Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

Hur svårt kan det vara att ladda upp en bild?

Kategori: Kreativitet


    

Detta är en och samma bild, uppladdad fem gånger...

Tisdagsfika!

Kategori: Festligheter

Så himla roligt!
Jag blev lite av rekryteringsansvarig inför vår fikakväll hos Steffi, alltså såg jag till att ALLA visste om hur, när och var och att ALLA prioriterade arrangemanget före allt annat. Och så väl jag lyckades! Drygt tjugo pers från klassen, plus några rekåiter och allas vår "Irén", dök upp!

Steffi hade dukat upp kladdkaka, hallongömmor, kaffe, te, saft och våfflor med sylt, grädde och glass!! Anna styr upp leken Maffian (minns ni Kristinas 18:årsfest?) och jag tillsammans med resten av maffian tar hem spelet!

Louise (Iren) ger sig på gräddskålen och innan kvällen är över har hon förvandlat innehållet till utmärkt, lättsaltat bredbart smör som vi avnjuter på hårdbröd! Sådant kan väl alla Norrlänningar?

Kräftskiva för hela W

Kategori: Festligheter

Enligt traditionen anordnar w-sektionen varje höst en kräftskiva dit miljö- och vattenstudenter från alla årskurser är välkomna! Tråkigt nog var det bara fem (mig själv inräknad) från vår klass som dök upp till denna underbara tillställning... Jag menar, att betala 100 kronor och få kräftor (frivilligt), tre sorters paj, sallad, dricka, kaffe och kladdkaka är ju knappast oskäligt, och fantastisk underhållning på köpet! 
    Nästan alla hade dagen till ära fixat kreativa kräfthattar, Jonas till exempel hade klätt in sin hatt i hushållspapper med motiveringen att "Det är bra att ha någonting att torka av kräftiga händer på, när servetterna är slut!" Rasmus lysande exempel bestod av en lampskärm. Själv kom jag iförd lappmössa ("Jaha, är du från Norrland?")

Nu ska jag strax bege mig till Folkes* för att ansluta till cykeltåget mot Flogsta där Stephanie (f.d. Fröken Fi) bjuder hela WA på tisdagsfika!


* Folkes Livs är en ICA Nära butik som utgör en klassisk mötesplats för studenter bosatta kring Rackarberget.

En vacker dag

Kategori: Malin i köket

Sovmorgon idag! När jag vaknar klockan elva har min arm domnat bort TOTALT, när jag vänder på mig trillar armen iväg som om den vore gjord av gummi! Jag har absolut ingen känsel och kan inte röra på den alls, jätteläskigt!
Ni som har läst eller sett Harry Potter minns kapitlet där Gyllenroy Lockhart trollar bort benen i Harrys arm, så kändes det!
Men tack och lov kommer armen till sans efter någon minut!

Idag parkerar jag i köket, sötsur råglimpa med surdeg blir det men även bullar med mandelmassefyllning! Vlad utbrister "Oj vad gott det luktar, och vad gott det ser ut" och jag kan inte neka honom en bulle!

Sen bestämmer jag mig för att ge mig ut i det fina vädret (sol från klar himmel och arton grader) och snör därför på mig löparskorna! Jag springer runt Eriksberg och är ute i 25 minuter, och jag tror allt att all cykling givit mig både flås och benmuskler, för det var inte alls så jobbigt som jag väntade mig! 
   Nu när alla andra köpt dyra gymkort tänkta jag tillämpa en mer kostnadseffektiv träningsform!

Middag blir potatis- och broccolisoppa serverad med hummus på nybakt bröd!

Rebusrally 2008

Kategori: Festligheter

Igår lördag deltog jag, Emma, Helen, Carolina, Lina och Lisa i vad som kallas Rebusrally och går av stapeln i September varje år. Varje lag tränger ihop sig i en bil, klär sig efter temat som i år var "sagor och myter" (varvid vi klädde ut oss till Harriet Potter - Från födelse till död) och ger sig ut på Upplands rallyvägar. Rebusarna som man måste lösa för att ta sig till nästa plats och rebus var svåra och väldigt långsökta ordgåtor. Rebusens lösning var ett namn på en ort från vilken man skulle mäta ut givna koordinater och på så sätt hitta nästa plats. Banan var ca 145 km lång (betydligt längre för oss dock, eftersom vi körde ganska fel)

Exempel på rebus: gnindelmörtikiplingorm
Lösningen på denna är givetvis att gnindelmört baklänges blir trömledare och att det är samma sak som ladd (sladd utan första bokstaven) och eftersom det stog baklänges i rebusen så ska det förstås vara baklänges i svaret. Kiplingorm blir Kaa (Kipling har skrivit Djungelboken) och eftersom ladd ska vara i Kaa blir svaret Kaddala som finns på kartan. Solklart!
Vi klarade inte denna....vi klarade bara en av elva... ( kärleksakt-(frökentillhåll-skaldel)rödskäggtröjplast klarade vi, Älgtorpet blev det!)

Men superroligt hade vi när vi rejsade runt på Upplands minsta och grusigaste vägar och jag gör lätt om det nästa år igen!


På kvällen träffades mitt rallylag hos Lisa för att äta tacos och prata om dagens upplevelser, Marcus (alias fuskreccen Skottish och under rallyt utklädd till attackhamster i laget "Survivial of the fittest") kommer och håller oss sällskap och uppmuntrar oss att söka till Årekå (kommiten som styr upp kårens årliga Åreresa), jag får väl se!

Andra steget till en egen lya

Kategori: Mitt hem

Steg ett var att skaffa mig en lya, steg två att införskaffa möblemang! Och hur gör man då det enklast? Jo, man kollar in blocket.se och letar efter lämplig möbel!
     Nu råkade det sig så att jag spanade in en säng, 120 cm bred vill jag absolut ha och det var denna. 500 kr är väl en lämplig summa så jag ringer till Martin som publicerat annonsen och så visar det sig att han bor på Studentvägen 7, femtio meter härifrån. Bingo! En timme senare knallar jag upp i sjuans trapphus, hittar den utmärkta sängen, prutar 100 kr, pratar om studier och resultat och får sängen levererad på en gång! Jag får inte ens bära själv!

Tack vara lyckliga omständigheter har jag därför både säng och bord till min nya lya!

Exkursion nr: 2

Kategori: Vardag

Så var det dags för den stora exkursionen!

Kort sammanfattning på innehållet:
Tisdag - Buss till kusten för geologisk exkursion i fyra timmar (titta på sten), lunch i solen, buss till barackerna i Forsmark och tvårätters middagsbuffe.
Onsdag - frukost klockan sju, sen föreläsning från Svensk KärnBränsle hantering (SKB) och besök i SFR:s (Slutförvar för radioaktivt driftavfall)  anläggning, 50 meter under jordytan. En kille från Vattenfall föreläser om vindkraft på eftermiddagen. Middag även idag!
Torsdag - Buss till Dannemora direkt efter frukosten, där finns en nedlagd malmgruva som ska startas igen december 2009. Efter det beger vi oss till Grän:s bergtäkt norr om uppsala där Bengt Åke Nystrand (mindes mycket väl sin gamla elev Johan Ullberg) pratar om ballast. Hem!


En hel del klättring


Manne kämpar på


Vår exkursionsledare visar en bergartskarta över Uppland

Bostad på gång, del 2

Kategori: Mitt hem

Ni måste ha knipit tummarna riktigt hårt! För nu har jag blivit erbjuden förstahandskontrakt på ett av ansgarsgårdens studentrum! Mindre än två dygn efter min ansökan lämnats in ringer dom till mig!

> Min nya adress blir Studentvägen 34, lgh 414 (100 meter från min nuvarande bostad)
> Min hyra sjunker med 200 kr/månad, hyresfri sommar
> 14 kvadratmeter med duschen och toan i korridoren (som jag delar med tre personer)
> Inflyttning första november
> Omöblerad (väggfasta hyllor ingår)

Bostad på gång, del 1

Kategori: Mitt hem

Idag tog jag tag i två saker rörande bostad! Jag ringde Maria Sandlund som bor i Ansgarsgårdens studentbostäder (samma kvarter som jag bor på nu) dit jag kan tänka mig att flytta, och hon ställde så gärna upp som referens! Min förra ansökan kom bort med posten, men denna har jag lämnat direkt till personen i expeditionen!
       Sen lämnade jag en ansökan till stiftelsen norrlandsgårdarna (också samma kvarter som jag bor på nu)!
Håll tummarna allesammans!

Nästa problem, när jag väl fått bostad, blir att möblera denna...kan man skjutsa en soffa på cykel?

På besök i Norrland

Kategori: Vardag

" - Oj, ska du ända hem till Norrland!" Utbrast en av mina kamrater när jag på fredageftermiddagen smet tidigare från matteföreläsningen för att hinna med flyget. Norrland är ett ord jag väldigt sällan använder och därför känns det lite märkligt att säga att jag bor i Norrland (jag menar, Gävle är lika mycket Norrland!)

Vilket fall så lyckas jag ta mig ut till Arlanda med buss 801, eftersom jag bokat och checkat in via internet, och dessutom är bagagelös, så knallar jag rätt in, drar mitt VISA i gaten och slår mig ner i planet. Ett under att det fungerar!

Mamma och Snorken möter mig på Kallax (och pratar hon inte lite grövre norrländska än vanligt?) och så åker jag till mitt andra hem! Eftersom det är fredagkväll passar jag på att fara och fika på blåset, många förvånade (men älskvärda) blickar möter mig. Kul att träffa Lotta, Emmy, Oskar, Fia och alla igen! Mats Blomkvist förklarar hur en theremin fungerar (ni vet instrumentet som spelar titelmelodin till Morden i Midsomer) och jag bara nickar!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lördag börjar på bästa tänkbara sätt, en hund i fotändan och frukost på sängen serverad av pappa! Sen fortsätter det bara, för jag bjuder in mig hos morfar och mormor och får körsbärspaj och kaffe (tänk att sånt kan vara gratis för en gångs skull!) Jag visar alla mina bilder från recceveckorna och inser bara mer och mer hur bra det var! Farfar och farmor kommer förbi backgårdsvägen så dem får jag också träffa!

Fiffig som jag är kommer jag på att jag kan baka kakor som jag kan ta med mig ner sen (inga kostnader för ingredienserna) så det blir min favoritkaka; schackrutor! Äppelpaj gör jag också, bakad på mina sju egenodlade äpplen! Denna paj får Linn, Anna och Kristina smaka när de kommer och hälsar på på kvällen. VI pratar om livet och universiteten och det känns nästan som förr!

Tack för uppvaktningen, lasagnen, tack att du diskade efter oss pappa och tack för att jag har ett hem att komma till!

Exkursion nr: 1

Kategori: Vardag

Mellan kl 09 och 17 idag har vi varit ute i fält! "Uppsalaexkursionen" som den kallas leds av kvartärgeolog Magnus Hellqvist (kul kille!) och äger rum i omgivningarna runt Uppsala som ju namnet antyder.
   Min klass på 35 personer trängde ihop oss i en buss och åkte runt till kanske 6 olika "lokaler" för att titta på bland annat uppsalaåsen (en av sveriges ståtligaste rullstensåsar sen senaste istiden), spår efter landhöjningen, isräfflor i rundhällar, ändmoräner, meanderslingor och glacifluviala sediment!
   Lunch och fika avnjuter vi i det fria och tack vare perfekt väder blir detta en riktigt intressant och trevlig dag och ett trevligt avbrott från vardagen!

Imorrn kommer jag hem!

Klart en pitebo (om än före detta) ska ha pitepalt!

Kategori: Malin i köket

Palt är ett måste för en "pitepatriot". Dessvärre är palt inte så vanligt förekommande i Uppsalas matvarubutiker så vad gör jag?
   Jo, egen palt förstås! Sju vackra paltar knådar jag till efter skolan, och aldrig tidigare har jag lyckats göra så smaklig palt! Potatis och mjöl är billiga ingredienser (smöret drar upp priset lite) så palt lär det bli även i framtiden!


Självklart avnjuter jag maten med Svenskt Smör och mjölk
- och slocknar sen på soffan!

Konsten att storhandla till minihushåll

Kategori: Malin i köket

Idag bestämde jag mig för att storhandla ordentligt! Således tog jag min 55-liters fjällryggsäck, hoppade upp på cykeln och styrde kosan mot ica Väst supermarket i Flogsta (kanske 1,5 - 2 km hemifrån).
   Jag slog på stort redan från början och haffade en kundvagn! Sen gick jag i godan ro längs hyllorna och plockade varor!
Men hur ser då en students handlingslista ut? Jo, så här:

apelsinjuice
bakplåtspapper
bakpulver
torkad blandfrukt
torkade borlottibönor EKO
brödsirap
citronjuice EKO
ägg EKO
fryspåsar 1 liter
gul lök EKO
malen kanel EKO
kikärtor x2 EKO
kokos EKO
kokosmjölk
bananer EKO
potatis EKO
torrjäst
mellanmjölk EKO
morötter EKO
torkad papaya
paprika EKO
pennepasta EKO
purjolök
brun redning
rågflingor
rågkross
grovt rågmjöl
sesamfrö EKO
solroskärnor
sojasås
sultanrussin EKO
krossade tomater EKO
vetemjöl special EKO
vispgrädde EKO
Svenska äpplen
= 567.25kr

Miljöingenjör som jag ska bli, så tänkte jag föröka satsa på ekologiska varor även om det kostar lite mer!
   Hela kalaset rymdes inte i min ryggsäck (!?) utan några varor fick åka cykelkorg. SJUKT tungt blev det varje fall, 25-30 kg kanske, så färden hem blev spännande och min redan hårda sadel blev riktigt obekväm av den extra vikten!

Nu ikväll har jag blandat och rostat egen müsli (med massa papaya!) av mina nyinköpta ingredienser, och så har jag satt igång en surdeg också som ska bli limpa nån gång i framtiden!

Oj vad jag är ambitiös! (kan bero på att min förkylning äntligen gett vika!)

Märkliga drömmar...

Kategori: Vardag

Feber och sjukdom kan medföra drämmar av det märkligare slaget..

I natt drömde jag att vi var på en finare sittning på universitetet, så fin att till och med Kung Karl Gustav var där! Men det märkliga var att han var klädd i våtdräkt...(!?)

Exkursion!

Kategori: Vardag

Den 23:e till 25:e september ska vi på exkursion med hela W1 (75 personer), resor och boende är subventionerat till 75% så vi betalar bara 175 kr! Sen tillkommer kostnader för frukost och middagar.
   Studenter som varit med tidigare år säger att exkursionen är det roligaste som händer i ettan!

Program

Tis 23/9
08.00
- Samling vid Geocentrum (Villavägen 16) (CL, HS)

08.15 - Bussen åker

10.00 - Nothamn, Väddö Geovetenskaplig exkursion

Medtagen lunch ätes utomhus

Nothamn, Väddö Geovetenskaplig exkursion

15.00 - Bussen äker Väddö-Forsmark

16.00  - Ankomst Barackerna, Forsmark

Nyckelutlämning, boendet (stänger 16.30)

17.30 - Middag på Kraftkällan, Forsmark


-------------------

Ons 24/9
6.30- 8.00
- Frukost, Kraftkällan

08.30 - Ankomst Informationsbyggnaden vid Forsmark och

legitimationskontroll

09.00 - Studiebesök hos Platsundersökning Forsmark och

SFR, slutförvar för radioaktivt driftavfall

Presentation av SKB, Lokal Havsörnen, Inger Nordholm

Ankomst och kaffe, smörgås, Informationsbyggnaden,

Lokal: Havsörnen, Hägern GRUPPINDELNING SE STUDENTPORTALEN

10.00 - Grupp 1. Besök i SFR (slutförvar för driftavfall). Inger

Nordholm

Grupp 2 och 3. Ingenjörsmässighet, Conny Larsson

11.00 - Grupp 2. Besök i SFR (slutförvar för driftavfall). Inger

Nordholm

Grupp 1. Ingenjörsmässighet, Conny Larsson

Grupp 3. Utställningen

12.00 - Lunch på restaurang Kraftkällan, Forsmark

13.00 - Grupp 3. Besök i SFR (slutförvar för driftavfall). Inger

Nordholm.

Grupp 1 och 2. Utställningen

14.15- 16.00  - Vindkraft vid Biotestsjön, Gustav Egerup, Vattenfall

Havsörnen

17.30  - Middag på Kraftkällan, Forsmark


------------------

Tor 25/9
6.30- 8.00
   - Frukost, Kraftkällan

8.45  - Bussen åker mot Danemora

9.30- 11.30   - Studiebesök Danemora mineral AB, presentation av

Peter Svensson ca: 45 min (hälften måste stå) och

därefter gångtur i området

12-13   - Lunch

13.15 - Bussen åker

14.00- 16.00 - Grän (grus och stentäckt), nära Hovgården

16.35  - Åter Geocentrum

Konsten att sköta ett hem

Kategori: Malin i köket

Tvättstugebokningen (elektronisk) är fortfarande trasig men idag tog jag mod till mig och invaderade tvättstugan ändå! Verkligt rejäla maskiner har dom, torktumlaren är gigantisk! Och så har jag doserat för hårt vatten för första gången!
   Sen har jag plockat ihop lite i rummet, vädrat sängkläderna på balkongen och bakat lite äppelpaj - som en riktig hemmafröken!

Nu ska jag gå ner och hämta tvätten och sen ska jag ner på stan för att investera cykelkorg, hålslagare, tejp och sax!

Uppdatering [23:07] - Nu har vi med gemensamma krafter frostat av alla frysar!

En vanlig fredag

Kategori: Vardag

Min första vanliga fredag dessutom! Klockan 8ak (akademisk kvart = kvart över 8) har  vi tagit plats i Friessalen på evolutionsbiologiskt centrum, EBC, för Peter Lazors föreläsning om jordens magnetfält, plattektonik och bergarter.
    En föreläsning sträcker sig vanligvis två timmar framåt med rast varje hel timme till kvart över. Föreläsningen slutar dessutom alltid på hel timme.
    Sålunda hade vi 4x45 min föreläsning innan lunch! Intressant även om jag var tvungen fylla på med koffein på rasten för att hålla mig vaken (någon drog igång fest 02.30 i huset bredvid, så det var svårt att sova)

På lunchrasten drar jag till studerandeexpeditionen för att hämta stipendieansökningar och söker 13 olika stipendier! (tex: Ullbergs (1839)

Till flitig studerande av Norrlands nation. Vid lika meriter helst till prästson/dotter. Stipendium

utdelas av rektor efter förslag av nationens inspektor och stipendienämnd. Får innehas i fyra år

med högst tre års prolongation. (21 000 kr))

På kvällen sen känner jag för att bekanta mig med B-klassen lite, så jag hänger med på deras "pizzagasque" med pizza, sånger, lekar och andra spontana trevligheter! Så lätt var det att skaffa 12 nya kompisar, varav hälften dessutom bor på min gata!

Lite piffig färg!

Kategori: Kreativitet

Det var dags för en renovering av bloggen! Färger måhända inspirerade av samveten och läckra frisyrer...

Mitt studentrum!

Kategori: Mitt hem

Här kommer lite bilder på mitt urmysiga studentrum, 18 kvadrat med toalett (vi är 8 st som delar på köket):

(Malin Ullberg
c/o Jennie Samuelsson
Studentvägen 4, lgh 438
75234 Uppsala

ifall någon vill skicka vykort!)

Min sköna soffa, snygga bord och läckra väggdekoration

TV och en minimal bokhylla


120 cm bred säng samt extramadrass!


Fräsch toalett!


En liten hall, gott om förvaringsutrymme!


Och givetvis syhörnan! (tygerna förvaras i garderoben)

Tilläggas bör att jag inte äger möblerna, inte mattan, inte sängöverkastet osv...

Förkylning...

Kategori: Vardag

Två veckor har jag snart varit förkyld nu, vilket knappast hänt någonsin förut (jäkla uppsalabaciller!). Med symptom som huvudvärk, halsont, feber (vet inte, har ingen termometer,men förmodligen), rethosta, slemhosta, snuva, ögoninflammation och spontana näsblodsattacker (bloood på tangentbordet!)

Men nu jäklar är jag på bättringsvägen! (fast mina korridorpolar börjar visa samma symptom som mig nu...grattis)

Jag kommer hem!

Kategori: Vardag

Jo, det är sant! Jag kan faktiskt slita mig från denna underbara stad! Nästa helg, 16-19 sept, tar jag flyget och styr kosan till Norrland! Jag har beställt lasagne (några matlådor kanske?) och krusbärspaj redan nu!
   Jag har tänkt hälsa på luleborna, kramas med snåttra, äta gratis mat och dessutom ta stövlarna med ner sen!

Sen har jag bokat tågbiljetter lagom till blåsets 50-årsjubileum 7-9 november så då ses vi också!

Så vill ni ha en bit av mig när jag kommer hem så tveka inte, RING!

Plugga, plugga, plugga!

Kategori: Vardag

Det råder visst tveksamheter kring mina studier, eller snarare avsaknaden av studier, och jag ska nu räta ut några frågetecken.
   Vi hade upprop den 25:e augusti, precis en vecka innan terminsstarten då föreläsningarna kör igång och alla riktiga studenter anländer. Så förra veckan var altså vigd åt festligheter och lära-känna övningar. Fast jag vill påpeka att vi har haft 21 timmar förberedande matte så här långt! Och nu denna vecka har vi 10 timmar föreläsningar i kurserna Introduktion i miljö- och vattenteknik och Matematik baskurs. Nästa vecka har vi 26 timmar föreläsning och jag har verkligen inget emot lite mjukstart de första veckorna!

Känns det bättre pappa?

Tung litteratur

Kategori: Tentaångest

Idag drog hela gänget till studentbokhandeln för att handla lite rolig läsning... Calculus, a complete course. 1400 sidor inbunden matematik. Oj vad vi ska ha roligt fram till första tentan den 17:e oktober

Korridormöte

Kategori: Mitt hem

Klockan 21 söndag kväll var korridormöte inbokat. Sex (Peder, Sanna, Linda, Junior, Olle och jag) av åtta (-Derek och Vladislav, de har inte flyttat in ännu så det rår inte för att de missade). Dessutom kommer tre, fyra stycken extra som bor på de andra våningarna, bara för att de kände för det. Vi gör upp om 100 kr i korridorskassa per person och städar sedan gemensamt hela köket och rensar ut allt som inte används, sen går vi husesyn (korridoresyn) och kollar in hur de andra bor! Jag har hamnat i en trevlig korridor, även om alla de andra är ekonomer, jurister, samhällsvetare och konststuderande humanister och dessutom nollåttor!