Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

Vinterbilder

Kategori: Jullov

Medelsnödjup på tomten: 45,7 cm
Temperaturer mellan -11 och -24°C


Härlig vinterutsikt från mitt sovrumsfönster!


Sådana här hängdrivor har knappast tidigare skådats på Backgårdsvägen 9!


Gaveln vid balkongen har fått en snygg, helt naturlig, gardin!


Samma gardin sedd utifrånTill en viss Liselott som kommer hit på måndag och hälsar på, du gillar ju timrade röda hus - med snö på. Här är våra grannars uthus:

Pepparkaksmassakern 2009

Kategori: Jullov


"Tjuv..!"
Emil uttalar ordet under juldagsförmiddagen och Snåttra vänder i dörröppningen och lommar iväg, bokstavligen med svansen mellan benen.

Varför?

Jo, för att klockan 07:10 den 25:e december 2009, precis efter att pappa, Emil och jag gått till julottan i kyrkan, händer det som inte fick hända. Lasse, som ligger och sover i sin säng, hör ett kraschande ljud ifrån hallen. Han tänker sig att någon tappat något i köket, och väntar sig därför något slags "Ojdå!" eller kanske en svordom. Men istället hör han ett krasande ljud ifrån vardagsrummet, som om någon åt hårdbröd - pepparkakorna i granen!

Han rusar ut och finner att julgranen välts omkull och nu befinner sig med foten i hallen och toppen i vardagsrummet. Att vattnet från julgransfoten runnit längs golvet ända bort förbi toaletten och att splittrade poller, trasig julgransbelysning och rufsigt glitter nu befinner sig i en enda stor röra.

Och så förstås.

ALLA sju pepparkakshjärtan som jag omsorgsfullt spritsat kristyr på kvällen innan, numera är spårlöst försvunna...

"Tjuv..!"
Före:
Efter:


En ledsen "granslamsa"


Här är granen åter uppställd och de västa glassplittret uppsopat.

Julafton hos Ullbergs

Kategori: JullovEn julafton så som den ska vara. Firad hemma med familjen, god mat, julmusik framförd av pappa och oss barn, läsning av julevangeliet och snö upp till knäna utanför huset!

I paketen jag gav bort fanns bland annat ett seriealbum med de bästa Don Rosa-serierna till lillebror, förstoringar av detta tillfälle till far och storebror och en bit god ost tillsammans med smör från fjällko (från uppländska Eskesta gårdsmejeri) till farfar och farmor.

I paketen som jag fick fanns ett trangiakök(!), presentkort på vasaloppsskidor och en inramad målning gjord av mig själv (med farfars assistans) för många många år sedan.

GOD JUL

ÄNTLIGEN!

Kategori: Jullov


Skrev sista tentan i förmiddags! Sedan dess har jag handlat juleklappar, städat, diskat, letat efter mat i en tom kyl och promenerat i ett vintervackert Uppsala!

Jag är på väg hem nu!

Utsläppskalkylator

Kategori: Miljö och politik

Vad bidrar du med? Klicka på bilden för att göra testet!
Själv hamnade jag på ca 0,9 ton växthusgaser/år

En glad överraskning

Kategori: Vardag

Mitt i laborationsmörkret fick vi tillbaka labbrapporten från gaskromatografin som jag och Lisa slitit med i åtskilliga timmar. Vi möttes av en trevlig syn:


En fin liten kommentar från vår duktiga handledare, klicka för stor bild.

COP 15 - Framtiden i våra händer!

Kategori: Miljö och politik


COP 15 highlights - Nr 4: Överlämnandet

Kategori: Miljö och politik

Countdown to Copenhagens insamling gav 512 894 st namnunderskrifter från 24 länder. Dessa överlämnades under söndagen till FN:s klimatchef Yvo de Boer av nobels fredsprismottagaren, ärkebiskopen och ickevåldsförespråkaren Desmond Tutu.


Så många underskrifter

Desmond Tutu - otroligt karismatisk typ!
Överlämningen


Desmond Tutu rockar loss med det multinationella bandet Outlandish efter överlämningenCLIMATE JUSTICE


Hopenhagen

COP 15 highlights - Nr 3: Den stora demonstrationen

Kategori: Miljö och politik

What do we want?
CLIMATE JUSTICE
When do we want it?
NOW!Detta är världens största demonstrationståg för klimatet, jag var där!
Bara vårt block, en av 530 organisationer, bestod av ca 1000 människor. Tillsammans med oss gick någonstans mellan 25 000 och 100 000 människor, (polisen slutade räkna vid 25000 och arrangörerna hävdar 100000). Alla hade vi samma mål - att rädda vår planet och dess befolkning innan det är för sent!

Sjäva tåget gick från centrala Köpenhamn ut till Bella Center där själva förhandlingarn äger rum. En sträcka på sju klimometer som tog tre timmar att gå. Själva tåget sägs ha varit TVÅ KILOMETER LÅNGT!

Några stora ingripanden från polisen gjordes. Ett stort gäng svartklädda, maskerade personer från syndikalistiska ungdomsförbundet gick med träpåkar utan plakat på. Dessa skulle plockas ur tåget av polisen, men de flesta som greps var oskyldiga fredliga demonstranter som bara råkade befinna sig innanför avspärrningarna. En ny lag, lymmelpakten, gör det möjligt att få gripa vem som helst i upp till 12 timmar utan som helst anledning?!

Av 1000 gripna var det endast tre som häktades, något att fundera på efter aftonbladets kraftfulla rubriker om "Kravaller"Vårt eget sambaband, spelandes på oljefat
Hopplöst att åka metro tillsammans med 50 000 andra...

 

COP 15 highlights - Nr 2: "Flood the streets"

Kategori: Miljö och politik

Under lördag förmiddag, efter en natt på klassrumsgolv, gick organisationen Jordens Vänners kampanj "Flood the Streets" av stapeln.

Tusentals aktivister (alltså vanliga människor som har ett mål) klädda i blå regnrockar översvämmar Köpenhamns gator som en enorm tidvattenvåg!


Sambaband verkar vara helgens stora grej! Skapar en otrolig stämning!Rött ljus för jorden?

Det var fotografer precis överallt!


Jordnedgång...Blått blått blått


Hört talas om växthuseffekten?Poliserna hade inget att göra

COP 15 highlights - Nr 1: "Dags att vakna stockholm!"

Kategori: Miljö och politik

Mellan halv nio och halv tio fredag morgon delade vi ut kaffe, pepparkakor, blåsmusik och viktiga budskap till de morgonstressade stockholmarna.

Mynttorget är fullt av aktivister från Diakonia och svenska kyrkan klädda i pyamas, morgonrock eller "klockdräkt" med vår logga på. Tanken är att få stockholm att vakna och inse nödvändigheten i att få ett B.R.A, bindande, rättvist och ambitiöst avtal under COP 15 i Köpenhamn.Söderkårens musikkår kompar oss med psalmer och marscher. Exempelvis "O store Gud" möter de stressade stockholmarna!


Hög tid för klimaträttvisa!

COP 15 - Mer media

Kategori: Miljö och politik


Nämen! Titta vem som syntes i rutan!Dansk tidning från söndagen

COP 15 - Några nyhetsinslag

Kategori: Miljö och politik

Conference of Parties COP nr 15.Direktsändning från fredagmorgonen då vi höll i en klimataktion på mynttorget i Stockholm


Detta är inslaget från vår aktion och sedan när vi kliver på tåget


Inslag från den gigantiska demonstrationen som jag deltog i


Ännu en film


Polisen får kritik - 1000 personer greps och var frihetsberövade i upp till 8 timmar, bara TRE häktades!

Mina bilder och betraktelser kommer imorgon!

En torsdagskväll

Kategori: Vardag

Lite vin, pepparkaksbak, apelsin/nejlika-pynt och struntprat, allt ackompanjerat av tv-sändningen från nobelfesten!
                   
Notera isbjörnarna som smugit sig in bland pepparkakorna - jag laddar för klimatmöte!


Tack och bock för alla namnsdagsgrattishälsningar!

 Räkna med bildexplosion här på bloggen framöver!

Malin har fixat sin dator!

Kategori: Vardag

Får vi hoppas i alla fall!

Eftersom den aldrig har haft några konstiga symptom på trådlöst nätverk, men massa krafs när den är ansluten med sladd - så köpte jag en router! Enkelt, billigt jämfört med att köpa en ny dator och bekvämt, för nu kan man sitta i köket och surfa allt man orkar!


Här är underverket som fixade biffen!

Tentan är skriven (hoppfullt), en massa utskrivna fotopostrar från www.photobox.se har kommit och jag har käkat lunchmiddag på stan!


Stort och fint - och billigt!


JÄTTEFÖRSTORING! Ska upp ovanför sängen inom kort! 90 kr betalade jag för denna


En solig dag i början på hösten, taget från vårt köksfönster. Fyra glada studenter sitter på taket. Killen längst till höger löser rubiks kub, och om man tittar riktigt noga kan man se att det är norrlands gulds folköl de dricker! Såklart ska den hänga i köket, liksom ett tredje fönster!


Idag är det bara kvar att packa inför köpenhamnsresan och baka pepparkakor hos lisa!

Ett liv som gris - detta är VIKTIGT

Kategori: Miljö och politik

Under de senaste veckorna har många artiklar om djurhållning publicerats i media till följd av djurrättsalliansens två år långa utredning. Det som beskrivs är hemskt och svårt att ta till sig, och då är skildringarna i tidningarna ändå rätt milda.

Följande 12 minuter långa film är en sammanfattning av utredningen och tar upp gällande lagstiftning, och hur verkligheten ute på svenska gårdar ser ut.

Gör mig en tjänst - försök se hela.
Ett liv som gris från Djurrättsalliansen.Måste vi ha (konventionellt uppfödd) gris på julbordet detta år?

Nytt rekord!

Kategori: Sport och friluftsliv

I distanslöpning!

13 km ungefär lyckades jag och Rugby-Malin springa igår. I vanlig ordning hade vi endast tänkt springa hälften så långt, men så fort man ger sig ut i natureservatet så är det kört. Även fast vi hade karta och Malin är gammal orienterare så lyckades vi med konsstycket att hamna utanför kartan! (Kartan var faktiskt riktigt dålig, stämde inte alltid överens med verkligheten)

Men 13 km i benen var ju inte så dumt, och vi fick på köpet se en massa hundar, tre hästar och en älg på språng!

Önskelista julen 2009

Kategori: Festligheter


 - Vasaloppsskidor
 - I övrigt bara antikt, second hand, vindsfynd och sådant som ej är nyproducerat (undantag hemstickade vantar).

Kameran fick följa med till skolan

Kategori: Vardag

En vanlig tisdag på civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik

På analytiska miljökemin på morgonen pratade vi om läbbiga miljögifter. Om hur dessa ser ut, hur de sprids och beter sig i naturen och hur långt tid de ta att bli av med.

PCB, DDT, HCB, Dioxiner - Usch! Här är Erikas reflektion på föreläsarens förklaring om att det människan sprider ut även finns i mätbara mängder på sådana ställen där människan inte bor, tex. i pingviner på sydpolen:

(Klicka för stor bild)


Senare på eftermiddagen var det dags för den avslutande laborationen i elektromagnetism, på kapitlet om induktion.


Håkan kikar på en fyrkantpuls (?) på oscilloskopet från tidigt 80-tal.Rasmus och Jonas diskuterar.Två spolar lindade utanpå varandra ger upphov till ömsesidig induktans. Ett sådant försök har vi kopplat upp här.


Att ägna sig åt miljöfrågor är som att betala hyran
Gör man inte det har man ingenstans att bo.

Sett på korridordörr på Ansgar

Rimfrost

Kategori: Vardag

Någon vinter har vi inte fått, men sällan har jag varit med om så vacker rimfrost. Den var överallt, på cykeln, i håret, på träden, på marken...Lars Winnerbäck

Kategori: Festligheter


Jag, tio klasskamrater, ett gungande Fyrishov och Lars Winnerbäck med band. Som en lisa för själen.


Man lever så mycket man hinner.
Lars Winnerbäck

Julbak

Kategori: Malin i köket