Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

TED #2 - Why are we happy?

Kategori: Ideas worth spreading

Sommaren kryper sig på, tentorna kryper närmre. Jag är rastlös, jag vill ut och resa och göra random knas, snart är det dags! Jag har inte så mycket för mig, därav de blygsamma blogguppdateringarna. Men jag har ett boktips! 'The Omnivore's Dilemma' (osäker på den svenska titeln) av Michael Pollan. Jag håller inte med om hans kostråd (han är rädd för naturliga fetter), men hans redogörelse för majsen, jordbruket och politiken är spot on! Och läs för Guds skull (jo Gud håller nog med om att du behöver läsa den) 'Vegomyten' av Lierre Kieth!

Så till dagens TEDtalk. Jag hoppas att ni alla tittat på förra avsnittet med Steve Jobs, har ni inte det så gör det NU. Denna föreläsning hänger fint ihop med den tycker jag. Dan Gilbert frågar sig; Varför är vi lyckliga? Ni vet, den klassiska historien om godtycklig person som förlorar jobbet, pengarna och hamnade i fängelse i tio år, men efteråt hävdar att det var det bästa som kunnat hända. Att denne personen är lyckligare nu än innan? Är denna lyckokänsla lika riktig och äkta som den vanliga jag-fick-allt-jag-kunde-önska-lyckan? Det är frågan:
Från www.TED.com

The Webb Ellis Cup har äntligen hittat hem

Kategori: New Zealand


Guld! Kapten Richie McCaw håller upp The Webb Ellis Cup. (En riktigt tjusig trofé, till skillnad från exempelvis Stanley Cup!)

Jag är nästan mållös. Nya Zeeland är de nya världsmästarna i rugby! Hela landet firar idag, glädjen och euforin vet inga gränser! Men det kunde ha gått annorlunda. Fransmännen imponerade, All Blacks nyckelspelare skadade knät och Weepu missade alldeles för många sparkar.

I fyrtiosjunde minuten reducerade fransmännen skillnaden med ett försök och lyckad conversion. 8-7 till All Blacks fördel. De sista 33 minuterna var hjärtskärande långa. Jag vågade inte tro att de skulle lyckas förrän klockan stod på 79:50.

GULD! Den gyllene vackra Webb Ellis Cup har hittat hem till Nya Zeeland efter tjugofyra långa år!

You'd better win tonight guys!

Kategori: New Zealand

Jag har pysslat på idag. Lagat mat, städat rummet och rensat bland alla papper och böcker (alternativ: slängas, skickas i paket hem till Sverige eller kånkas runt på i två månader). Det börjar sannerligen dra ihop sig!

Men ännu viktigare, strax FINAL I RUGBY-VM! Hela landet är på tårna (no kidding!), ska All Blacks vinna tillbaka bucklan efter 24 år? Spänningen är olidlig!

Jag har skaffat hatt! Det verkar vara 'it' i sommar, och jag vill ju inte vara sämre. Stencoolt om du frågar mig!

Allra sista föreläsningen vid Massey University

Kategori: New Zealand

Då var det klart liksom. Bara två tentor kvar, sedan har jag ingeting som håller kvar mig i Palmerston North längre. Tiden har gått så fort, men ändå så otroligt långsamt - precis som det brukar vara!

Apropå vad jag skrev i mitt förra inlägg, om att ha ett bristfälligt socialt liv. Det har visat sig vara väldigt bra för studieresultaten! Jag får väl se hur det går när jag kommer tillbaka till Uppsala. En helt ny klass att lära känna!En dag i fält i geologikursen förra månaden. Dr. Palmer pekar ut 'cross-bedded pumice'


Det här är tydligen världsklass, när det gäller cross-bedding i en stratigrafisk sekvens! Jaha säger jag

Analysering av prov från fältkursen! Här delas provet upp i mindre delar, helt enligt vetenskaplig metod!

Connecting the dots, TED #1

Kategori: Ideas worth spreading

För tillfället har jag lite brist på socialt liv. Massa inlämningsuppgifter att skriva, och tentor på väg. De flesta studenters sociala liv går nog på sparlåga så här års. Men det gör ingenting. Om någonting så har jag lärt mig att umgås med mig själv. Inte så mycket 'få tiden att gå', jag har verkligen grävt mig in djupt i min egen hjärna. Riktigt djupt; 'Vem är jag?', 'Vad är jag riktigt bra på?', 'Vad intresserar mig?', 'Vad är jag fullkomligt kass på', 'I vilken riktning vill jag att min yrkeskarriär ska gå?', 'Var ser jag mig själv om 15 år?', 'Vad är viktigast i livet?' Klyschigt kanske, men det struntar jag i!

Mycket konstruktiv har den senaste tiden varit, speciellt sen jag blev helt förälskad i TED. Nej, TED är inte någon kiwi jag kärat ned mig i. TED står för Technology Entertainment Design, 'Ideas worth spreading'. Det började som en icke vinstdrivande konferens på åttiotalet och är nu en outsinlig källa till visdom och motivation, framfört av eldsjälar.

På hemsidan www.TED.com finns så kallade TEDtalks. Inbjudna personer håller ett föredrag på 18 minuter, om sådant de brinner för. Närmare 1000 talks finns på hemsidan, med ideér om precis allting! Gratis är det också, och man uppmuntras att sprida ideérna vidare.

Jag startar en liten följetong här och nu, med talks från TED, som jag vill att mina nära och kära ska se och ta till sig. Arton minuter i taget, mot insikt och kunskap!Steve Jobs, han som dog i cancer för inte så många veckor sedan. Detta tal kan vara de viktigaste orden jag hört i år - hoppas det berör er med.

Åttiofem procent!

Kategori: New Zealand

Jag fick tillbaka min glaciäruppsats idag! 85%, ett A allra minst, kanske till och med A+! Till på köpet riktigt käck feedback:

"An excellent, well-researched + well-illustrated essay. I have enjoyed reading it + learnt a lot!! (Japp, två utropstecken, min anm.) Well done."

Och det skrivet av en doktor i glaciologi! Jag vet att det är fult att skylta med sina framgångar/skryta/vara för nöjd med sig själv. Jantelagen och allt det där. Men jag bor ju faktiskt inte ens i Sverige för tillfället, och då får man väl? Jag är ju så stolt över mig själv, imponerad rent ut sagt! Go me!


Jag är däremot väldigt obekväm med att ta bilder på mig själv, därav den krystade minen! (Notera Sverige i bakgrunden)

Varför slutar vi leka när vi blir vuxna?

Kategori: New Zealand

En av veckans höjdpunkter, och helt gratis dessutom - slacklining! Några av universitetets knäppisar spänner upp en tre, fyra linor mellan några träd bakom matsalen. Inget konstigare än typ vanliga spännband faktiskt, spända olika hårt men ändå alltid elastiska. (Ska investera tills nästa sverigesommar!)

Så försöker man balansera på dessa efter bästa förmåga. Första gångerna 'wobblar' det så våldsamt att man får kramp i benen, sedan lär man sig undan för undan att 'don't fight the wobble'. Jag kan nu ta mig upp utan problem (inte alls enkelt) och sedan gå uppåt en 10 kontrollerade steg!

Det är så roligt! Man försöker, man trillar av, man slår sig lite, man stukar något finger, man försöker igen, man umgås, man uppmuntrar andra att försöka en gång, man skämtar, man skrattar så man får magknip och man trillar av igen. Leker helt enkelt!

Varför slutar man leka när man blir vuxen? Alla borde klättra i träd, gå på lina, springa omkring barfota, få gröna knän, brottas, kasta saker så långt man kan, ha vattenkrig, sparka/kasta boll... Mycket oftare dessutom!


Svårt och ROLIGT! Alex hejar på!

Koncentration!

Stefan provar på den något högre linan, det vågade inte jag!


Seså allesammans - UT OCH LEK! Medan det fortfarande är barmark! Och när snön kommer, lova att snöbollskriga ordentligt, stackars jag kommer ju hänga på någon strand någonstans!

Min favoritfärg är blå

Kategori: New Zealand

Nedan är några bilder på min tvätt, intressant va? Men kan ni se den gemensamma nämnaren?
Allting är BLÅTT! Och det här är nog 80-90% av min garderob.

Jag upptäckte detta fenomen för några månader sedan. Jag var överhuvudtaget inte medveten om att jag hade en favoritfärg, tills för några månader sedan. Jag packade bara med mig kläder jag ville ha till NZ (blå!), och de enda kläderna jag har köpt (undantagen min All Blacks jersey) här borta har vart blå. Slutsats: Min garderob är blå!

Blå är min favoritfärg! Vad jag har på mig just nu? Tre nyanser av blått!

All Blacks till final!

Kategori: New Zealand

All Blacks klådde Wallabies, Australien ikväll. 20-6 blev slutresultatet, och de förtjänade verkligen vinsten! Final! Final för första gången sedan 1995, då de förlorade mot Sydafrika.

Vunnit har de inte gjort sedan 1987, då mot Frankrike, i Eden Park, Auckland. Nästa söndag möter de ännu en gång Frankrike, i ett VM på hemmaplan!

På dörren till TV-rummet här i huset.


Nu ska jag fortsätta skriva på min rapport, även fast ögonen blöder... Den ska in imorgon före lunch.

31 dagar

Kategori: New Zealand


Om exakt en månad har jag skrivit min sista tenta och därmed officiellt avslutat mitt utbytesår
vid Massey University, Nya Zeeland.

Tänk ändå..

PAKET!!

Kategori: New Zealand


Det kom ett paket!
Jag bokstavligen hoppade upp och ned av glädje och upprymdhet när jag såg att det var till mig!Hjortronsylt, äppelmos från mitt äppelträd och svenskt bryggkaffe! Tyvärr äger jag inget våffeljärn, så småplättar fick duga! Det gjorde min dag!

On the rugged slopes of Mount Doom

Kategori: New Zealand


Igår hade jag min sista dag i fält. Glaciologi på sluttningarna av vulkanerna Tongariro, Ngauruhoe och Ruapehu, samtliga fortfarande aktiva. Det finns fortfarande några pytteglaciärer uppe på Ruapehu, men snötäcket hindrade oss från att se dessa. Istället koncentrerade vi oss på lämningar av forna glaciärer, paleoglaciärer. Moräner alltså.

På väg ned från den sista studieplatsen för dagen tittar jag ut genom fönstret från minibussen. Jag ser en bäck som slingrar sig bredvid vägen och tänker; 'Hey, det där ser precis ut som bäcken från Sagan om Ringen, där Gollum slipprar runt och letar fisk!'. Och eftersom jag befinner mig i världens coolaste land; det var inspelningsplatsen för just den scenen jag såg! Hur coolt är inte det?


Denna lilla pöl representerar en 'Kettle hole', eller på svenska 'dödisgrop'. Där ett stort isblock smält in situ när glaciären dragit sig tillbaka. Moränen runt omkring byggdes upp av glaciofluviska processer, och när isen smält hel och hållet fanns bara gropen kvar. I bakgrunden syns en av de stora sidomoränerna 'lateral moraine'.The rugged slopes of Mt Doom...Kul på en vulkan! Tukino Skifield. Riskerna med att åka skidor på en aktiv vulkan, de håller jag precis på att skriva uppsats om!


Jag ska till Aussie!

Kategori: New ZealandÄntligen fick jag tummen ur, och bokade flygbiljetter till Australien. De blir ju liksom inte billigare ju längre man väntar. Jag sticker direkt efter min sista tenta!

Wellington-Melbourne 13:e november
Brisbane-Christchurch 29:e november


2900 kr ungefär, fick jag betala för detta. Inte såå illa, men fortfarande rätt kännbart i budgeten!

Jag är såå exalterad!!

HejPappa blir matblogg för en dag

Kategori: Malin i köket

Slow-food Saturday idag. Först en promenad till mina favoritbutiker - grönsaksmarknaden, Steves Wholefoods och slaktaren (och så stormarknaden för att köpa dasspapper). Planen för denna pluggfria, regniga lördag var en varm fisksoppa. Gjord på fiskrens, såsom pappa brukar laga den.

Det kan vara den mest välsmakande rätt jag någonsin lagat, så jag tänker dela med mig av framgångsreceptet, varvat med fina bilder - i sann matbloggsanda!Matstilleben.

Steg 1, koka buljong
Fiskrens (ryggrad, fenor, huvud - EJ inälvor)
Gul lök
Vitlöksklyfta
Några hela pepparkorn
Lagerblad
Rivet citronskal
Salt
En rejäl klick smör

Lägg alltsammans i rejäl gryta, slå på kallvatten så att det täcker och koka upp. Koka sisådär 10 minuter, tills köttet på benen är mjukt och lossnar lätt. Ta då upp renset och pilla loss allt kött. Lägg allt kött i en skål som går in i kylen en stund. Hiva tillbaks benen i grytan och koka kraftigt utan lock i en trettio minuter eller så. Sila i trådsil och släng benen och allt annat som fastnar i silen!


Bujong på gång!


Steg 2, soppan
Fiskbuljong (från steg 1 givetvis)
Purjo
Morot
Broccoli
Rejält med smör
Fiskköttet från steg 1.
Grädde (3dl eller mer)

Citronsaft
Paprikapulver
Svartpeppar
Lite grön currypaste
Gurkmeja
Salt

Fräs currypaste och paprikapulver i smöret, sen i med grovhackade grönsaker och fräs en stund. På med fiskbuljongen. Koka 15 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka. Lägg i fisken, häll på grädden och smaksätt med cironsaft, peppar, salt och eventuellt mer currypaste och paprika. Koka ihop någon minut.
Servera!


Fiskbuljongen!


Soppgrönsaker - anything goes!Det regnar ute, men vad gör väl det?Vansinnigt gott, och BILLIGT!

Dr. Malin Ullberg?

Kategori: New Zealand

Tidigare idag skickate jag in min uppsats för bedömning, 'The dynamics of a glacier: Storglaciären, Tarfala Valley, Sweden'. 2000 ord. Denna gång var ämnet intressant, och jag började inte alltför sent. Jag tyckte nästan att det var kul och trevligt att skriva! Engelskan kom mycket lättare än förra terminen. Den sjuttonde ska nästa inlämningsuppgift in, då en rapport (något annorlunda strukturerad än en uppsats) på 3000 ord, på ämnet 'Hazard management associated with lahars on Mt Ruapehu, New Zealand'.

Jag pratade med Kylie idag, min gamla flatmate. Eller Dr. Kylie Phillips som hennes faktiska titel är. Jag förhörde henna om konsten att doktorera, 'do a PhD'. Skriva forskningsartiklar, utföra expriment, författa 60 000 ord (!), välja ämne. Allt sådant.

Utbildningen här på Massey är, oväntat nog, mycket mer forskningsinriktad än hemma vid Uppsala Universitet. Här läser vi inte bara i kursboken, varje föreläsning bygger på aktuell forskning, och för varje uppsats måste man göra research i artikeldatabasen bland allvärldens forskningsjournaler. Man måste hänvisa till källor på rätt sätt, forlumera sig på rätt sätt och lägga fram fakta på rätt sätt. Forskningsaktigt helt enkelt!

Och när jag dessutom hänvisar till forskning som mina föreläsare författat, då känns inte forskningsvärlden så avlägsen.

Skulle jag kunna doktorera? Skulle jag tycka det var intressant? Jag menar: Dr. Ullberg, det är något helt annat än fröken Ullberg! Jag ska allt fundera på saken. Aktuellt ännu är det ju inte vilket fall. Jag tre terminer med kurser, en kandidatuppsats och en masteruppsats innan det kommer på fråga.

Doktor...

Klicka på bilden för att komma till uppsatsen!

Looks familiar, huh?

Kategori: New Zealand


Haveri...


Precis som med mina gamla glasögon. Fast denna gång i tiodollarsklassen snarare än sexhundradollarsklassen! Men ändå! Why?!

Frågan är: Köpa epoxylim och laga dem, eller helt enkelt köpa nya? Förmodligen är nog limmet dyrare än ett par nya glajjor, men jag ogillar verkligen att slänga sådant som går att rädda...

Hmm..

Jo, jag pluggar faktiskt!

Kategori: New Zealand

Och jag kombinerar plugget med sollapande och D-vitamindsörplande ute på gräsmattan - bingo! (Apropå D-vitamin, ni därhemma bör ta D-vitamintillskott nu när solen är låg. Typ 2000-4000IE /dag (50-100 μg). Läs mer här)

Jag håller på att researcha (svengelska!) för min uppsats i glaciologi. En uppsats om dynamiken hos en glaciär av eget val. Jag valde Storglaciären i Tarfaladalen, Sverige! Att skriva uppsats innebär att leta upp och tugga igenom ett tiotal aktuella torra forskningartiklar (i regel 5-20 sidor långa), och sedan sammanfatta, diskutera och dra slutsatser om faktan i en lättillgänglig uppsats på 2000 ord, med bilder, tabeller och diagram! På engelska givetvis! Uppsatsen ska inte vara inne förrän fredag kl 17.00, alltså är jag (nästan) ute i god tid!Kaffe, vatten och solsken - gör underverk för motivationen! Jag börjar faktiskt bli brun till på köpet!Anteckningar
Viktigt!KurslitteraturBild från förra sommaren, med utsikt över Tarfaladalen och glaciärerna - visst ser det underbart ut?

Go Georgentina!

Kategori: New Zealand


Argentina vs. Georgia i Palmerston North


Min sista rugbybiljett. Min ekonomi tillåter inga slutspelsbiljetter tyvärr, så de kommer jag se på TV istället! Denna match mellan Georgien och Argentina var väldigt viktig för utgången i gruppspelet. Om Georgia vunnit hade Scotland gått till kvartsfinal, nu vann istället Argentina som knep den åtråvärda andraplatsen i gruppen! Men underdogsen Georgia gjorde en imponerande insats i första halvlek, första poängen i matchen kom efter först 30 minuter, och vid ett tillfälle ledde Georgia över Argentina! Matchen slutade 25-7!