll/natt. Då duger det inte att vara blind/enögd!

#Miserabel

54 väl spenderade minuter

Kategori: Ideas worth spreadingDr Andreas Eenfeldt håller en bra föreläsning om mat, hälsa och kostråd - har du 54 minuter över, se den!

Gårdagens stora händelse

Kategori: New Zealand


Manawatu Turbos, regionlaget, gick till final i ITM Cup i år. En ganska big deal! Jag och Emilie gick och såg matchen live, liksom 15 000 andra rugbyentusiaster! En jättebra match och en jättefin kväll - men tyvärr förlust med 35-30 till Hawke's Bay.

Dumma, dumma budget!

Kategori: New Zealand

Mina pengareserver sinar så sakteliga. Ingenting kommer in på kontot, men utgifterna är desto fler. Vanligtvis funderar jag inte så mycket på pengar, för jag lever i regel ganska billigt. Men resa är dyrt! Så för att få svart på vitt så gjorde jag en excelfil (jo, jag är ju teknolog)!Suck... 25000 i utgifter, förmodligen inte ens i överkant. Det är inte många kronor som blir över till nöje och strunt!

Jag jämförde de tjugo timmarna jag får jobba varje vecka (gissar ca 60-70kr/h, kiwis tjänar dåligt jämfört med svenskar) med det gratis boende och mat man får genom WWOOFing (volontärarbete), det går faktiskt ungefär på ett ut.

Jag kan alltid hoppas på att dollarn blir vansinnigt billig framöver! (Hint, hint, jag hoppas julen kommer tidigt i år!)

Bloggtips och sånt

Kategori: Ideas worth spreading


När en behöver fördriva tiden är bloggar en ypperlig sysselsättning, och annat internetstrunt en osinlig källa till nattsudd! Jag rekommenderar att du använder www.bloglovin.com för att följa dina favoriter, supersmidigt! (och glöm inte att följa min blogg med!)

bloglovinHär kommer några förslag på bloggar och channels som jag följer:

Bloggar

Viktiga saker:
Lady Dahmer
Skriver om sig själv 'Jag är en fantastisk person som alla borde träffa'. Så sant! Hon har sååå mycket klokt och roligt att säga om sååå mycket.

Kostdoktorn
Läkaren Andreas Eenfeldt som lågkolhydratkost. Massa intressant läsning, uppdateringar från forskningsvärden och information om diabetes, hjärtsjukdomar och högt blodtryck.

Kroppsbild
En väldigt annorlunda site, men väldigt viktig. Här visas vanliga svenssonkroppar på bild, med siffror. Människor har alldeles för ofta en skev kroppsuppfattning av sin egen kropp relativt andras. Det är sorgligt att se att så många människor hatar sina kroppar, men den här hemsidan kommer aktivt att ändra din egen kroppsbild. Hemsidan beskrivs som 'en digital simhall där alla kroppar får dela plats i duschen'.


Humor:
Vesslan
Skriver på sin hemsida om sig själv: 'Jag kallar mig Vesslan och det här är min handtecknade serieblogg där jag genom medveten cynism gäckar planetens och människosläktets samtid såväl som historia.' Väldigt rå humor, men ofta huvudet precis på spiken!

Cake wrecks
Bilder på professionella bakverk där allt bara gick fel. Ibland även bilder på riktigt bra tårtor

HejSonja
En småbarsmorsa som pratar dalmål och är helt otroligt fantastiskt rolig!

Jon Rafman
Bilder tagna av Google Street view. Väldigt random!

XKCD
Väldigt simpla seriestrippar med fantastiskt innehåll! Speciellt roligt om du är lika nördig som jag när det kommer till datorer och vetenskap!

Tjuvlyssnat
En klassiker vid det här laget. Helt enkelt knäppa konversationer överhörda av en tredje part!


Youtubekanaler:

Poesi för fiskar/crazy pictures
Välproducerade klipp om aktuella ämnen. Jag rekommenderar 'Ta mig', 'Du ritar fult', 'Miljön' och 'Negerboll'.

Dead Cat Bounce
Jag har inte följt denna så länge, men det jag sett är hilarious!

Jenna Marbles

Kick-ass brud! Helt enkelt hysteriskt rolig!

Regular Ordinary Swedish Meal Time
Någon slags parodi på den svenske råa mannen, i köket!

Feminist Frequency
Intressanta tankar om kvinnor i film, dataspel och media. Självklara saker som du aldrig tidigare tänkt!

Kvällning över Manawatu

Kategori: New Zealand

Taget från bilbron över Manawatu River en kväll efter solnedgången.

Applied Field Geomorphology 2011

Kategori: New Zealand

(Bered er på ett låååångt inlägg!)

Fredag kväll kom jag tillbaka till Palmy efter en totalt fantastisk vecka ute i fält! Trött och solbränd men väldigt nöjd!
I korthet: Sju dagar, några och trettio studenter (mest 21-åringar, bara kiwis), fyra föreläsare, en drös gästexperter, älvar, berg, sjöar, stränder, kullar, vulkaner och många timmar i minibuss!Dag 1. Lördag 27:e augusti

Mandy skjutsar mig till Massey strax efter sju på morgonen. Mitt dygn är helt upp och ned, jag är totald jetlaggad! Mitt huvud känns naket utan allt hår, men ingen verkar tycka att set ser speciellt konstigt ut. Vi får några välkomnande ord, lite papper att fylla i - sedan bär det iväg! Första stoppet är utanför Otaki, på Manawatu dunefield. Övervuxna gamla sanddyner, ser ut som helt vanliga kullar, wohoo liksom! På varje plats håller en student en presentation på förutbestämt ämne, och alla måste anteckna och skissa alla platser - annars kuggar man hela kursen! Hårda bud! Vädret blir bättre allteftersom dagen går, och vi hinner med en massa platser med intressanta geomorphologiska egenskaper! Efter en trettontimmarsdag är jag tillbaka i Palmy igen, trött och full av intryck!


Erosionsproblem i kustland. Här Kapiti Coast norr om Wellington!


Dr. Fuller pratar om Wairarapajordbävningen 1855 som lyfte upp denna plats över tre meter! Turakirae Head, östra Wellington Harbour.
Dag 2. Söndag 28:e augusti
Upp äckligt tidigt även denna morgon, men idag cyklar jag fullpackad till Massey - jobbigt! Föreläsarna Kat och Ian delar ut några utmärkelser innan vi åker. En chokladbit för föregående dags 'Best question asked' och 'Best answer given'. Vi styr norrut, via Saddle road ('Role of rock mass strength in slope stability'), Rokaiwhana Stream ('Catchment connectivity and river channel behaviour'), Haumoana Beach ('Coastal hazards along Hawkes Bay coast') och Lake tutira ('Key processes responsible for mass movement in the Hawkes Bay region'). Vi är framme i Gisborne låångt efter solnedgången och alla är trötta, men vi bor fint i fyrabäddsstugor, en suite!


Rokaiwhana Stream, Ruahines i bakgrunden.


Houmoana Beach utanför Napier.


Lake Tutira. En sjö som bildades när ett massivt jordskred skapade en naturlig fördämning.


Dag 3. Måndag 29:e augusti

Detta är min stora dag, dagen då jag (JAG!) håller en presentation i fält, på engelska, om 'Slope-channel coupling'. Alla forskningsartiklar om platsen, Tarndale Slip, som jag hänvisar till är skrivna av I.C. Fuller och M. Marden. Gissa om både Fuller och Marden är på plats för att såga min presentation - Hjälp! Men det går riktigt bra faktiskt, och efteråt när spänningen släppt får jag massiv huvudvärk! Mår riktigt taskigt resten av kvällen!


Utsikt över Gisborne, Gizzy, på morgonkvisten.


Rob och Drew på en bro över Waipaoa River. Notera att älven är väldigt geggig - full av sediment från erosion längre upp i avrinningsområdet!


Tarndale slip! Så sent som 2003 kunde man fortfarande köra med bil över denna rygg, nu syns inte ett spår av vägen! Superläskigt och spännande ställe!


ROAD CLOSED, Yeah Right! Geomorfologer bryr sig inte om sådana skyltar (även om de borde!)Dag 4. Tisdag 30:e augusti
Jag känner mig oförskämt pigg på morgonkvisten, 'chuffed' är ordet för det förklarar Arna! Jag får en award för 'Best answer given'!, I'm on it! Det regnar, men vi startar dagen inomhus på Gisborne District Council med ingenjören Jürgen Komp, så det gör inget. Ingenjörer har ingen gott rykte bland geomorfologer och geologer... Framåt lunch drar molnen iväg, och helt plötsligt är det olidligt soligt och varmt! Fantastisk dag, med otroligt god stämning i minibussen! Vi bor över i Hicks Bay, nästan allra längst ut på East Cape, Nya Zeelands östligaste punkt. Här äter vi tvårättersmiddag som ingår i resan, tittar på rugby och får feedback på den muntliga presentationen. Jag får 80% för min presentation - störtnöjd!


Videodagbok i farten! Te Rina, Lea och Laura bredvid Waiapu River.


Raparapaririki (knepigt namn!)


Doktor Ian har vid det här laget fått närmast superhjältestatus! '


Välkommen till Nya Zeeländska landsbygden!Dag 5. Onsdag 31:a augusti
Lång dag med massa mil, men det är shortsväder och alla stopp är på sandstränder - synd att klaga! Kör längs hela Bay of Plenty. Utsikt över White Island, landets aktivaste vulkan. Övernattar i Rotorua.


Märkligt fenomen på Ohiwa Beach!


Rob skissar sanddyner.


Hela klassen njuter av eftermiddagssolen över Mt Maunganui.Dag 6. Torsdag 1:a september

Kokande geggapölar, vattenfall, vulkaner med snö på i horisonten och en hel massa kickande och kastande med rugbyboll. Denna dag är resans kortaste och vi är framme i Turangi långt innan solnedgången. Vi redigerar färdigt videodagboken, har barbecue på innergården - good times! Kvällen avslutas med filmvisning av alla gruppers videodagböcker. Våran är enkel men välgjord och drar hem 70%, de andras är så roliga att jag får andnöd av allt skrattande, mängder av helt fantastiska bloopers! Innan läggdags spenderar vi någon timme i hängmattan diskuterandes avsaknad av kultur i Nya Zeeland. Sista kvällen, känns sorgligt faktiskt!Huka falls. Ravinen skapades av en plötslig flod på 40000 m/s (till skillnad från normala 120m/s)


Kokande gegga i Wai-o-Tapu.Dag 7. Fredag 2:a september.
Sista dagen. Vi börjar dagen med en föreläsning på DOC (Department of Concervation) om faror med laharfloder (geggaöversvämning från en vulkan). Rysligt intressant! Vi kollar in Ruapehu på närmare håll, och också på platsen där 151 personer tog i en tågkrasch 1953, utlöst av en lahar. Innan dagen är över får jag en andra award, denna gång för 'Best question asked', då jag påpekar begränsningarna med LiDAR som metod för att mäta sedimentation och degradering av laharflöden.

Väl hemma i Palmy, efter en jobbig cykeltur hem till huset, somnar jag klockan nio och sover fjorton timmar i sträck! Wow, vilken resa!


Tongariro och Ngauruhoe. Stratovulkaner


Korthårig och nöjd, med mitt vattentäta anteckningsblock i högsta hugg!


snöbollskrig på Ruapehus sluttningar, precis nedanför skidanläggningen Whakapapa.
Det här är videodagboken som vi producerade!