Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

On the Road, day 23.

Kategori: Vagabond

Jag är nu inne på vecka fyra, dag 23 på resan för att vara exakt. Jag har gjort nio stopp: Köpenhamn, Hamburg, Berlin, Dresden, Hannover, Utrecht, Amsterdam, Gouda och nu Kapellen utanför Antwerpen i Belgien. Enligt google maps rest ungefär 250 mil så här långt (se hela kartan här). Jag har än så länge inte betalat någonting alls för boende utan endast soffsurfat (www.couchsurfing.org) och bott hos gamla vänner från Nya Zeelandsresan.
 
Jag kan knappt tänka mig ett bättre sätt att resa. Jag ser det faktum att det är gratis som en trevlig sidoeffekt, för det dom det handlar om är 'teach, learn, share'. Att lära ut, lära sig och dela med sig. Jag får bo i någons hem, ofta hos någon som är från bygden eller åtminstone från landet i fråga. Samtidigt har jag en vän, en guide och någon att laga mat och äta med. Ovärderligt är ordet jag söker efter!
 
Jag promenerar, cyklar, utforskar. Jag går säkert tio kilometer i snitt varje dag. Jag tar bussar, tåg och spårvagnar för att ta mig längre sträckor. Framöver hägrar först och främst Gent i flamländska delen av Belgien, sedan Paris innan Storbritannien. Längre har jag inte tänkt just nu.
 
Tiden går, grafitti på en container i Berlin.

Danskar och deras egenheter

Kategori: Vagabond

Under min korta tid här har jag observerat några saker om Danmark och dess invånare (obs: baserat på en liten observationsgrupp!)
 
> 80% av alla danska killar heter Jeppe
> Alla sover i loftsäng
> Det finns cykelbutiker precis ÖVERALLT
> Att cykelköp (speciellt christianiabikes) tas på allra största allvar, i stil med bilköp
> Att cykelbanorna har väjningslinjer
> Att danska är heeelt obegripligt
> Att man aldrig behöver trycka på en knapp för att gå över gatan
> 'Hyggeligt' är en religion

København

Kategori: Vagabond

Dag två på resan. Första paniken/euforin/upphetsningen har lagt sig. Nej det är inte riktigt sant, euforisk är jag fortfarande! Tågen var i tid och efter lite om och men lyckades jag hitta rätt buss som skulle ta mig till Nørrebrogade för min första couchsurf. På danska bussar kan man betala 'kun med penger' (bara med kontanter) till skillnad mot Uppsala som bara är med kort - förvirrande! Jag bor i en lägenhet med fyra danskar av vilka tre heter Jeppe (plus att en fjärde Jeppe åt middag med oss)?! 
 
Idag har jag fått guidad tur runt hela staden, till fots på buss och på metron. Vesterbro, Nørrebro, City, Christiania (häftigt ställe!) och ätit danskt rågbröd i solskenet! En rundtur på Carlsbergs bryggeri hanns också med innan vi gick tillbaka till lägenheten för att baka pizza, och rågbröd. Hela dagen har jag och Jeppe verkligen försökt prata danska och svenska istället för engelska. Me det är så svårt, och ansträngande!. Jag har kommit till insikt med att jag förstår tyskt tal mycket mer än danskt, vilket ju känns lite märkligt..
 
Imorrn händer nattåg mot hamburg och Tyskland där jag aldrig vart förut - nu börjar äventyret på riktigt!
 
På en vägg i Vesterbro, Køpenhavn