Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

Jag ömsar skinn

Kategori: Vardag

Bokstavligt; jag ömsar skinn! Mina barfotafötter som jag sprungit omkring i ett somrigt Nya Zeeland med håller på att förvandlas till svampiga svenska vinterskofötter. Och mitt bruna sommarskinn håller sakta men säker på att ändra nyans, till klassiskt svennerosa. Så kan det gå!

En vecka i Uppsala, livet är gott!

Kategori: Vardag

Så; dags för uppdatering!

Lägenheten:

Jag klev av tåget i uppsala, nästan i tid, halv tolv på söndagsförmiddagen. Större delen av dagen gick åt till att göra lägenheten beboelig. Viktor har bott här i tolv månader, och han har sett efter lägenheterna och möblerna väl. Men alla mina prylar och kläder har legat i kartonger i ett förråd hela året och dessa behövde packas upp. Ett väldans slitgöra, men utan någon tidspress så kunde jag göra det i maklig takt och då blev det inte så farligt jobbigt i slutändan.

I nästan ett helt år har jag bott mer eller mindre i min ryggsäck, det vill säga att jag inte kunde äga just något mer än vad jag kunde tänka mig bära på ryggen. Det har varit bra för materialisten inuti mig (som existerar, hur mycket jag än vill förneka det) och jag har fått motivera för mig själv, varför jag skulle behålla en viss pryl. Nu när jag kom hem gorde jag detsamma med alla mina prylar och kläder när dessa skulle förflyttas från kartonger och påsar in i garderoberna. Några enkla får man ställa sig, beroende på vad det är för slags pryl. 'Kommer jag vilja använda denna igen?', '(För plagg) Kan jag fortfarande få på mig denna?', 'Skulle jag sakna denna om jag slänger/ger bort den?' osv.

Allt som inte uppfyllde behålla-kriterierna, och som var helt och rent skänktes bort till välgörenhet, och allt som var bortom räddning slängdes bort. Såå skönt att inse att garderoben var luftig efter att tre sopsäckar gått till klädinsamlingen och en i soporna.

Skolan:
Jag läser för tillfället två kurser; Reglerteknik I och markvetenskap. Måndagar och tisdagar är vi på Ångström, och resten av veckan spenderas i nya fina lokaler ute på Ultuna. Det är inga enkla kurser, men jag är rätt motiverad, och schemat lämnar utrymme för fritid lite nu och då.

Kvällskul:
Att byta ett galet backpackerliv mot vardag i Uppsala är inte helt smärtfritt, men det är otroligt skönt att ha en lägenhet som är bara min och att ha vänner som känner mig väl är ovärderligt! Var jag än vänder mig är det folk som ger mig en innerlig kram, säger att det är såå kul att se mig igen och säger att jag är oförskämt brun - jag kan vara lycklig för mindre! Faktiskt har jag varit så glad och lycklig den senaste veckan att det har gränsat till euforisk!

I torsdags hade jag säsongens första rugbyträning, på konstgräs utomhus i Sävja. Sprinta och kasta bollar är kul! Och imorgon är första körrepet för terminen, med ny dirigent som jag är lite nyfiken på!

CouchSurfing:
En stor och avgörande del av mitt resande har bestått av möten med människor. Öppensinnade främlingar med andra historier att berätta än mina uppsalavänner. Jag insåg att detta var något jag skulle sakna och registrerade därför en ledig soffa på CouchSurfing.org. CouchSurfing är ett världsomspännande nätverk som går ut på att man söker folk med lediga soffor på en ort någonstans i världen, man väljer ut en person vars boendesituation verkar trevlig och skickar sedan en soff-förfrågan.

Jag registrerade min lediga soffa i tisdags, köpte en madrass i onsdags (för min tvåsitssoffa är alltför obekväm) och min första soffsurfare anlände i fredags! Han var ursprungligen från Wyoming, USA men bodde nu i Estland (som han alldeles kärat ned sig i) och var på väg mot Åre med mellanlandning i Uppsala. Vi lagade mat, genomled ett strömavbrott, träffade mina vänner, gick på studentnation, testade lördagsfika på nation och såg på film. Jättetrevligt, och jag fullkomligt njöt av att få pladdra på engelska med en utländsk främling igen. Som att backpacka, men utan att behöva lämna min lägenhet!

Sammanfattning:
Jag har det bra! Och idag har det dessutom kommit en massa snö!


Uppsala domkyrka, sett från Gunillaklockan.

Bloggdepression

Kategori: Vardag

Jag hade glömt hur vintern känns mot huden och i lungorna, hur den lät mot skosulorna och hur den luktade och lät. Jag hade glömt hur otroligt vacker norrbottnisk vinter kunde vara. Jag har varit borta länge, och ändå känns det nästan som jag inte har varit borta alls. Allt känns som vanligt, i stort sett. Märkligt. Jag trodde jag skulle känna mig mer annorlunda och förändrad än jag gör. Fortfarande en hel del att smälta.

Tillbaka till life as usual. Bloggen. Vad ska jag skriva om nu? Det var så enkelt att uppdatera när jag gjorde något fantastiskt eller galet i stort sett varje dag, men nu?


Flisa


Lössläppta vovvar i NybynPappa och Flisa på språng

Hemma...

Kategori: New Zealand

Jag är hemma. 48 timmar resa mellan mig och alla upplevelser i Nya Zeeland. Jag kan inte riktigt greppa känslan. Jag kommer på mig själv med att säga 'Hello' och 'Hi' istället för 'Hej', och 'Oh sorry' istället för 'Ursäkta'. I drömmarna är jag fortfarande kvar på resande fot, när jag vaknar till tar det en bra stund innan jag kommer ihåg vart jag är.

Jag har haft ett fantastiskt år, på det stora hela. Jag har haft det otroligt tufft, och überfantastiskt bra om vartannat. Jag har lärt mig engelska så bra att engelsktalande personer tror jag är engelsktalande. 'Whereabouts in England are you from?'. Jag har blivit ännu bättre på att ta vara på mig själv, och jag är nu världsbäst på att mingla.

200 sidor journalanteckningar och 2900 bilder ska sammanfattas och såsmåningom bli en fotobok! Återkommer!Jag hade åtta timmar på flygplatsen i Amsterdam, så jag tog tåget in till city för en promenad. Soluppgång över en typisk amsterdamgata; kanal, gamla hus, cyklar och spårvagnar!

Tongariro Alpine Crossing, part of a Great Walk

Kategori: New Zealand

Tongariro Alpine Crossing, sägs vara en av världens bästa dagsturer! Spektakulärt var det sannerligen! 19,4 km, 1000 höjdmeter, så ingen lek direkt. Men efter alla mina vandringsäventyr är jag faktiskt i ganska god form, så det var mest bara fantastiskt! Jag lyckades pricka den enda soliga dagen på två veckor, och det verkade som om hela landet var molnigt även denna dag, utom just vulkanerna jag promenerade på - hur mycket tur får man ha?


Blue Lake


Mt Ngauruhoe, även känt som Mt Doom!


Taranaki, (Mt Egmont) på västkusten sticker upp ovanför molnen!

White Water Rafting, Tongariro River

Kategori: New Zealand

Forsranning var MEGAHAFTIGT! Jag are lite lampligt radd for vatten (eller atminstone for att hamna under vatten) sa detta var en ganska 'big deal'. Tva och en halv timme genom 60 forsar over 14 km alv, ovantat mycket jobb! Mycket paddling (Forward paddle, stop! Backward paddle hard, stop! Right side over! HOLD ON!), sa mycket att jag tre dagar senare har duktigt mycket traningsvark i hela overkroppen! Vid ett tillfalle klev vi av flotten for att hoppa fran en klippa ned i vattnet, tre meter hog eller sa. Jag har aldrig hoppat fran en klippa, jag gor inte sant helt enkelt - och nu hoppade jag! Forst dessutom! Blot glad och mycket lycklig efterat!

Tongariro Alpine Crossing var beyond fantastic, och jag lyckades pricka en helt perfekt dag! Men jag har inte mojlighet att ladda upp bilder just nu - aterkommer!


Full av forvantan! Jag i forgrunden till vanster!


AWESOMENESS!

Med siktet pa Sverige...

Kategori: New Zealand

Tiden ar alldeles snart slut! Dags att boorja tanka pa resan hem till Sverige igen. De senaste dagarna har jag tagit mig uppat i landet, Timaru-Kaikoura-Cook Strait over till Wellington och nu Turangi, vid foten av de stora vulkanerna. I dag ska jag forsranna, Nya Zeelands langsta forsranning dessutom! Imorgon ska jag gora Tongariro Alpine Crossing och sen bara ta mig upp till Auckland for mitt flyg pa sondag. Jag landar pa Kallax klockan fyra tisdag eftermiddag - nagon som kanner sig manad att hamta mig da?