Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

100 profile views on couchsurfing.org!

Kategori: Ideas worth spreading

CouchSurfing är fantastiskt, fyra gäster senare från tyskland, USA och Frankrike (och många som jag behövt tacka nej till pga. jobb, resor och annat) är jag lika övertygad som när jag anmälde en ledig soffa!

Chris från Washington State fixade elavbrott i min lägenhet och duschade i värmeljusskenet sjungandes på enstniska. Sonja från Tyskland bakade semlor och kanelbullar tillsammans med mina kompisar. Manon från Paris umgicks jag med i knappt två dagar, och det kändes som vi känt varandra sedan vi var små! Ben, också från Frankrike, var med på min första odlingslottsgrillning.
.
Att bo själv i en lägenhet är inte särskilt skoj. Jag blir snabbt rastlös. Soffsurfarna är häftiga personer från någon annanstans i världen som levereras till min dörr och lyser upp min (annars helt okej) vardag! Jag hoppas kunna välkomna många, många fler människor under resten av året, och sedan ämnar jag åka och hälsa på allihopa på en lång eurotrip nästa vår - i alla fall de från Europa!
.
Den här bilden av min lägenhet finns på sajten. Visst ser det ut som ett ställe man vill sova över!


Jag bjöd franska Manon på frukost vid ån när hon kom till Uppsala!

Jag är klar med min kandidatuppsats!!

Kategori: Vardag

Idag lämnade jag och min projektgrupp in våran slutliga reviderade slutrapport för vårt kandidatarbete! Galet härlig känsla! Rapporten landade på dryga sjuttio sidor och dessutom lämnade vi in ett dokument som innehåller kopior på precis all text vi tillsammans producerat sedan mars - FEMHUNDRASJUTTIOÅTTA sidor!!

Nu har jag välförtjänt ledigt några dagar innan jag börjar jobba på måndag någonstans i AC/BD län!
Här följer min populärvetenskapliga sammanfattning av vårt projekt (alltså borde ni begripa vad den handlar om):


"Undersökning av passiva åtgärder för att förbättra kvävereningen i lakvattnet från LKAB:s järnmalmsgruva i Malmberget


I samband med brytningsprocessen av järnmalm i LKAB:s gruva vid Malmberget används sprängmedel baserade på kväve. Om sprängmedlet detonerar ofullständigt eller inte alls kan kväve hamna i det grundvatten som pumpas upp ur gruvan. Vattnet hamnar sedan orenat i Linaälven.

 

Ammonium- och nitratjoner samt ammoniak är kväveföreningar som i förhöjda halter ger miljökonsekvenser för växter och djur i sjöar och vattendrag. Miljödomstolen har på grund av detta kommit fram till ett domslut gällande LKAB:s verksamhet i Kiruna som resulterade i att ammoniakhalten inte får överskrida 0,005 mg per liter i utgående vatten. En liknande dom skulle i framtiden även kunna bli aktuell vid Malmberget.

 

Då det i dagsläget inte sker någon betydande rening av vattnet har denna rapport haft som mål att ta fram passiva reningssystem för kväve. Passivt innebär att systemet inte kräver energi och har dyra driftskostnader. Publicerad forskning på området användes för att hitta lämpliga lösningar. Fyra reningssystem valdes ut för fördjupning och simulering, dessa var denitrifierande bioreaktorer, anlagda våtmarker, wastewater stabilization ponds (WSP) och rening med minreralet zeolit. Bioreaktorena och zeoliten visade sig bli för stora och dyra för att vara rimliga. WSP och anlagda våtmarker simulerades i dataprogrammet INCA-N för att se vilket som renade effektivast.

 

Anlagda våtmarker visade sig rena sämre än WSP, men krävde mindre landarea och valdes därför som slutgiltigt förslag till LKAB. WSP är däremot en bra lösning om stora ytor finns tillgängliga."

 

Söndagsutflykt på en måndag

Kategori: Vardag

Andra halvan av våren har jag och kompisarna gjort söndagsutflykt i stort sett varje söndag. Cykeltur, båttur, grillkväll på lotten och så vidare. I går söndag var jag hemma i norr, så därför blev det söndagsutflykt på en måndag istället. Kaffe, rabarberpaj och glass på en häll i Stabby, bredvid fårhagen. Så nära hemma, men ändå så annorlunda! På vägen hem plockade jag in en bukett med syrener som nu doftar av sig i hela rummet!
Ett av lammen hade fastnat med benet i en trädklyka. Vi hjälpte den loss och meddelade djurägaren!

Det växer och gror

Kategori: På odlingslotten

Hela lotten, sådd och klar!

Spenat

Jalapenos

Busktomat

Gräslök

Jordgubbar

Vinbär

Konsten att 'ha ett liv'

Kategori: På odlingslotten

Vi studenter brukar säga till varandra, sådär lite skämtsamt, när plugget är som värst
- "Tänk om man hade tid att ha ett liv också".
Maj är i min värld en månad av kluvenhet. Skolan ångar på, upploppet innan sommaren. Saker som måste fixas, göras och pluggas tornar upp sig på hög. Samtidigt är våren så vacker, solen så skön, kvällspromenaderna så härliga och grillfesterna så många. Och egentligen har jag inte tid att göra där sakerna som jag vill göra. Det dåliga samvetet finns alltid där. "Jag borde egentligen inte..." Samtidigt vill jag inte känna, då jag snubblar ut från geocentrums dunkla vrår den första juni då sommaruppehållet börjar, att jag missat hela våren.
- "Dags att skaffa sig ett liv.." säger vi alla.
.
Om det här inte är ett liv, då vet jag inte vad som är! I fredags kväll var det Uppsalas stora serenadnatt. Då manskörer iklädda frack och studentmössa cyklar runt stan, för att sjunga Till Österland och Kristallen den fina för sina damer uppe på balkonger. Lördag bjöd på den traditionsenliga vårbalen, med allt som hör till. Söndag var en dag för återhämtning och på kvällen kom en CouchSurfare på besök. Ben Claude från Chambery, Frankrike. På Lisas inrådan hade vi en grillkväll på min odlingslott. Idag skrev vi förvisso rapport i tio timmar, med solen gassandes utanför. Men vi blev klara, och efteråt hade jag tid för några timmars grävning i trägårdslandet innan solen gick ned. Lisa och Jesper kom förbi och hjälpte mig, och vi grävde till tonerna av musik. För på odlingsområdet stod det tre killar och jazzade loss - klarinett, gitarr och nyckelharpa.
.
Om detta inte är livet, vad är det då?
.
Snerikekören, klädda för vårbal

Kryddor, jordgubbar och rabarber!

Jesper fixar grillen

Ida, Lisa och franska Ben pratar om livet, universum och allting

Jag har blivit med odlingslott!

Kategori: På odlingslotten

Jag har skaffat odlingslott! 60 kvm (mer än dubbla min lägenhet..) här nedanför huset som är bara mina! Lotten har inte brukats i vår så det är en del ogräs - men där finns också hallonskott, rabarber, mynta, oregano, timjan, gräslök och fyra stora svartvinbärsbuskar!!
.
I am beyond excited! Alldeles perfekt är också det faktum att jag har en utlovat solig långhelg framför mig att fixa till lotten! Imorrn ska jag skaffa spade, grep vattenkanna, sekatör, hink och lite frön och sättplantor - KUL!
.
Odlarföreningen Norden, precis utanför dörren!

Kvällspromenad - ett 'cheesy' inlägg

Kategori: Vardag

Nu kommer ett sådant där 'cheesy' inlägg, där jag lägger upp fintråkiga (fina men inget nytt under solen) bilder som jag tagit på en kvällspromenad. Men jag bryr mig inte, för det var en ypperligt trevlig kvällspromenad!
Arbetsskadad redan innan jag börjat jobba? Javisst! Vägmarkeringar!

Träd

Utsikt från en fårhage

Helg i sjäääärgårn

Kategori: Sport och friluftsliv

Min kursare Lisa har en familjestuga ute på Djurö i Stockholms skärgård. Jag har hört så mycket om detta ställe, och i helgen hade jag chans att följa med! Vi åkte ut på fredagskvällen, Lisa, Jesper, Emanuel (Jespers lillebror), Ida och jag. Och så hunden Minsy.
.
Underbar helg måste jag få säga. Laga mat, basta, bada i havet (första doppet 2012!), läsa serietidningar, kasta pinnar, fika i Stockholm, gå på körkonsert ("Pachabel, kanon utan Canon"), åka på båtuflykt och ha picnic. Solen lämnade spår på mina kinder och jag kände mig förträffligt uppiggad efteråt!
.
När det regnar läser man Tintin och Asterix!

Jag och Ida tog en sväng in till Storschtan. Här utsikt mot grönan från kvastmakartrappan på Söder.

Utsikt från ett fönster. Lisa och Jesper försöker pilla loss ett bottennapp!

Minsy, labrador/staffordshirekorsning som definitivt fått retrivergenen - PINNAR!

Ida kollar in havet från Notholmarna.

Fiint!

Glad såsom fågeln när vintern rasat uti vår hage

Kategori: Festligheter

>Körkryssning till Åbo med buffé, skönsång, bastu och finsk karaoke som aldrig hände.
>Kvalborg (alltså dagen innan Valborg) med grill, chill och Cristian Antilla på Smålands.
>Sista April med champagnefrukost i Ekonomikumparken tillsammans med 8000 personer, champagnegalopp på Östgöta Nation ('vattenkrig' med mousserande vin), mer grill och chill.
>Majmiddag på första maj, körsjungning komplett med studentmössa.
>Och ovanpå det också dammiddag med Disneytema, lövsprickning, fika på uteservering, solbränna och allmänt välmående!
.
Det var en sammanfattning av mina Sista Aprilnöjen, i sann uppsalastudentanda! Idag har jag fortsatt trevligheterna med lite orientering. www.hittaut.nu har satt ut 65 kontroller/checkpoints runt om i Uppsala med omnejd. Syftet är att få uppsalabor, unga som gamla, att ta sig ut och se sig om så här på vårkanten! Fyra och en halv timme spenderade Lisa, Ida och jag ute på cykel idag. Fjorton checkpoints från Rackarberget och hela vägen upp till Gamla Uppsala fick vi ihop, komplett med dubbel picnic ute i grönskan - fantastiskt!
Södermanland-Nerikes nationskör sjunger Vintern Rasat, Majsång, Vårlängtan och Studentsången.

Ida och Lisa kollar in hittaut-kartan!

Picnic uppe på Tunåsen, precis söder om Gamla Uppsala.

Backsippa i en backe