Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

Vasaloppet 2010!

Kategori: Vasaloppet 2010

Jag vill åka vasaloppet nästa år! Börja satsa nu för att bygga upp mördarkondition och sliiitstarka muskler! Yeah!

Någon?

Fifteen minutes of fame, or more!

Kategori: Vardag

Så stod det klart, jag kommer ha ett litet trevligt sidoprojekt i vår. Ett sådant som inte tar mycket tid, är väldigt roligt, ger goda kontakter inför framtiden och ger mig många minutes of fame i TV, på webben, i radio och i tidningar! Jag ska blogga för TV4 och forskå om just livet som rännare! 

Jag hade lunchmöte idag (vuxenpoäng) med PR-ansvarig från forskå, TV4 Upplands nyhetschef Patrik Oksanen och en till rännare/bloggare Fredrik. Och vi blev bjudna på restauranglunch! Ett trevligt möte och en upptakt till ett väldigt kul samarbete! Flotten anmäls på tordag och själva bloggen kommer igång i mitten av mars! I will keep you updated!

Dagarna som gick!

Kategori: Vardag

(Följ min blogg med bloglovin! Jättesmart sätt att hålla koll på favoritbloggarna!)

Onsdag

Jag styr stegen mot Ångan för att träffa spexskådisarna, notera deras kroppsmått, leka och busa! Ganska intressant att jämföra längden på armar och ben! Jag tänkte stanna en liten stund, men vips så hade det gått fem timmar! Spexinternat utanför Norrtälje till helgen, kommer bli spexigt värre!

Torsdag
Gör en datalabb om ekosystemekologi på förmiddagen. Tyvär alldeles för mycket variabler, parametrar, algebra, grafer och uträkningar för att jag skulle kunna dra någon slutsats om själva ekologin...
    Vid middagstid, precis när jag står och gör paj med färsk svamp, purjolök och potatis, ringer Ida och frågar om jag vill följa med och gratta en liten Anna som fyllde 21. Och eftersom hon bor tvärs över gårdsplanen så var det inte så mycket att diskutera - såklart vill jag fira och äta tårta!! Tårtan var väldigt söt, på alla sätt och vis! Hemma igen kl. 23 - dags att börja läsa och sammanfatta fyra sidor djurfysiologi, neurobiologi...

Annas fina tårta skulle föreställa en cupcake i tårtformat

Fredag
Kilar förbi på Idas korridorfest redan halv åtta och minglar med stora delar av forskå och annat löst folk! Jag hade tänkt mig en ganska lugn (läs tråkig) fredagkväll, men som på ett bananskal hittade jag några trevliga bekantingar som jag följde med till Värmlands. Dansade sedan natten lång med Anna, forskåiter och en av "mina" skådespelare, Kalle!

Lördag
W-dagen (w som i miljö- och vattenteknik)!! Gratis frukost och lunch, föredrag av typiska W-anställande företag och mingel med äldre studenter! Gasque på kvällen sedan med stor smarrig buffé, roliga spex och massor med dans. Jag hinner bugga (eller nåt) med Erik och starta fyra snökrig på innergården (mer eller mindre uppskattat). Vårt boyband Boys'r'Back gör ett bejublat nytt uppträdande och jag skriker mig hes! En riktig kalaskväll, alla kategorier!
Glada w-damer!

   
Boys'r'Back!

Söndag
Lotta och jag hade pratat om att bränna biocheckar tillsammans, sagt och gjort, Australia (Betyg: ♣ ♣ ♣) blev det på söndagkvällen! Bitvis väldigt mäktigt och spännande, men tyvär alldeles för klyschigt och osammanhängande allt för ofta. Benjamin Buttons nästa gång! Jolina har bränt ut en skiva till mig med sina favoriter, bla Queen´s Don't stop me now. Vilken kanonlåt!!Och så får jag veta att jag inte blev utvald till fusknolla denna gång. Tråkigt, för jag ville det verkligen. Men som Emelie sa, jag kommer ha nog att göra i vår med kvällskurs och spexuppdraget - och jag ska vara här i fyra år till!

Rapport från ett vintrigt Norrbotten

Kategori: Vardag

Alla jag pratar med hemifrån talar om ett snöår utan dess like, med enorma snödrivor och temperaturer nedåt 30°C! Pappa mailade några bilder från vår tomt så att jag skulle få se! Hoppas allt är kvar när jag kommer hem i mars!


En manshög snödriva på bakgården.

 
Vackert, såå vackert!

Mina fingrar har blivit gröna, det gror!

Kategori: Mitt hem

Jag kände moderskänslorna ända upp i halsen när jag såg att mina gräslöksfrön börjat gro! Och när jag tittade närmre hade även en basilikagrodd tittat fram! Och inte nog med det, för mina fikusar skuter nya skott och min orkideé håller på att slå ut!!


Nya, gröna, friska skott tittar fram!


Oj oj, nu är det nära!


Är det inte två små gräslökar som tittar fram så säg? (storleksordningen 1-2 mm)


En liten rapport från inredningsprocessen också:


Elva tavlor har kommit upp så här långt. Jag bor i ett studentrum, så det är ungefär dödsstraff på att spika i väggarna; krokar i taket + fiskelina är det klassiska. Men, tänkte jag, röda sidenband är roligare!

Dagen efter

Kategori: Vardag

Härligt att vakna och känna 4 härliga mil på skridskor i benen! Sådär mör i vrister och vader! Spexets producent ringer och meddelar att det är möte för spexets mästrar på tisdag kväll. Jag kokar gryta på etiopisk kryddpeppar. Hänger upp massa tavlor på väggen. En sån där vanlig men trevlig söndag!

Nu har jag snart befäst min ställning som klassens fikafixare, dvs. det är jag som "bakar hela tiden" och bjuder in till kafferep med jämna mellanrum. Idag tyckte jag att det passade alldeles utmärkt med semlor. Sagt och gjort, ett mass-sms med löfte om semlor och Rasmus, Lino, Lotta, Isac, Jonas, Carro, Ida och Sofie droppar in! Det är det som är så fantastiskt med att ha alla kompisar inom cykel/gångavstånd!

Sen drog jag, Isac och Lotta över till Ida och Anna för att dricka te och spela TP, Disney-edition!

"Vad är hippiekonstnärens hund i Pongo och de Etthundraen Dalmatinerna för ras?"
Det ni!

Lyckan på en pinne

Kategori: Sport och friluftsliv

En dag kan inte just bli mer perfekt än denna! Jag har hållit mina ögon på SMHI:s Uppsalaväder och vikingarännets israpporter, och idag klaffade allting! Vädret (Strålande sol, - 2°C, vindstilla), sällskapet (Lotta och Lisa) och isen (80 km finfin is som förbinder Uppsala och Stockholm)!

Så jag packade matsäcken med kaffe, american pancakes (improviserat recept med havregryn och kardemumma), frallor på fyra sädesslag som jag bakade igår och lite frukt. Sen är det bara att snöra på pjäxorna, ta fram stavar och isdubbar, svinga på ryggsäcken och knalla till bussen! Väldigt många glada människor hade tänkt samma tanke som vi, men den plogade isvägen var ordentligt bred så det var bara trevligt!

Ganska snabbt kom vi in i rytmen och kilonmetrarna bara flög förbi! Strax efter Skokloster stannade vi för fikapaus, och aldrig smakar kaffet så gott som på utflykt! Efter totalt ca 40 kilometer (en maraton!) skrinnade vi in i Sigtuna för att ta bussen hem därifrån. Men eftersom bussen inte skulle gå förrän om dryga timmen hann vi dricka en varm choklad på café Tant Brun. Första gången jag fått uppleva bordsbetjäning på ett fik!

Halv åtta stapplar jag in i korridoren. Trött i leder, benmuskler och benhinnor, men fantastiskt glad efter en alla hjärtans dag hel utan romantik!


Lotta är jätteglad, med Skokloster i bakgrunden!


En bit fick vi gå på land, där isen inte är riktigt säker.


Lotta gjorde turens enda vurpa, men lika glad var hon för det!


Så här inbjudade såg Sigtuna ut när vi anlände samtidigt som den sista kvällssolen!

"Det blir en dag i labbet, molnen har dragit förbi..."

Kategori: Vardag

Cykeln var tyvär inte riktigt okej idag... Tramperna spinner fortfarande så fort den blir kall! Men jag tog mig ut till SLU på morgonen utan större bekymmer! Två laborationer stod på schemat idag, mellan 8:30 och 17:00 skulle vi hinna med nitrite reductase och mitosis. Lina och Johanna var mina labkamrater för dagen! Vi har hackat små veteplantor i småbitar, kokat vitlöksrötter i syra, pippeterat otaliga millilitrar kemikalier i provrör, vakuumbehandlat burkar, fotospektroskopiserat (eller nåt) och kikat i mikroskop med 100 gånger förstoring! Efter labben blev vi bjudna på fika, så det var i slutändan riktigt trevligt!


Johanna tittar på celldelningscykeln i mikroskop

När vi sen skulle hem ville cykeln inte alls! Hur mycket jag än trampade ville cykeln inte röra sig en tum framåt. Vi smorde, bankade och svor en stund ute längsmed Dag Hammarsköljds väg. Emil erbjöd sig att dra mig framåt så att jag kunde trampa och förhoppningsvis få loss kugghjulen. Men det hela kändes så fånigt att vi alla fick skrattanfall! Jag skrattade så att jag tappade andan och började grina! Lina, Isac, Jonas, Håkan, Emil, alla var så engagerade i mig och mina nedrans cykelproblem...

Till slut gick det i alla fall, så jag smet in på affären Fjällskog (kan ju gissa vad man kan handla där) och köpte en hederlig Kånken! Nu har jag tillslut fallit för trycket! Men jag menar, en produkt som funnits i oförändrad form i 30 år kan inte vara dålig! Med integrerat sittunderlag och plats för termos. Och en charmig naturtöntstämpel på köpet! En vackert röd... Ett par sådana fina ullstrumpor (alldeles för dyra egentligen) blev det också, för sockarna jag fick i julklapp använder jag jätteofta. Och kanske hellre några få par riktigt bra sockar hellre än en massa kalla, ömtåliga bomullsockar!

Hur vet man om mögelosten är dålig?

Jag har sådan lust att odla!

Kategori: Mitt hem

Jag skyller det på vår undervisning i växtfysiologi och ekosystemekologi, för det är verkligen intressant emellanåt! Kolonilott föreslog Ida!

Jag har fått adoptera ytterligare två av Hennys krukväxter, två bladväxter av typen garderobsblommor som just nu är i utmärkt kondition! Jag har nu givit fikusarna ny jord så håll tummarna för att dom klarar sig! Idag på förläsningen lärde jag mig att gula fläckar på bladen kan bero på järnbrist (eller var det kanske magnesium eller kalium?), så nu har jag gödslat!

Ser lämpligt risig ut...Idag på ica investerade jag i krukor och frön, som ska bli korridorens lilla kryddträdgård:


Basilika   -   Gräslök   -   Persilja

Jag kommer hem!

Kategori: Vardag

Jo! För jag är utsedd till hemortsambassadör för Uppsala Universitet och mitt program! Låter lite snofsigare än vad det är, för jag är en av många studenter som får ta kontakt med sin gamla gymnasieskola, ta på sig en uppsala universitets-T-shirt och köra en power point för några klasser! Som tack för besväret får jag hemresan betald och 500 kr (skattepliktigt) extra, och så åker jag hem en fredag-lördag-söndag så att jag får mingla lite med familjen också!

Låter inte det helt perfekt så säg?! Mars nån gång blir det!

Emil

Kategori: Vardag


När jag får nobelpris så ska jag döpa min upptäckt efter dig, tacksam är jag!

Emil har alltså hjälpt mig med cykeln!! Frambromsen fixad, bakbomsen spänd och alla muttrar, skrymslen och vrån smorda! Nu står den dessutom och myser i hans varmgarage över natten!

Än en gång, TACK!

Måndag

Kategori: Vardag

Jättefint väder idag, men jag hade totalt missat att vi till idag skulle skriva en mindre uppsats (2-3 pages) till kvällskursen. Redogöra för en historisk händelse, vilka aktörer som var inblandade, vilka mål som fanns och vilka strategier som användes för att nå dit. Jag valde att skriva om U.S. Civil Rights Movement med Rosa Parks och Martin Luther King Jr. som aktörer. Så jag har häckat vid datorn hela eftermiddagen, fantastiskt att jag alltid gör saker i såå god tid!
    På kvällskursen sen diskuterade vi våra ämnen och gjorde några övningar - väldigt intressant! Kursen har verkligen öppnat ögonen på mig, ser allt i ett nytt ljus nu!

Annars så har jag köpt 4 liter blomjord, tänkte försöka rädda livet på mina halvdöda fikusar. Faktiskt har jag kunnat tillämpa mina nyvunna kunskaper från ekologin och biologin på mina växter. Nu förstår jag hur näringskretsloppet fungerar, och vad som egentligen händer när man beskär en växt, och för att inte tala om varför vatten (i rätt mängd) är så viktigt!

Annars rullar det mesta på som vanligt, jag ska hälsa på spexets styrelsesammanträde på torsdag. För att "visa upp mig". Sen ska jag och producenten besöka kostymförrådet från tidigare år. Spännande!

Tro´t eller ej!

Kategori: Sport och friluftsliv

Uppsala duger faktiskt till precis allt! Efter jag kom hem från cafeét Cosmo (ett riktigt favorithak) igår vid midnatt satte jag en deg, hasselnötsbröd bakat på surdeg. Sådant som ska gräddas morgonen efter. Men nu fick jag ett sms 00:57 från Rasmus som sa att om jag vill följa med och åka utför (!) så är det buss 09:03 från slottsbacken som gäller! Såklart!
Så därför stiger jag upp klockan sju för att hinna grädda bröd och plocka fram skidorna!Sunnerstabacken, några kilometer utanför centrum, är en liten men naggande god sak! Väldigt kort, men ganska brant. En ankarlift, en knapplift och två backar! Bilden ovan är tagen högst uppe i backen. Uppsalaåsen helt enkelt! Jag, Erik, Anna-Emilia och Rasmus roar oss kungligt några timmar innan vi drar hemåt för att gå på inflyttningsfika hos Lina!


Erik med finfina randoné-skidor på fötterna


Tänk att jag fick användning för mina slalomskidor här i Uppsala, helt fantastiskt!

Räven raskar över isen, räven raskar över isen...

Kategori: Sport och friluftsliv

... så får vi lov, så får vi lov att sjunga långfärdsskridskoåkarnas visa!

Yes, nu blev det äntligen av! Lite synd att vi valde den dag då det faktiskt snöade! På morgonen promenerade jag ut till SLU (bussen kostar faktiskt pengar) med stavar utan trugor, fjällisar och ryggsäck med pjucker, skriller, isdubbar, hansalina och varm choklad i termos! Efter tre timmar växtfysiologi och lunchlåda tog jag bussen ut till Skarholmen där Ida och Lisa mötte upp. På ostadiga ben glider jag sen ut på den plogade isen! Skriller med lösa hälar ger enligt wikipedia längre och friare skär, och efter en stund gick det faktiskt riktigt bra! Skönt att ha stavar ändå! När vi kom till Hammarskog tog vi kaffe/choklad/apelsinpaus en stund och njöt av den friska välgörande luften!
   Allt som allt blev det dryga milen, och jag vill åka meeer! Ända till sigtuna nästa gång kanske?

Tack, tack, tack än en gång för skridskorna farfar och farmor!Mina iskamrater Lisa och Ida!

En helt vanlig onsdag! Eller?

Kategori: Vardag

Cykeln rullade faktiskt ända ut till SLU idag, tuuungt gick det, men innan jag hunnit fram så hade bromsarna frusit igen... Funderar allvarligt på att lämna in den för service. Dynamon fram fungerar inte, bara en växel av arton funkar, bakbromsen är slapp (när den inte är frusen förstås), frambromsen är paj, kedjan rappar och tramperna bara spinner flera varv innan det går framåt (känns ungefär som bakåttramp fast tvärtom) och så går den allmänt tungt!

Kvart över fem tittade jag in i 2000-korridoren på Ångan (Ångströmlaboratoriet) för att hälsa på spexskådespelarna, manusförfattaren, regissören m.fl. Jag stannade en stund och deltog i "spexuppvärmningen", typ dunderkul! Emma i från min klass, och Kalle från kvällskursen är med! Typiskt spexiga människor hela bunten! Nu har jag börjat plöja åttio sidor manus också! Spexet kommer heta "1986", så mycket får jag i nuläget avslöja!

På väg hem får jag ett sms med ett förslag om käk på nation. Sagt och gjort, halv åtta ses Ida, Lisa med hennes Fredrik och Ida på kalmars för att umgås över en hamburgertallrik. Kalmars är vida känd för sin rediga vegetariska kost, och jag blev inte besviken! Hemgjorda burgare (även köttburgarna) och klyftpotatis med olja och örter på, riktigt lyxig glass med noisettopping ovanpå det! Allt som allt 65kr!

Jag kan också berätta att jag av en slump upptäckt att en av mina kamrater från Auschwitzresan, Rikard, bor i Ansgarsgårdens andra hus! Vi pratade lite i trapphuset idag, får bli mer någon annan gång!

Och till sist, om inte alla tecken slår fel blir det långfärdsskridskor efter skolan (slutar 12.00) imorrn. Med start från Skarholmen nere vid Ekoln. Stavar, isdubbar, hansalina, pjäxor, skriller och termos med till SLU imorrn alltså!

Stand Up - Downstairs

Kategori: Festligheter

Vilken toktrevlig dag! (Förutom att bromsarna på cykeln frusit fast i bromsläge, blev buss och promenad idag)
Först symäster, sen ett riktigt lyckat storkok hemma i köket, våffelbuffé på ÖG (Östgöta nation) för bara 25 kr och slutligen Stand Up - Downstairs, fem fantastiskt duktiga komiker på en liten scen i Kalmars källare! Första tisdagen varje månad kan man besöka detta fenomen för bara 70 kr! Så värt!


Detta kommer bli en spännande vår!
(cykeln står inne i Rasmus cykelvarmgarage över natten, hoppas den hinner tina och torka!)

Yesyesyes!

Kategori: Kreativitet


Malin Ullberg = SYMÄSTER för "ett teknat spex"!!

Ja det är sant! Hade ett litet möte med producenten idag, och när jag gick därifrån hade jag titeln symäster! Detta innebär att jag ska läsa manus, tillsammans med producenten komma med förslag på vad skådespelarna ska ha på sig och sen tillsätta en sygrupp som tillsammans med mig ska göra jobbet! Men det är alltså jag som är bossen och experten! Sista helgen i februari ska vi iväg på teambuilding, och själva föreställningarna äger rum i början på maj (kanske blir det en liten turné till lund också) och fram tills dess kommer jag inte sitta sysslolös!


Detta är såå häftigt!!

Vårens första dag!

Kategori: Sport och friluftsliv

Inga lektioner idag (förutom kvällskursen då), och vad är du härligare än att vakna till strålande sol och fågelkvitter och vetskapen om att jag inte har bråttom att stiga upp? Inget skulle jag tro! Promenad i det vackra vädret blev det, tillsammans med Ida, Lisa och Rasmus, i flera timmar! Med snön på marken, solen på himlen och temperaturen strax under noll kändes det som vårvinter (men det begreppet används inte så här långt söderut)!

Ett litet moln på himlen bara, bildligt talat. Min något överdrivna kaffekonsumtion de senaste månaderna har gjort mig lite beroende. Jag tänkte skära ned lite, och inte dricka kaffe varje dag. Idag var en sån dag, och huvudvärken kom på eftermiddagen som ett brev på posten! Vuxenpoäng?

Och så kan jag stolt deklara att jag nu är självscannare på ica Maxi! Alltså scannar in alla mina varor själv och packar ner dom i ryggsäcken! Tantpoäng?