Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

En solig söndag i vår Hufvudstad

Kategori: Vardag

Kristina, som jag gick gymnasiet med, besökte Stockholm tillsammans med sin familj i helgen. Anledningen var Lidingöloppet som pappa Lundkvist skulle springa.

Eftersom endast 40 minuter pendeltåg skiljer huvudstaden och Uppsala åt så gjorde vi slag i saken och träffades på centralen klockan tio i söndags. Tillsammans fikade vi på Sturekatten på Östermalm, shoppade gardiner på Sergelgatan, hängde på Stureplan, strosade genom Humlegården, besökte Livrustkammaren på slottet och en utställning om Salvador Dalí på Moderna Museet.

Vackert och milt höstväder, trevligt sällskap och kulturella aktiviteter - ett för mig något ovanligt, men fantastiskt trevligt sätt att spendera en söndag!

På det proppfulla tåget hem hamnade jag bredvid en kille som presenterade sig som Alex från Boston (men ursprungligen från Chile) som idag måndag skulle flyga hem över Atlanten efter en två månader lång tågluff i Europa. Han studerade till fotograf, hade en labradorkorsning hemma och tyckte att svenskarna var trevligast (och bäst på att tala engelska) av alla europeer. För en gångs skull gick 40 minuter alldeles för fort!

Kvällen avslutades sedan med scones hos Anna i huset tvärs över gårdsplanen!

Sista sommarjobbslönen in på kontot

Kategori: Vardag

När man är timanställd på ett företag får man lönen en månad i efterskott. Därför fick jag min augustilön nu! Ganska trevlig känsla att få lön utan att ha jobbat någonting under september! 49000 kr före skatt har jag lyckats tjäna ihop under sommaren, och det får räknas som bra!

Igår invigd jag mina nya fina fotbollsskor, men inte på en fotbollsplan om ni tror det, utan på en sittning med tema "sport på 50-talet" där jag självklar var utklädd till rugbyspelare iförd ullknästrumpor och bredrandig grönvit långärmad piké. De självklara accessoarerna var givetvis tandskydd och gräs/jordfläckade knän och kläder!

Ikväll blir det kräftskiva med miljö- och vattensektionen!

Shoppingtur

Kategori: Vardag


Så tog jag tag i saken och köpte ett par fotbollsskor tillslut! 590 kr fick jag punga ut för ett par adidas som innan kostat 900, förhoppningsvis håller de hela nästa säsong också!

Sedan blev det fotbollsstrumpor (orange-blårandiga på äkta rugbyvis förstås!), en grön vattenkanna, tandskydd, överdragsbyxor, äkta italiensk pasta med kronärtskockskräm, sport-BH, utomhustermometer, randig tröja, två små spannar att använda som blomkrukor, och en begagnad kudde. Lite av varje kan man säga!

Dugga, Inglourious Basterds och Spotify

Kategori: Vardag


Dugga ett av två avklarade. Gick kanske vägen, kanske inte, återstår att se. Men jag känner en ovilja mot tal där inga siffror är givna och man ändå ska beräkna!

Efter rugbyträningen, jag stod på sidan om på grund av förkylningen, fick jag sms av Rasmus att Inglourious Basterds kl 20.50 var det som gällde och att Nico, Torgny och Jonas också skulle med. Javisst säger jag förstås! Bio kostar bara 60kr på vardagar om man är student, och så har jag kvar pengar på biopresentkordet jag fick av farbror Johan i julklapp! Helknäpp film med många poänger, blandat skratt och förfäran samt en totalt oförutsägbar handling. Det gillar jag!

Jag råkar under reklamen nämna att jag inte har Spotify och bästa Jonas som sitter brevid säger att han minsann har en "invite" (man måste bli inbjuden för att få använda musiktjänsten) över! Så nu sitter jag och lyssnar på Toto, Chicago, Frank Sinatra m.fl!

Och ja, imorse åt jag äppelmos med gröt (inte tvärt om för en gångs skull)

Äppelfest på Ansgarsgården

Kategori: Malin i köket


Efter en sjuklig helg känner jag mig åtskilligt piggare idag! Jag har tur som har Lotta som granne, hon köpte choklad och en mjölkskummare till mig för att muntra upp mig när jag mådde som sämst. Och så gjorde hon smoothie på äpple, banan, frysta jordgubbar och lite mjölk (bara att stavmixa!) till mig! Kung Björn-loppet promenerade jag på 55 minuter (6,5 km) för att få den medalj jag faktiskt betalat för.

Idag på akvatiska miljöanalysen fick jag lära mig en hel massa om dioxiner och organiska miljögifter. Sensmoralen var; ät för Guds skull inte (fet) fisk från Östersjön! Fullkomligt hälsovådligt!

På kvällen ringde sedan Lotta och undrade om jag inte ville hjälpa henne att plocka ned några äpplen från Ansgarträdet så att hon kunde koka äppelmos till pannkakan. Innan jag hann vara med så hade vi plockat och skalat 5-6 kg äpplen för att "mosa". Lotta drog sedan till gymmet medan jag var fast vid spisen rörandes i tre grytor fulla med puttrande äpplen!

Slutresultatet blev i alla fall drygt 3,5 kg fantastiskt äppelmos, nästan helt gratis dessutom! Min korridorare Malin blev så inspirerad att hon också klättrade upp i trädet för att sedan göra äppelmos OCH äppelpaj!

Imorrn är det mekanikdugga. Det är nog därför jag gör så mycket annat strunt!

Ironi?

Kategori: Vardag

Så kasst!

Kategori: Sport och friluftsliv


Idag går Kung Björn-loppet av stapeln. Igår kväll fick jag ont i halsen.

Jag har rådfrågat expertisen bestående av pappa och indirekt Emil, och nej - jag ska nog inte springa ett lopp om jag är tjock i halsen, snorar gulgrön gegga och har ont i hela kroppen (värken kan dock vara rugbyrelaterad). Ev. Feber kan jag inte uttala mig om eftersom jag inte äger någon febertermometer.

"Hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation drabbar alla åldrar.
Risken ökar om du motionerar när du har ont i halsen eller feber."

    från www.vardguiden.se 


Vad PISSIGT rent ut sagt! 150kr har jag ändå betalat för att få vara med!

Stickning, blåmärken och nya muskler

Kategori: Rugby

Har återigen blivit bultad på rugbyplanen. Inga skador, förutom ett antal blåmärken av varierande storlek, ännu. Däremot börjar resultatet av totalt 720 minuter hård rugbyträning och tre veckors konstans träningsvärk i benen synas! En helt ny muskel på utsidan av låret har "poppat upp" och baksida lår har blivit större. Och så är jag spänstigare förstås! Spännande! Jag kommer lätt vinna vasaloppet efter ett halvårs rugbyköttande!

Annars laddar jag för att sticka ett par strumpor! Jag har inhandlat självmönstrande garn (lite som schackrutig färg, fast på riktigt) i 75% Ull 25% nylon, ett set strumpstickor strl. 2,5 i trä, samt fått tag i ett bra mönster. Jag har ikväll fräschat upp minnet i konsten att lägga upp maskor, sticka räta maskor, aviga maskor och till sist resårstickning. Samtidigt som jag checkat att stickfastheten nog är lagom! Blir strumporna för små eller för stora så finns det säkert någon som vill ha dem!

Musikal, fika, mekanik och andra skojsigheter

Kategori: Vardag

Att jag inte bloggar regelbundet beror vanligtvis på att vardagen är alltför trevlig för att sitta vid datorn! Så misströsta icke!

Kort resumé av den gångna helgen:
   Fredag: Jag och Lotta ska ta en "liten joggingtur" i naturreservatet Hågadalen/Nåsten. Vi hamnar på ett ganska igenvuxet och geggigt skidspår och är borta typ 60-80 minuter (oklart eftersom ingen av oss hade vare sig klocka, telefon eller karta). Men riktigt kul var det att springa över stock och sten i ett behagligt tempo! Sedan fick vi spola av skorna i tvättstugan och skrubba benen rena med rotborste!

   Lördag: Mamma ringer och deklarerar att de anländer till Uppsala 45 minuter tidigare än planerat. Vid det här laget hade min väckarklocka ännu inte ringt, och mitt rum var ännu inte städat.. PANIK

Jag drar på rugbyplanen för att bevittna match mellan Uppsala och Malmö. "Vad gjorde de nu?", "Varför blåste domaren av?", "Öh, jaha?!". Besvärligt när man inte kan reglerna, men lite klokare var jag när jag for därifrån!

Sedan My Fair LadyOscarsteatern via Uppsalapendeln och PizzaHut (vår favorit sedan Leicester Square, London 2006). Min inställning innan var "Kan det vara dåligt om Helen Sjöholm, Tommy Körberg och Jan Malmsjö medverkar?" Och svaret blev givetvis nej, även om det överträffade mina vildaste förväntningar - TACK för det pappa och mamma!

   Söndag: Brunch (Breakfast+Lunch) på V-Dala nation. Allt man kan önska sig i matväg en söndagförmiddag, inklusive våfflor serverade med vispgrädde och stekta äpplen med kanel! Dagen fortsatte med kondisbitar från Landings konditori och middag på italienska restaurangen Basilico. En söndag i läckerheternas tecken!

   Måndag: Jag vinkar hejdå till pappa tidigt på morgonen innan jag cyklar till skolan för fyra timmar mekanik. Mamma behåller jag några timmar till och vi hinner gå på Café Öfvre Slotts samt köpa en fin orange pläd till mitt bohag innan hon sticker till flygplatsen. Kvällen avslutar jag sedan med ett 75 minuter långt skivstångspass på studenthälsan!

Grattis till Stipendierna Pappa och Lasse!
Jag kunde inte tänka mig några värdigare stipendiater!

Kvällsmys vid Fyrisån

Kategori: Vardag

"hej. Vad gör du? Kan du
 inte komma ner hit?"
Sms från Lotta kl. 18:12

Skönt att ha någon så nära. Och om jag behöver hjälp med mekaniken så finns hon bara nån minut bort!

Ikväll gjorde vi i alla fall en kvällsutfykt till en av Fyrisåns bryggor, närmast järnbron. Men först köpte vi varsin varm dryck på Café Linné Hörnan. Sedan låg vi några timmar och pratade, begrundade och tittade på stjärnorna. Jag såg en "stjärna falla".

Vi kom överens om att testa kaffe och något slags bakverk på alla kafeér i Uppsala under hösten, och sedan utvärdera dessa och publicera recensionerna här på bloggen! Låter som ett bra uppdrag!

En riktigt bra tisdag

Kategori: Rugby

Jag kom upp i tid i morse, hann både koka gröt och dricka kaffe utan att stressa - vikten av en bra start på dagen!

Jag har suttit som ett tänt ljus på dagens fyra lektionstimmar (eller nästan), och  jag hade ett riktigt fint sammarbete med Sofie på mekaniklabben nere i Ångströms källare. Under två stressiga timmar rullade vi vagnar, snurrade på skivor, tappade pingisbollar, åkte hiss upp och ned utrustade med accelerometer och plottade sedan snygga sträcka/tid, hastighet/tid och acceleration/tid-grafer för att försöka förstå fysikens grundekvationer på djupet!

Sedan har jag nu anmält mig och betalat Kung Björnloppet nästa helg, point of no return nu! Lagat middag, omformaterat grundsystemet i min garderob och byrå och så till min tredje rugbyträning. Nu börjar jag få lite snits på det hela!

Jag har nu lyckats utröna anledningen till att rugbyspelare tränar och spelar i korta shorts i kraftigt bomullstyg. De lyfter nämligen varandra i dessa! Vid inkast formar man en klunga som har till uppgift att fånga bollen först. Detta gör man genom att två spelare grabbar tag i shortsen på en tredje och lyfter upp en denne på raka armar. Den upplyfte fångar sedan bollen tre meter upp i luften för att sedan passa vidare eller liknande.


Här syns ett inkast med lyft!

Jag kommer tydligen spela klunga, och fick därför testa både att bli lyft (i lånade shorts), vilket var jättekul!

   "Åtta forwards, stora och kraftiga spelare, fungerar
    som murbräckor och ska vinna bollen i klunga."
Från Svenska rugbyförbundets hemsida

Men nu är det sängen som gäller. Imorrn bitti kör vi storfrukost hos Rasmus klockan nio!

 

 

Korridoräldsten, det är jag det!

Kategori: Mitt hem

Korridoren är fulltalig igen! Efter sju månader på halvfart är vi nu fyra glada själar här. Förra helgen flyttade Maria från Örnsköldsvik in, hon ska läsa religionsvetenskap och är för övrigt vegetarian precis som jag själv. Idag kom Malin(!) från Småland hit efter att Jolina flyttat ut. Hon ska plugga till agronom ute på Ultuna.

Nu verkar vi vara ett glatt gäng som ska dela korridor i vinter, vi har redan bokat in korridorfika till veckan!

Och så kommer Malins föräldrar hit och bor i helgen, känns det som ni hört detta förut?!
Idag har jag provat på spinning för första gången, 55 minuter kollektivt svettande på motionscykel. Väldigt bra konditionsträning, och dessutom skonsamt för knäna - tåls att upprepas! Kvällen rundades sedan av med exotisk fruktsallad serverat till mekanikinlämningsuppgift en våning ned hos Lotta!

Vad ska vi kalla mig nu när vi har två Malin här? Hon kallas Malla, men jag då? Förslag någon?

Det känns som att jag städar precis hela tiden..

Kategori: Vardag

Eller snarare "städar", för anledningen är ju min förkärlek till att släppa ned alla kläder och saker på golvet. Men idag har jag faktiskt städat hela korridoren, dammsugit, dammtorkat, skurat, tömt sopor och kokat disktrasan - hela kittet!

Sedan har jag tvättat fyra(!) maskiner, svart, kulört, ljust och en grovtvätt. Hur har jag kunnat smutsa ner så mycket? Alltid en gåta..

Annars är det som vanligt, tar det lugnt, pallar ett äpple eller två, tar en kvällspromenad, släpper ned kläderna på golvet, matar den nya surdegen, undviker den nya influensan, undviker matteböckerna och lyssnar på radio i köket.

Imorrn är det mekanik och flervarialbelanalys som gäller igen!

Kung Björn-loppet

Kategori: Sport och friluftsliv

Eftersom tjejmilen inte blev av i år, så har jag siktat in mig på ett annat lämpligare lopp. Ett sexkilometerslopp på blandat underlag med start på cykelavstånd från Studentvägen!

Den 19:e september går Kung Björn-loppet av stapeln i Hågadalen kring Kung Björns gravhög (inte att förväxla med Gamla Uppsala högar). Alla som fullföljer får medalj vilket gör det hela kalasbra!

Lotta ska givetvis också vara med, men hon klarar visst inte att tävla mot mig med rädsla för att jag skulle slå henne (vilket givetvis inte är rimligt för tillfället), så hon får springa milklassen.


Nu har jag precis fyllt frysen med grahamsbröd i väntan på föräldraanstormningen nästa helg. Än så länge är rugbymatch (som åskådare föstås) och My Fair Lady på Oscarsteatern inbokat, men jag hoppas på restaurangmat, kanske fika på nåt utekafé och allmänt trevlig samvaro!

Mamma och pappa: Förutom högen under pianot som ska med ner så ska även äggklockan, föreställandes en ko, som sitter på pianots notställsbelysning med - glöm inte!

5:e september 2009
Grattis på 22:årsdagen Emil

Ser tillbaka på en trevlig tid

Kategori: Vardag


Så var mottagningen av de nya studenterna över för denna gång. Det har varit hektiskt även detta år, med skillnaden att jag nu har varit fadder och fått sova ordentligt på nätterna - och givetvis att jag sluppit vara ny i en stad full med främlingar! Men roligt har det varit och jag är övertygad om att reccarna känner sig välkomna!

Skolan har kommit igång och det sociala livet är i full gång. Igår var vi sju klasskompisar som trände in oss i Lisas kök för att laga finmiddag (jag stod för efterrätten; äppelpaj gjord på äpplen från trädet på innergården). Sedan cyklade vi ut till fyrispark (3,5 km utanför stan) för att dansa på mottagningens sista fest - Finaldagssläppet!

Trots att fredagen var till för vila ifrån träning (min träningsvärk är fortfarande brutal och jag kan stolt visa upp de första skrubbade armbågarna i min rugbykarriär) så blev det dryga 2,5 mil cykling i alla fall - med pyspunka!

"...vad tjänar att hyckla?
Tids nog får man cykla."

4 september 2009
Grattis på 83:årsdagen farfar!

Det ska kännas att man lever!

Kategori: Rugby

Nu har jag precis kommit hem efter mitt andra rugbypass ute vid fyrishov. Vädret var betydligt sämre idag med ihållande regn. Att jag blev blöt var ingen fara, men att kuta omkring på blött gräs utan skor med dobbar var sannerligen ingen lek! Svängradien blev större i takt med att regnet tilltog. Jag gjorde några ofrivilla "glidtacklingar" när fotfästet svek. Till nästa gång skulle en av tjejerna ta med sig sina gamla 39:or!

Idag har jag fått lära mig litet om tacklingsteknik (tänk att någon kommer i full fart med en boll i händerna, du hukar dig, siktar på låren, låser armarna kring motståndarens ben - och sen faller båda i en hög) och hur man faller smidigt. Jättesvårt! Smällar på låren, rumpan, axlarna, svanskotan, ryggen, you name it! Jag måste ut på gräsmattan och öva i helgen!

Men känslan att stappla in i korridoren, dyngsur med smuts på kläderna, jord och gräs fastklistrat på huden och med röda lår - de är faktiskt najs!


Så här tacklas man i rugby!En liten tankeställare här. Fotbollsfinal Italien-Frankrike är en uppsjö av sådana filmningar man bara suckar åt. "Det tog ju inte ens!"
RUGBY däremot är för de tuffa, andra halvan av filmen visar final mellan England och Australien!

Så här dagen efter

Kategori: Vardag

Ja, jag har ONT! Speciellt framsida lår, vader och precis hela ryggen skriker av träningsvärk!

Jag glömde nämna i gårdagens inlägg att rugbytränaren för damlaget är den sanna rugbystereotypen, nämligen Guy Dinwoodie. Skotskfödd, medelålders med den typiskt skotska dialekten (även om han förstår och kan prata svenska) och ett sådant utseende man förknippar med rugby! Han har faktiskt varit lagledare för svenska herrlandslaget under några år!


Idag har vi kommit igång med den tredje och sista kursen för denna läsperiod - Akvatisk miljöanalys 5 hp. Kursen och föreläsaren (som pratade väldigt likt Ernst Kirchsteiger, värmländska?) verkar lovande och det känns kul att läsa något på ämnet Miljö och Vatten vilket jag ju kom hit för!

I Mekanik I är vi undervisade av en Ulla (äntligen en kvinnlig professor på denna mansockuperade plats!) och i Flervariabelanalysen av en Anders vilka båda två verkat helt okej!

Jo, så har jag sökt Uppsala Universitets ridstipendium för tredje terminen i rad - håll tummarna!

Mörbultad men mycket nöjd...

Kategori: Rugby


... så kan känslan efter träningspasset med Uppsala Rugby Football Club beskrivas! Vi var 15-20 damer som tillsammans sprang, hoppade, passade, tävlade, knuffades osv. under två mycket hektiska timmar på en rugbyplan. Det liknade mest en vanlig fotbollsträning med teknik och styrka/kondition. Än så länge vet jag ingen mer om sporten än hur man håller bollen, och att man måste passa bakåt. Men jag ska definitivt tillbaka på torsdag, och då lär jag få lära mig ännu mer!

Så här efteråt känner jag mig mör, jag har sträckt varje muskel i kroppen sådär lite lagom, befarar att morgondagen kommer bli smärtsam. Men det var så roligt!


Jag har idag startat en ny surdegsgrund, sedan den förra gick sitt öde till mötes i maj. Kanske att den är färdig så jag kan baka i helgen!

Tisdag

Kategori: Vardag

Sällan har varit så effektiv en vanlig tisdag! Idag, andra skoldagen på terminen, är vi lediga. Men istället för att sova alldeles för länge (vilket jag gjorde hela förra veckan) så steg jag upp kvart över sju, kokade havegrynsgröt och mötte upp Lotta för att under tunga moln cykla de tre kilometrarna till ICA MAXI i Stenhagen. 55 liter mat på ryggen var rejält tungt, men tack och lov blev börsen hela 589 kr lättare, så det tog ju nästan ut varandra!

Vid elva, efter att ha ätit en halv kubik fruktsallad, ringde jag (återigen med lotta i släptåg) på Rasmus dörr. Eftersom han sov sött när detta ägde rum, så fick han ett brutalt uppvaknande. Vi cyklade mot Café Gula Villan i stadsträdgården och parkerade i utemöblerna i väntan på solen. Och bäst vi satt och fikade (somliga käkade frukost), pratade om sommaren som gått och kommande fjällturer vi bara måste göra tillsammans - så skingrade sig molnen! 

På Naturkompaniets rea "hittade" (förlåt pappa) jag en klarblå softshelljacka som ska få ersätta den utslitna svarta som jag haft sedan typ högstadiet.

Nu är jag mätt och belåten, äntligen nybloggad och fantastiskt taggad inför rugbyträningen ikväll, den första (och förhoppningsvis inte den sista) för mig!

Vi ses! (Om jag inte dör i svininfluensan)