Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

11 timmar i labbet

Kategori: Vardag


Elva timmar på BMC (BioMedicinskt Center) idag, för att bestämma halten mjukgörare, ftalater (ja det stavas så) i blodcentralens blodpåsar. Inte just någonting gick fel och jag och Lisa fick ruskigt bra värden i slutändan!

Sedan jag kom hem har jag lagat en stoor sats röd currygryta med kokosmjölk, tofu, kikärtor, purjo, svamp och annat gott - så nu har jag äntligen matlådor! En stund med en kopp te, Lotta, adventsljusstake och lektion i konsten att uttala tjugosju på norrbottensvis, hanns också med!

Min cykel Karin är underbar!


Jag sätter mig ned ett slag tills brådskan gått över.
Finskt talesätt

En helg att minnas

Kategori: Festligheter

I helgen har jag hunnit med (i kronologisk ordning) KWXF gasque, pepparkaksbak, adventsfikabjudning, spexets julsittning, adventsgudstjänst i Helga trefaldighet, julmarknad, fika på Café Årummet, korridorstädning, filmkväll och till sist genomläsning av morgondagens gaskromatografilab!

Adventsfikat
Ifjol bjöd jag på adventsfika, den helgen då Emelie var på besök, i år upprepades succén! Men förstås lite större, mysigare och vräkigare på samma gång! Jag och lotta har under de senaste två veckorna slängt ihop inte mindre än åtta sorters kakor:

- Lussekatter
- Saffranslängder med mandelmassa
- Kokostoppar
- Mjuk pepparkaka
- Pepparkakor
- Punschrullar
- "Kottar"
- Cheesecake

Glögg (eller kollekt) tog gästerna med sig, och sen tjänstgjorde lottas rum som cafélokal under lördagseftermiddagen. När vi räknade efter kom vi fram till att totalt tjugosex (26) personer fikat hos oss! Så underbart trevligt hade vi och alla var såå nöjda när de gick därifrån!

Hjulkul, spexets julfest
En jättetrevlig julfest, med julbord, i sann spexanda! Man skulle ta med sig en julklapp för ca 20 kr till ett klassiskt julklappsbyte. Jag blir tilldelad ett paket och river förväntansfullt upp pappret:

Kattmat!?!

Tusse som köpt julklappen sade finurligt att det är sällan man får så mycket mat för bara 20 kronor. Haggan fick min present, en Solstickan-påse och en kökstratt.


Vill du leva länge så lev långsamt.
Cicero

Jag har blivit med cykel!

Kategori: Festligheter

Äntligen!

Och jag är så fantastiskt nöjd!

En begagnad treväxlad Monark damcykel, grön med guldtext, utrustad med dynamo, cykelkorg, ringklocka, reflexer, pakethållare - ja allt man kan tänkas behöva! 2200 fick jag lägga ut, och det kändes som ett vettigt pris med tanke på vad jag fick!

Han som sålde den bodde i Sävja, en ganska bra bit utanför stan. Så jag lånade Lottas cykel mitt i en föreläsning för att trampa iväg de fem kilometrarna till Sävja kyrka där vi bestämt träff. Jag cyklade några varv och konstaterade att det här var cykeln i mitt liv - sedan cyklade jag hemåt sittandes på den nya cykeln, och med lottas bredvid. Ett riktig balansakt, men jag tänkte "hur svårt kan det vara?!" och det gick!

                                 (Ursäktar bildkvalitén, men min dator är ju som den är...)"Karin" står det med snirkliga guldbokstäver på ramen.
Min Karin!

Var försiktig med vad du lovar

Kategori: Tentaångest


"Om jag klarar mekaniktentan ska jag springa naken runt Ångström!"

Sagt av min klasskamrat Tobbe innan vi fick tillbaka våra tentor.

Om han klarade den? Klart han gjorde! Under fredagen sprang han därför runt ångströmlaboratoriet, naken sånär som på en suspensoar!

Tentamensresultat

Kategori: Tentaångest

Den där fruktansvärda känslan som sprider sig i kroppen när någon rusar in i klassrummet och deklarerar att tentalistorna nu sitter uppe på anslagstavlan, varpå hjärtat flyger upp i halsgropen när man hastar iväg mot 4000-korridoren för att febrilt leta upp sitt eget personnummer i en lista utan någon som helst sortering...

                                                                 - - -

Jag lyckades håva in 10 poäng av 15 möjliga. Flervariabelanalysen var den som gick sämst (också den som intresserade mig allra minst) och den var verkligen svår! Så ofantligt många nya begrepp har tagits upp, flera variabler, flera dimensioner, trippelintegraler... 40 % av alla som skrev kuggade.

Mekaniken däremot klarade jag godkänt på och det kändes väldigt bra! Också där väldigt mycket nya begrepp, och väldigt mycket vektorer (som jag börjar få grepp om vid det här laget) men på det stora hela är fysik ett ämne som jag har lite känsla för!Den allra roligaste biten av det hela var Akvatiska Miljöanalysen som jag fick högsta betyg på! Min allra första (förhoppningsvis inte sista) femma på universitetet! Att det dessutom var den kurs som allra mest kopplade till mitt framtida yrkesliv, kändes extra roligt!

 
Nu jobbar jag hårt för att slippa ta fler omtentor till påsk, om jag verkligen försöker har jag chans att klara alla poäng denna period. Den här veckan, nästa vecka och veckan därpå - sedan börjar nästa tentaperiod!

 

Äntligen vaccinerad!

Kategori: Vardag


I Uppsala pågår just nu vaccineringen av stans studenter. Idag kom turen till BMC där jag tillsammans med Lisa, Bosse (Ida Enjebo) och Skåne (Ida Gustafsson, som egentligen är från Blekinge) tillbringade drygt en och en halv timme av förmiddagen till att få tag i en spruta.

Först fick man köa för en av de 450 kölapparna, sedan uppdagades det att siffran på lapparna inte spelade någon roll - så jag blev vaccinerad som nr. 35!

Mina kamrater, som redan vaccinerat sig, har uppvisat allsköns symptom. Bland annat långdragen hög feber, frossa och svåra smärtor i armen.

Vi får se hur det utvecklar sig!

Rugbyfesten blev en succé!

Kategori: Festligheter

Förstås!

Maten räckte, allergikerna fick rätt mat, allt blev färdigt i tid, gästernas humör (möligen också humor) var på topp och festen varade långt in på småtimmarna! Tyvärr var jag förutom kock och kökssamordnare även servitör under middagen, vilket ledde till att mina fem (!) spansktalande (bla. från Argentina och El Salvador) bordsherrar inte såg mycket av mig under kvällen.

Efter sammanlagt 17 timmar i farten under gårdagen spenderas denna regniga söndag inne på rummet med en kaffemugg och en, så här långt knappt påbörjad, labrapport.

Kanske enda gången jag får 4000 poäng på ica-kortet...

Kategori: Festligheter

...på en enda handling. Imorgon är det nämligen dags för rugbyklubbens årsfest där jag är djupt insyltad i förberedelserna. Bland annat 120 äpplen och 8 kg älgfärs slängdes ned i kundvagnarna.

Imorgon ska rönnbär och löv plockas till bordsdekoration, och sedan är vi 5-6 stycken som ska hjälpas åt att få ihop menyn och se till att hela arrangemanget blir en trevlig upplevelse för alla inblandade!

Håll tummarna för att det blir en pangfest!!

DON'T PANIC!

Kategori: Vardag

"...it has the words DON'T PANIC inscribed in large friendly letters on its cover"

Så står det på omslaget till universums mest sålda bok, "Liftarens guide till galaxen", den som sägs innehålla outtömlig om livet, universum och allting.

Så här i stressade tider, TA DET LUGNT! Jag har är mitt uppe i vad jag tidigare kallat "helvetesperioden", men det går faktiskt riktigt bra eftersom jag ser till att gilla läget, samt tar det lugnt ibland - för min egen skull! Gör det du med!Här kommer några lugnande citat för stressade själar, ur ovannämnda bok:

 - Tiden är en illusion, och lunchtid i dubbel grad.

 - Denna planet har - eller rättare sagt hade - ett problem, nämligen följande: dom flesta av dess innevånare var olyckliga större delen av sin tid. Många lösningar på detta problem blev föreslagna, men de handlade på ett eller annat sätt om cirkulationen av små gröna papperslappar, vilket var märkligt eftersom det på det hela taget inte var dom små gröna papperslapparna som var olyckliga.

 - Först hände ingenting. Sedan, några sekunder senare, fortsatte ingenting att hända.

 - Det är en konst, eller rättare sagt ett knep med att flyga. Knepet är att lära sig kasta sig till marken och missa.

 - Curiously enough, the only thing that went through the mind of the bowl of petunias as it fell was Oh no, not again. Many people have speculated that if we knew exactly why the bowl of petunias had thought that we would know a lot more about the nature of the Universe than we do now.

 - What's up?"
"I don't know," said Marvin, "I've never been there."

Och sist men inte minst:

 - 42

Grus i ögonen

Kategori: Vardag

Nej, inte av trötthet, men av rugby på grusplan. Jag kan däremot inte förstå hur det hamnat där, i alla ögonvrår, i ögonbrynen och i håret - jag trillade ju inte ens en gång!?

Nåväl, nu går jag äntligen för 100% igen efter en tvåveckorsperiod av omväxlande förkylningssymptom. Jag har inte varit så sjuk att jag behövt stanna hemma mer än två dagar, men har å andra sidan varit för trött för att motionera eller göra något annat vettigt.

I skrivande stund är jag nyduschad och klädd i myskläder och stickar på andra strumpan medan en sats rågsiktsfrallor jäser i köket, gott ska det bli!

Så vill jag tacka för alla vykort som trillat ned i brevinkastet. Från mormor (och morfar), Margit och Anna. Jag tycker det är jättekul att läsa, och en riktigt trevlig omväxling till bunten med branchtidningar (Ny Teknik, Kollega, Ingenjören, Campus, Ergo, Karriär & Framtid, Forskning & Framsteg osv.. Detta är dock bra toaläsning) som annars flockas i tidningshögar på golvet!

Sett på facebook

Kategori: Festligheter

Mikael Parkman säljer muminkött för 780 kr/kg. Inga nosbitar.Ooughf....

Kategori: Vardag

Jag är verkligen värd mina högskolepoäng. Denna periods första lab gick av stapeln idag, "Bestäm diffusionskoefficienten" i fysikalisk kemi. Åtta i morse började vi med att gjuta agarpluggar i botten på glasrör. Sen är tanken att saltsyran (HCl) i röret ska diffundera ut i det omgivande vattnet. Genom att mäta konduktiviteten under en tidsrymd kunde vi sedan dra slutsatser (efter TRE TIMMARS UTRÄKNINGAR kunde vi dra slutsatser) om lösningarnas koncentrationer och slutligen räkna ut diffussionskoefficienten.

Strax före 19 stapplade jag in i korridoren, vit i ansiktet, och konstaterade att det inte fanns en chans att jag skulle orka dra på folkmusik och dans på V-dala kl 19.. Men efter lite kaffe, ett brev från mormor och råraka med stekt skogssvamp (som jag fått av Lottas mamma) kände jag mig som en människa igen!

God natt!

Ett år på S:t Ansgar

Kategori: Mitt hem

Igår var det exakt ett år sedan de första pinalerna bars in i rummet på Ansgarsgården. Jag trivs, som ni säkert förstått, bättre än någonsin här i korridoren. En korridor som nu nästan kan klassas som kollektiv light!

Detta jubileum firades med Taizebön i Helga Trefaldighet, (för övrigt första gången jag går i kyrkan sedan flytten till Uppsala) och yatzy med te i köket efteråt!

Vansinnigt många kakor!

Kategori: Malin i köket

Jag är volontär på UTNarm, teknologernas studentarrangerade arbetsmarknadsmässa. Min titel är fikavärd, och i detta ämbete ingår att baka och servera fika till personer från 60 företag och några hundra volontärer. Fem tusen, FEM TUSEN (!) kakor behöver dom tydligen!

Igår var det bakdag i kårköket där jag, två andra volontärer samt fikaansvarig och lunchansvarig från UTNarmkommittén skulle få till sammanlagt 1500 kakor. Sirapskakor, havrekakor och chocolate chip cookies.

Tänk dig ett cookies-recept innehållande bla:
3,2 kg smör
8 paket farinsocker
9 liter vetemjöl
30 ägg 
4,5 kg blockchoklad

I brist på bakmaskin skulle detta blandas för hand, dock "bara" en halv sats i taget. Jag hade ont i såväl armmuskler som fingrar efteråt!

När jag kom hem efter sex timmars bakning, effektiv tid, lade jag mig och sov en stund. Så fort jag blundade såg jag kakor för ögonen. Kakor som gräddades, skars, flyttades, tappades... Och när jag somnade drömde jag om, just det - KAKOR! Jag kanske kan tänka mig att smaka en kaka framåt jul, men vi får se!

En stycken strumpa stickad!

Kategori: Kreativitet

Fredag kväll ungefär klockan halv två lade jag ifrån mig stickningen med ett nöjt flin - första strumpan är klar!"HÄLAVM:
Varv 1 (= rätsidan): Sticka tills det återstår 7-8-8 m, lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över, vänd arb.
Varv 2 (= avigsidan): Sticka tills det återstår 7-8-8 m, lyft 1 m, 1 am, drag den lyfta m över, vänd arb.
Varv 3 (= rätsidan): Sticka tills det återstår 6-7-7 m, lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över, vänd arb.
Varv 4 (= avigsidan): Sticka tills det återstår 6-7-7 m, lyft 1 m, 1 am, drag den..."