Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

Hår i ögat

Kategori: New Zealand

Ikväll lämnade jag in min officiella ansökan till Massey University. En massa sidor som skulle fyllas i med namn, nummer, kurser, kryss, och underskrifter. Och bilagor på tjockt fint papper och tjusiga stämplar. Nu är det bara att vänta. I bästa fall får jag mitt antagningsbesked innan jul, och först då kan jag skaffa visum och söka studielån. Boka flygbiljett kommer jag göra snart, men ombokningsbart förstås.

Jag fick även chansen att träffa tre av de övriga fyra som ska till Nya Zeeland. Två av dem är teknologer jag är bekant med sedan tidigare! Lite insiderinfo om städerna kom också fram, och vad kiwisarna (nya zeeländarna) är bra och mindre bra på. De är dåliga på att bygga hus, kollektivtrafik, klä sig efter väder, och internetuppkopplingar. Men de är å andra sidan bra på vin, bilkörning och naturupplevelser. Intressant!

Nya kurser har startat och jag läser nu tillämpad systemanalys (sannolikhet blandat med simulering och programmering), transformmetoder (matte, fråga inget mer) och markvetenskap (fysik, biologi och kemi under markytan). Det ser ut att bli en bra period, och jag är ivrig att få umgås med alla uppsaliensare ordentligt innan jag far. Ett år är en lång tid.

Det kom ett brev!

Kategori: New Zealand

Idag landade ett efterlängtat brev på korridorgolvet. Det innehöll den officiella nomineringen till utbytesstudierna samt ansökningshandlingar till universitetet jag blivit tilldelad.

Nu står det alltså klart att jag hamnar på Massey University i Palmerston North på nordön, ca 14 mil norr om(alltså närmare ekvatorn) huvudstaden Wellington. Palmerston North är en ganska liten stad med 80000 invånare, varav en mycket stor del består av unga dito. Allra minst februari till november blir jag borta.

Nu återstår 'bara' att fylla i ansökan, välja kurser, boka biljetter, skaffa nytt pass, skaffa visum, fixa bostad, hyra ut min lägenhet osv. osv.

Här kommer lite länkar ni kan spana in:

 - Mitt nya universitet
 - Viktiga datum för nästa år
 - Så här kommer jag antagligen bo
 - Palmerston North på kartan
 - Exempel på några kurser jag antagligen kommer läsa: 1, 2, 3, 4

Och så lite mindre relaterade länkar:

 - Ett ställe med ett väääldigt långt namn.
 - Vad Wikipedia har att säga om staden (engelska)
 - Att se och göra på Nya Zeeland
 


Palmerston North, min blivande hemstad

Det blir Plan A!

Kategori: New Zealand

Jag har mått så dåligt. Illamående, hjärtklappning,  ledvärk, dålig aptit, sömnbesvär och koncentrationssvårigheter. Men nu är den förhatliga väntan över:


Glädjen vet inga gränser, och kroppen drar en lättnadens suck! Detta måste firas! Lasagne kanske?

Miljömätteknik

Kategori: Vardag

De senaste veckorna har jag och tre kursare mätt, utvärderat och skrivit rapport på ämnet "Inomhusklimat i spinningsalar på Friskis&Svetti Uppsala". Mäkta stolta är vi med resultatet som ska presenteras imorrn!


                                                    Klicka här för att kika i rapporten

By Friday, I will know

Kategori: New Zealand

Idag hade jag en intervju med Matt på internationella kansliet angående Nya Zeeland. Att jag fick komma på intervju är en bra sak, det betyder att jag lyckades producera en korrekt ansökan i två exemplar samt att innehållet var adekvat. För endast ett fåtal får komma på intervju.

Tio minuter, på engelska. Jag var så nervös att jag trodde att jag skulle kräkas. Eller få en hjärtinfarkt. Kanske båda. Innerst inne visste jag förstås att det inte var något att oroa sig för. Men min kropp reagerade tvärtemot!

Tio minuter blev nästan tjugo, och vi hann prata om att uttala mitt namn på engelska, varför jag vill åka på utbyte, varför just Nya Zeeland, varför jag valt kurserna som jag gjort och vad jag vill göra med min fritid.

Jag tycker att jag producerade bra svar på det mesta, och engelskan gick helt okej sånär som på ordet 'studievägledare'.

På fredag får jag ett ja eller ett nej.Blir det Plan A:


Christchurch, Nya Zeeland, från ovan

Mt Sunday, mer känt som Edoras.Eller blir det Plan B:


Lägenhet på Majklockan


Med tillhörande tjusiga cirrusmoln och...


...odlingslott? Och såklart elitserieguld i rugby.

Ett litet experiment

Kategori: Vardag

Jag såg en dokumentär på SVTplay om hur det kommer sig att hunden är människans bästa vän. Mycket intressant förstås. Men det som fastnade var ett experiment de utsatte vovvarna för - ansiktsigenkänning. Tydligen tittar människor på varandra från höger till vänster (eller om det var tvärtom), och det gör hundarna också, vilket är otroligt ovanligt. Grejen är att ansiktshalvorna på en människa inte är likadana. Här kommer en demonstration:

Vilken halva ser mest ut som jag?


Högra halvan av mitt ansikte.

 

Vänstra halvan av mitt ansikte.Och de fina halvorna tillsammans.


Också weird!

James Bond på Drottninggatan

Kategori: Festligheter

Lite kändisskvaller kanske? Det händer ju inte så ofta på min blogg. DANIEL CRAIG besökte stan i helgen, för att spela in scener till Hollywoods tolkning av Stieg Larssons 'Män som hatar kvinnor'.


Daniel Craig i Uppsala (bilden är från UNT)


Weird..