Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

Avez-vous le pain?

Kategori: Malin i köket
   

Fjorton timmar tog det att färdigställa dessa baguetter bakade på endast vetemjöl, vatten, en liten mängd jäst och salt. Perfekt knaprig skorpa, segt inkråm med stora hål och en härlig arom!

♦ ♦ ♦

Vi har tjuvstartat med semlorna nu, ikväll var vi fem stycken som kalasade på underverken. Mandelmassa gjord på nymald mandel är gott!

Sett i UNT

Kategori: Vardag                                                                Klockren!

Snö

Kategori: Vasaloppet 2010


                                         Jag glömde ställa in cykeln i förrådet över natten


Jag vågar faktiskt säga att det är mycket snö i Uppsala, uppemot 40 cm på sina ställen! Jag har en känsla av att vi kommer minnas den här vintern som den sista man kunde åka skidor i Uppsala. Och vilket fall valde vi ett bra år att träna inför vasan!

Hågadalen var olidligt vacker idag, med ett tjockt slätt snötäcke genomkorsat av idel skidspår och sol och lätt snöfall på samma gång. Vid ett tillfälle kunde jag räkna till 15 skidåkare inom synhåll!

De två milen vi åkte idag gjorde att både jag och Lotta kunde fylla på våra barometrar till 25milsstrecket - halvvägs!
Jag hittade en kul simulering av vasaloppets höjdkurva, med lite info om kontrollerna och sådant! Klicka här!

Ett skepp kommer lastat!

Kategori: Malin i köket


Det är jobbigt att hinna med att handla och laga mat när det är skola, körrepetition, rugbyträning, fysträning, skidåkning, möten och annat på schemat. Och förstås icke desto mindre viktigt! Så därför har jag gjort slag i saken och beställt min första grönsakslåda från www.arstiderna.com! Så på torsdag kommer min första Lantlåda till min dörr, fylld med ekologiska närproducerade (i den mån det går) säsongsgrönsaker! "Bra råvaror" är ett sånt modebegrepp nuförtiden, och på detta vis blir det enkelt att laga mat!Enligt hemsidan kommer den innehålla:
-Potatis till mos
-Polkabetor
-Palsternacka
-Vitkål
-Rödlök
-Äpplen Santana
-Rotselleri
-Schalottenlök
-Potatis fast
-Morötter

Och i en stund av ingivelse beställde jag även självvald müslibladning från Saltå Kvarn i fin plåtburk. Dyrt som stryk (för att vara müsli i alla fall) men jag ser det som en present till mig själv, och onödigare saker kan man köpa tänker jag mig!Müslin innehåller:
Fyrkorn (Havregryn**, Veteflingor**, Kornflingor**, Rågflingor**), Crunch (Havregryn*, Rårörsocker*, Veteflingor*, Palmolja*, Russin*, Kokos*, Mandelmjöl*, Solroskärnor*, Honung*, Havssalt, Vaniljextrakt*), Regalrussin*, Valnöt*, Pumpakärnor*, Aprikos*, Blåbär (Blåbär*, Socker*, Solrosolja*), Linfrö*, Solroskärnor*, Pistagenöt*, Äpple*, Mango*, Hallon*, Jordgubbe*

* KRAV-godkänd ingrediens
** KRAV- och DEMETER-godkänd (biodynamisk) ingrediens

Idel goda,ekologiska saker!

Åderlåtning och ett glas öl

Kategori: Vardag


Idag har ja ägnat mig åt den bästa välgörenheten som finns - blodgivning! Man räddar liv samtidigt som man får en present! En halvliter blod tog de av mig idag, och jag hoppas ha fyllt på reserven av röda blodkroppar tills gävleloppet nästa helg!

Senare på kvällen deltog jag i mitt första stämrep för altarna i snerikekören. Vi sjöng bl.a. Stridsvind, Two and a half men, Studentsången och Ett glas öl. Kul är det!

Folkdans, folkmusik och Parkmän

Kategori: Festligheter

Min korridorare Maria dansar folkdans en gång i veckan på Philochorus här i Uppsala. Nu i lördags var det dags för föreningens årliga Gramdkväll, dvs dans och folkmusik hela dagen och natten på Grand.

Maria tyckte vi skulle gå på entimmeskursen i polska för nybörjare som föregick konserten, och modiga som vi är, gick jag och Lotten dit! Det var nog inte vår grej riktigt, men konserten däremot var en riktig höjdare!

En hel drös med duktiga musiker i olika åldrar på violiner, flöjter, gitarrer, nyckelharpa och något slags horn/lur utgjorde Bollnäsbygdens spelmanslag - nordiska mästare i folkmusik 2009! De verkade roa sig kungligt uppe på scenen samtidigt som ljuva toner nådde våra öron. Och i publiken finner jag inga mindre än Lovisa och Viktoria Parkman!


Bollnäsbygdens Spelmanslag


Så kan det gå!

Kungsvatten och Inkaleden

Kategori: Vardag


Idag gick vi en åtta-till-fem-dag, alltså är man väl värd en slapp myskväll. Receptet på en sådan är:

- Gin och tonic (mest bara för att smaka)
- Kolakladdkaka
- Fetmjölk
- På Spåret (svtPlay)
- Succéduon Anders och Måns (svtPlay)
- Skön soffa med filt och två kompisar!

Länge leve Hammarskogsspåret!

Kategori: Vasaloppet 2010


Idag slutade vi vid lunch igen, så jag och Lotten tog skidorna på styret och drog till Hågahögen. Därifrån går nämligen ett milspår ända ner till Hammarskog. Dubbelfiligt, dvs västra spåret till Hammarskog och östra på vägen hem.Spåret vindlade sig genom skogen och över ängarna och var betydligt mer kuperat än spåret vi åkte på i måndags (som tydligen var en gammal banvall, vilket förklarar avsaknaden av backar och kurvor). Det var rikligt med snö, ganska fina spår och många glada skidåkare i naturreservatet denna dag! Här kommer vi hänga en del framöver!
Så kan jag meddela att jag och Lotten nu är anmälda till Gävleloppet som går av stapeln 7 februari, 45 km långt och seedningsgrundande för vasaloppet!

 

Först matte...

Kategori: Sport och friluftsliv


... Med Volodomyr, en två meter lång herre med hockeyfrilla och otroligt högt tempo när han pratar om ändligt genererade linjära rum och linjära höljen. När det går för snabbt tenderar jag att somna istället för att snabba på antecknandet.

Sedan miljörätt med Gabriel Michanek. Han är otroligt duktig på sitt område och kan ge massor av relevanta exempel från verkligheten på hur lagar tillämpats genom tiderna. Han är dessutom författare till tegelstenen som står som kurslitteratur!

Sedan lunch och iväg med bussen mot Skarholmen tillsammans med Lisa och Ida! Jättekul att få ta fram långfärdsskridskorna igen, men SVAJIGT från början! Bitvis riktigt fin is, mulet men bra sikt, behaglig temperatur och tolererbar vind. Ungefär en mil blir det tur och retur och med en fikapaus mitt i på en liten ö (Flässjan enligt eniros karta) mår vi bara fint!


Lisa och Ida på Flässjan

Efter hemkomsten svänger jag ihop en broccoli- och ädelostpaj med Wiklunds dito från i julas som förebild. Tyvärr hinner jag inte äta av den innan det är dags att bege sig till Almtunaskolans gymnastiksal (väldigt lik backgårdsskolans med plintar, pingisbord och allt det där, nostalgi!) för cirkelträning med rugbylaget. Under Kattis ledning får vi svettas rejält med en evighet (minst!) i olika varianter av plankan, upphopp på tjock madrass, hopprep, hopknutna cykelslangar, sprintstafett och andra dumjobbiga övningar. Men som de andra säger, ge de tre fyra veckor och du kommer känna grymmusklerna komma!

SEN äntligen broccolipaj!!


Tillsist innan läggdags ge Lotten lite stöd i rapportskrivning om gaskromatografi! Jag känner redan försmak på den odrägliga träningsverk jag kommer ha imorgon. Jag har en tanke om att röja upp bredvid sängen nu ikväll i händelse av att jag kan komma att behöva rulla ur sängen i morgon bitti...

Två mil skidor imorrn?

Konstgräs i januari...

Kategori: Rugby


... var inte fullt så illa som jag hade trott! Planen var stor, grön och upplyst och konstgräset kändes verkligen som riktigt gräs. Så härligt att känna dobbarna ta i kurvorna! Men visst kändes det udda att bollen hamnade i en stor snöhög om man kastade för långt..

Imorgon blir det långfärdsskridskotur direkt efter skolan, eftersom vi slutar tolv! Så det blir till att koka varm choklad på morgonen!

Stolt medlem i Södermanland - Nerikes nationskör!

Kategori: Vardag

Så var man tillbaka i storstan. Det känns bra, även om jag saknar hund, kaffe på sängen, snön och allt det där!

Idag har jag varit på mina första föreläsningar för i år, linjär algebra II med Volodomyr Mazorchuk och beräkningsvetenskap II med Michael Thuné som vi även hade i förra bervetkursen. Det känns på något vis bra att kurserna återföljs av ett "II", som om vi faktiskt kommer framåt!

På vårt fem timmar långa hål mellan dessa föreläsningar styrde jag och Lotten mot Hågadalen för ett skidpass. Jag fick inviga vallan (violett -1 till -9 grader) och vallaklossen och, sedan prova på konststycket att cykla med pjäxor och skidpaket! Vi hittade en skogsväg med ett prima "gubbspår" som vi följde i 7 km. Inga kurvor och inga backar dvs. stakträning!

Imorgon ska jag spela rugby igen - utomhus på konstgräs!

På kvällen fick jag efter nio månaders väntetid äntligen gå på min första körrepetition med Snerikekören! KUL! Kommer bli en grym vår!Andra glädjande besked är att strumporna jag stickade numera är klara:Att jag numera anser mig behärska mönsterstickning (nästa projekt blir mönsterstickad mössa):Att min avocado som jag sådde någon gång i oktober (grodde i december) nu har blivit stor och stark:Och att jag faktiskt klarade alla tre tentorna som jag skrev innan jul! Jag vet inte riktigt hur detta gick till, men det känns fantastiskt!

Lotta på besök i Norrfjärden

Kategori: Jullov

Vi har bland annat:
(Klicka på bilderna för att förstora)

 - Kokat palt
    

 - Åkt 37,5 km skidor i spår

 - Åkt 2x7 km på skoterspår (-27° en av gångerna)
          
       

 - Sett Kautokeino - Upproret

 - Bakat pizza

 - Bakat snickerskakor
    

 - Ätit middag hos Wiklunds

 - Battlat SingStar mot Wiklundsbarnen

 - Ätit middag med Anderssons

 - Vunnit i Cluedo och 5-öringsleken
    

 - Haft filmkväll hos farfar och farmor, Blood Diamond

 -
Ätit middag hos mormor och morfar

 - "Gjort stan"

 - Fikat på Ekbergs Konditori

 - Sett Avatar i 3D

 - Klappat hästar
    

 - Spelat piano och trummor

 - Besiktat SAABen (godkänd utan anmärkning)

 - Hundpromenerat
          

 - Varit på sparktur

 - Gjort snöänglar

 - Sett på TV

 - Hittat mumintroll i snön
    

 - Sovit middag
    

 - Spelat Alfapet 
       

 - Eldat (KALLT ute!)