Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

Kort

Kategori: New Zealand

Konstnärsådran

Kategori: KreativitetMjuka kurvor.

Allt skissande av fossiler i skolan gjorde att jag blev sugen på att skissa någonting bildskönt. En sen torsdagkväll, när en egentligen borde plugga inför fältkursen, då är det tid att vaska fram konstnärsådran. Kanske har jag ärvt mammas ådra ändå, för jag är i alla fall äckligt nöjd!

Vems störtsnygga kropp som fått stå modell undrar ni? Min egen såklart! Så stark, så lagom och så proportionerlig. Jag skulle inte vilja ha den på något annat vis! För tillfället har jag också den där vitbleka vinterhyn som så ofta är avbildad i kända målningar.

Vad jag gör i skolan nästa vecka

Kategori: New Zealand

Med start på lördag är det dags för fältkurs! Sju dagar i fält för min tredje kurs, 'Applied Field Geomorphology'. Jag förväntar mig mycket slit, men förhoppningsvis blir det trevligt umgänge och lite häftiga, udda platser att se också!

Jag förväntas ta anteckningar (i mitt nya vattensäkra kollegieblock), spela in en videodagbok samt hålla en muntlig presentation i fält. Tio timmar jobb per dag, plus bussresa! Så här ser resplanen ut:


Day 1: Meet at Massey: Geography Building 7.30 am.
(Sat, august 27th) Field sites: Kapiti Coast, Paekakariki, Turakirae Head, Waipawa terraces
(Masterton).
Return to Palmerston North (drop off in town available).

Day 2: Meet at Massey: Geography Building 7.30 am to load minibuses.
(Sun) Field sites: SE Ruahines, Clifton, Napier, Ahuriri Lagoon, Bay View, Lake Tutira.
Drive to Gisborne (~ 5½ hrs travel)

Day 3: Field sites: Waipaoa catchment: Waipaoa River, Tarndale Slip.
(Mon) Return to Gisborne (~ 2 hrs travel)

Day 4:
Field sites: Waiapu catchment: Tapuaeroa River, Mangaoporo River.
(Tues) Drive to Hicks Bay (~ 3 hrs travel)

Day 5: Field Sites: Ohope Beach, Rangitaiki River mouth, Matata.
(Wed) Drive to Tauranga (~4 hrs travel)

Day 6:
Field Sites: Matakana Island, Rotorua, Taupo.
(Thur) Drive to Turangi (~3 hrs travel)

Day 7: Field Sites: Whakapapa, Tangiwai
(Fri) Return to Palmerston North (~3½ hrs travel)Hela resan. Varje bokstav motsvarar ett studieområde!


Jag kommer förmodligen vara odrägligt upptagen, men jag har med mig både mobiltelefon och dator (däremot inte säkert internet) och uppskattar lite svensk uppmärksamhet!

Vad jag gör i skolan

Kategori: New Zealand


'Understanding NZ Geology' heter kursen. Här identifierar och sketchar vi typiska fossiler som kan användas för att uppskatta hur gammal berggrunden är.


Fortfarande geologi, men lite nyare lämningar. Här ben från en moa, den där enorma fågeln utan flygförmåga som fanns i Nya Zeeland förr.


'Glaciers and Glaciation' är min andra kurs. Namnet avslöjar väl det mesta. Här identifierar jag glaciologiska landskapselement (moräner, spetsiga bergstoppar, u-dalar, bergsryggar, kitteldalar osv.) på en karta över Örefäjökull (inget som en Kiwi kan uttala), Island!

Mättande brunch

Kategori: Malin i köket
LCHF-brunch. Mandelplättar med blåbär och grädde.

Tisdag förmiddag. Jag brottas med en inlämningsuppgift om 'Slope-channel coupling', inför fälkursen nästa vecka. Jag behöver lite livsglädje i form av mat, så vad lagar jag? Plättar! Traditionellt sett så blir man inte särskilt mätt på plättar, eller i varje fall inte mätt särskilt länge. Men om man lagar plättarna på ägg, vispgrädde och mandelmjöl (mald mandel) så håller man sig mätt typ ett halvt dygn (no kidding!)! Serverat med blåbär (osockrade) och vispgrädde så blir det en festmåltid!

Testa själv! Jag svabbade ihop (väldigt ungefärligt) tre ägg, 1,5 dl grädde, 1 dl mandelmjöl, lite salt och en msk fiberhusk (valfritt. Vattenlösliga fibrer, tjockar upp det hela). Jag lät det svälla en stund och stekte sedan i smör. Ganska små plättar är önskvärt, annars kan de vara lite knepiga att vända!

En vänlig grönskas rika dräkt, har smyckat dal och ängar...

Kategori: New Zealand


... nu smeker vindens ljumma fläkt,
de fagra örtesängar.
Men solens ljus
och lundens sus
och vågens sorl bland viden
förkunna sommartiden.Äntligen ljusnar det. Både bildligt och bokstavligt talat! De senaste veckorna har varit kalla, blöta, mörka och något miserabla. Så lätt att tappa gnistan och tycka synd om sig själv 24/7.

Imorse sken solen från en klarblå himmel. Jag tog på mig shorts, kokade kaffe och satte mig på bron. Temperaturen letade sig upp mot duktiga 28 grader i solen (i skuggan snarare 15)!


Tämligen underbart!Gräsmattan har fått nytt liv!Lite D-vitaminsörpling, för det är jag värd!Körsbärsblom på campus.Påskliljor, eller Daffodils, vid sidan av vägen

Renovering pågår

Kategori: Kreativitet


Ursäktar för stöket här på sidan, jag möblerar om i koden!

Three days of snow

Kategori: New Zealand


För att understryka denna händelses historiska relevans; det har aldrig snöat i Palmerston North förut! Inte sedan förra sekelskiftet i varje fall!

Jag såg människor stanna till och stirra mot himlenoch köerna på mataffären stannade till då kassören ville titta på snön. Mina grannar tog fram utemöblerna för en kaffestund i snöyran! Några lyckades till och med producera både snögubbar och snöbollskrig!My streetSnowy palmtreesAlmost five degrees in my bedroom...Huu!!


I felt an earthquake!

Kategori: New Zealand

Mandag eftermiddag. Jag satt pa golvet och tyckte synd om mig sjalv, med dubbla filtar, te och Star Wars - Return of the Jedi. Da kannde jag det, huset skakade till i nagra sekunder! Lampan borjade inte ens gunga, men det var helt klart ett jordskalv! Spannande!
Geonet.co.nz informerar mig om att det var en 4.1 pa richterskalan, 30 km under jordytan, pa andra sidan bergskedjan!
Manga hundra (kanske tusentals) lagmagnitudskalv sker runt om NZ varje ar, inga konstigheter!
Har ar platserna for Nya Zeelands trettio senaste skalv (typ tio dagar). Notera antalet nara Christchurch!

Snowmageddon

Kategori: New Zealand

Tidernas storsta snostorm svepte over Nya Zeeland sondag, mandag, tisdag. Kallt och forjavligt, speciellt inomhus - sovrumstemperatur ner pa fyra grader! Jag har jattefina bilder fran denna historiska handelse, men:
Det ar sa kallt att till och med min dator fatt virus!! Jag jobbar pa att fixa detta... Tydligen fick jag viruset fran Nya Zeelands vadersite (motsvarande smhi.se), pa grund av vadret sa var det extra manga som besokte metservice.com - perfekt mal om du ar en virusskurk!

Rubber face

Kategori: Kreativitet

 

Rubber face!


För det första, jag har precis skickat in en uppsats. "Factors Controlling the Hikurangi Margin Geomorphology". Jag är inte alls nöjd med resultatet. Gissa vad? Jag började alldeles för sent...

För det andra, DET SNÖADE I PALMERSTON NORTH IGÅR! Det snöar inte ens varje årtionde i den här stan - givetvis prickar jag in den kallaste vintern i mannaminne! Fem grader läste termometern i sovrummet klockan åtta imorse! Och ovanpå det är jag (inte särskilt förvånande) sjuk, sådan där halsont som gör det omöjligt att äta, eller svälja överhuvudtaget.

För det tredje, jag älskar mitt gummiansikte! Jag kan skrynkla ihop det på alla möjliga vis, och huden lägger sig i dramatiska köttiga rynkor. Speciellt näsan får en festlig form! Mitt 'crazy face' skrämmer iväg de flesta! Enjoy!

Kalla fötter

Kategori: New ZealandSju grader!

Jag har nämnt mitt kalla hus förut. Jag har bara kunnat gissa den verkliga temperaturen. Eftersom kiwis stoppar huvet i sanden (och har dunjacka 24/7) vintertid och blankt struntar i uppvärmning, så har de heller ingen apparatur som visar den kalla sanningen.

Sju grader

Igår var inomhustemperaturen upp och vände på femton plusgrader, nytt rekord! Huvva! Och märkligt nog kan jag kliva upp och koka kaffe införd endast nattskjorta, fast det bara är åtta grader i huset. Antingen håller jag på att gro vinterpäls, eller så håller jag långsamt på att förvandlas till en kiwi!

Just nu önskar jag att jag vore på Backgårdsvägen. Sittandes på bron, med en kaffe i handen och två(!) flattar vid fötterna. Med sol, björkar, hjortron, blåbär, insjöar och lata dagar på Grosska! Suck!

Sista rugbymatchen?

Kategori: New Zealand

Rugbysäsongen är över, troligtvis. Ikväll hade vi vår sista säkra match. Tyvärr fick jag kliva av efter 20 minuter, efter att mina smalben/benhinnor krampat ihop totalt. Men, men. Förlorade gjorde vi i alla fall, som vanligt! Jag kommer verkligen sakna träningarna, matcherna och festerna. Rugbylaget står för en stor del av mitt sociala umgänge!

Nu har jag fått veta resultaten för förra terminens kurser. Två B, ett B- och ett C+! Jag måste säga att jag är oerhört nöjd! Återstår att se om jag kan få till några fina resultat även denna termin!