Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

Blue Mountains, Del 2

Kategori: New Zealand

Igår sov jag så gott i tältet att jag till och med tog sovmorgon! Sedan hängde jag på holländska Judith och polska Anka på en ännu längre walk. Vi tog tåget två stationer bort och följde sedan frodiga Darwin Track ett par kilometer innan vi började klättra på stålstekar nedför klipporna. Tyvärr (eller kanske tack och lov) var sikten obefintlig, och jag fick ingen riktig känsla för hur högt upp vi var. Sedan började det vi regna, och blöta som vi var tänkte vi att det var lika bra att bada också, nedanför Wentworth Falls, ett vattenfall!

Sedan traskade vi tre timmar i oavbrutet spöregn. Jag tror aldrig att jag någonsin tidigare varit på genomblöt. Inte en enda fläck av vare sig underkläder, byxor, tröjor eller regnjacka var det minsta torr! Men vi höll modet uppe och hade en riktigt härlig och äventyrlig dag!

Imorse vaknade jag kvart i sex av att mitt tält regnade på insidan. Så jag proppade ned alla saker i plastpåsar och gick sedan in i huset. Jag överväger starkt att betala för en säng inomhus inatt!


Vilda papegojor!

 

Dimman skapade en väldigt intressant atmosfär!

 

Det var så brant nedför att vi fick kliva på stegar!

 

Simtur!

 

Dränkt! Notera den lilla fläcken vid tummen som fortfarande var torr vid fotoögonblicket!

 

Mäktigansch!

Blue Mountains, Del 1

Kategori: New Zealand

Efter Sydney och Manly tog jag en tvåtimmars tågresa (vilken var snorbilligt av någon anledning, jämfört med allt annat dyrt) till Katoomba tio mil västerut. Katoomba är en liten ort uppe på en rygg/platå mitt uppe i Blue Mountains. Inom gångavstång från hostlet (där jag tältar) finns själva bergen, och det är inga pjåkiga berg heller! De är inte värst höga, men de enorma vertikala klipporna alá Grand Canyon mitt i den australiensiska bushen gör stället jättehäftigt! För att ta sig upp och ned för klipporna få man kliva omkring på stappor, stegar och trappsteg huggna direkt ur berget av fångar. Inget för personer med svindel!

Första kvällen hängde jag bara på hostlet, som är litet och megamysigt. Andra morgonen packade jag matsäck och kaffethermos innan jag traskade iväg för en lååångpromenad runt de välkända Three Sisters. En femhundra trappsteg eller så ned för klipporna, två timmar bushwalk och sen en femhundra trappsteg upp igen! På stigen möter jag en riktig aussie som är van vandrare i trakterna. När jag säger att jag är svensk berättar han hur han som volontär under Sydney-OS 2000 hade ansvar för att underhålla Silvia och Karl Gustav i två veckor! Världen är bra liten!

Utsikt över Blue Mountains!

 

The Three Sisters i bakgrunden

Sydney och Manly Beach

Kategori: New Zealand

Jag har dåligt med internetanslutning och alldeles för kul för att sitta framför datorn, därför svårt att uppdatera ofta. Men här kommer i alla fall lite bilder!

Torsdag till söndag bodde jag på Manly Beach, en strandförort till Sydney som enklast nås genom en 30 minuter lång färjetur. En av de där riktigt stereotypa strandkulturställena. Jag blev faktiskt förvånad att mina fördomar var så sanna. Solbrända, vältränade äckligt snygga surfarkillar (och tjejer) sprang omkring på stranden med en surfbräda under armen! Good stuff!

Jag är lite för rastlös för strandlivet, men jag gjorde mitt bästa för att bättra på brännan utan att för den skull bränna oskinnet! Jag promenerade runt halvön med, såg lite natur och en kookaburra!

En närbild av gissa vad?!

 

Sydney Opera House såklart! Här sett från färjan ut till Manly Beach.

 

Dröser av människor en lördagseftermiddag på Manly Beach!

 

Surfskola

 

Strandkonst!Sydney - Aventyret fortsatter!

Kategori: New Zealand

Igar hade jag en lugn (lite for lugn) och solig (lite for solig) dag. Jag och Barry (skotten fran foregaende inlagg) strosade runt pa stan, hangde i parker och drack English Breakfast Tea pa cafe. Klockan 8 pa kvallen hoppade jag pa Greyhoundbussen som korde anda till Sydney over natten. 12,5 timmar totalt, och jag lyckades faktiskt sova ganska gott storre delen av natten, aven om min nacke inte kandes helt hundra imorse.

Har i Sydney regnar det, men jag har betalat for forvaring av min stora (enorma) ryggsack over dagen och precis fatt i mig en stor engelsk cooked breakfast sa just nu kanns det inte sa jobbigt alls! Framat eftermiddagen ska jag ta farjan ut till Manly Beach dar jag bokat hostel far tva natter till att borja med!


En lugn dag i en park i Melbourne.

Ännu en dag i Melbourne

Kategori: New Zealand

Igår kväll hittade jag här på vandrarhemmet en trevlig ensamresande skotte att prata med. Bary eller Barry heter han visst och han spelar prop i ett rugbylag precis som jag! Vi kollade in den ljumma kvällen och några pints med öl igår, och idag fortsatte vi att slå följe och besökte Queen Victoria Market, Melbourne Aquarium och parkhäng med så mycket sparkande och kickande av rugboll att min sparkfot var röd och ett långfinger stukat! Inte ett moln syntes på himlen på morgonen och wow, det är varmt i solen! Mycket vatten, solhatt och solglasögon - check! Imorgon kväll kommer jag nog hoppa på en nattbuss mot Sydney, men jag har inte riktigt bestämt mig ännu!


Kvällning över Yarra River, MelbourneQueen Victoria Market!

Aquarium!


Pingviner på Melborne Aquarium


Barry vid lilla hajbassängen

I'm in Australia!

Kategori: New Zealand

Det har varit en tuff helg. Natten mellan fredag och lördag sov jag dåligt, knappt något alls. Funderade för mycket på flytt, packning, biljetter och glaciärtenta för att kunna sova. Lördagen handlade om precis allt det där jag ältat under natten; flytt, packning, biljetter och glaciärtenta. Lördagsnatten spenderade jag ju på flygplatsen, och jag lyckades faktiskt nicka till en, två timmar strax innan flygplatsen öppnade klockan 04.
Incheckning, bagageinlämning, säkerhetskontroll, boarding, flygning och ytterligare en säkerhetskontroll gick fint, vi var till och med tidiga till Melbourne!

Känslan av att kliva ut från flygplatsen, ut i ett annat väldigt varm land, var väldigt lik den jag hade när jag klev ut från Auckland Airport i februari - smått förvirrad och väldigt svettig that is! Tog en shuttle in till city fram till mitt påtänkta vandrarhem - som visade sig vara fullbokat! Lyckligtvis fick jag en säng på vandrarhemmet tvärs över vägen efter lite väntan.

Jag var så trött att ögonen gick i kors, men jag tyckte det var lite fånigt att vara jetlaggad efter en flygning med två timmars tidsskillnad så jag siktade på att hålla mig vaken hela dagen.Jag traskade in mot city som var varmt men mulet och konstaterade att jag verkligen hamnat i en storstad (tre miljoner eller så, men allt är väl egentligen stort i jämförelse med NZ). Söndag klockan tolv och staden fullkomligt vimlade av folk! Shoppingkvarteren sträckte ut sig över en stort område, och måste vara en dröm för vem som helst som gillar att shoppa. Jag var för stunden mer intresserad av kaffe och matvaror än kläder och skor. Klockan sex gav jag efter för tröttheten och sov 14-15 timmar i sträck i ett försök att bli av med sömnskulden.

Imorse kändes livet väldigt mycket lättare! Frukost och sen spårvagn(!) ut till en strandförort vid namn St Kilda, känt för sin strand, bohemiska atmosfär och galna utbud av bagerier. Jag strosade runt ett par timmar och fikade på ett av bagerierna innan jag tog spårvagnen tillbaka mot stan vidare till en stadsdel på andra sidan stan. Massa sjyssta gator och saker att titta på, men mina fötter sa till slut ifrån.

Så nu sitter jag här i loungen på King Street Backpackers, mätt och belåten och bloggar! Jag försöker lista ut vad jag ska hitta på imorgon. Stanna en dag till i Melbourne eller ge mig av norrut? Återstår att se!

Fiskare på piren i St Kilda

St Kilda Beach - NAJS!

Kaffe på trevligt bageri i St Kilda

Affär med endast babushkas! Nog är det en storstad alltid!


Alla julprylar känns så malplacerade i sommarvärmen!

Uppdatering från Wellington Airport

Kategori: New Zealand

Så var jag äntligen på väg! Rummet städat, nyckeln återlämnad, den sista tentan skriven. Jag är officellt färdig med mitt utbytesår! Smått overklig känsla att vinka hejdå till Palmerston North genom bussfönstret, mitt hem i åtta månader. Planet går okristligt tidigt imorgon bitti, och eftersom inga bussar går så tidigt innifrån stan tänkte jag vara smart och hänga på flygplatsterminalen över natten. Och så är den STÄNGD nattetid! Vad är det för fasoner, detta är en flygplats i en huvudstad!

Men eftersom jag inte just har någon annan stans att ta vägen (hotell för hundra dollar eller hostel i stan och två taxiresor) så låter de snälla flygplatsmänniskorna mig stanna i terminalen över natten. Så länge jag inte springer omkring! Så jag och en ryss sitter här bland stängda kafeér och affärer och väntar ut natten!Jag lämnade en lapp till hyresvärden på mina möglelfläckiga gardiner. Tvättråden säger "Endast kall handtvätt. Blötlägg inte, gnugga inte, vrid inte, tumla inte. Plasttäckta sidor får inte nudda varandra när de är blöta. Använd inte klädnypor. Kemtvätta inte" - Så vad skulle jag göra då?!Wellington airport en lördagkväll

Jag kan inte riktigt fatta att jag ska flytta härifrån

Kategori: New Zealand

Packning pågår.


Två hela dagar är allt jag har kvar i Palmerston North, och det är troligt att jag inte kommer tillbaka hit mer. Jag kan inte riktigt förstå det. Över åtta månader här jag bott här, handlat på stormarknaderna, gått på bio, lyssnat på föreläsningar, spelat rugby, frusit. Och nu ska jag åka härifrån, bara sådär! Tiden har gått enormt snabbt och enormt långsamt på samma gång.

Jag är mitt uppe i packandet. Vad ska jag slänga, vad kan jag ge bort, vad bör jag skicka hem till Sverige och vad vill jag kånka runt på i två månader? Jag har fixat en massa, städat, skurat ugnen (huga!), ringt banken, sagt upp hemföräkringen, skaffat australienvisum, sagt upp mitt boende. Och mitt i allt försökt plugga inför mina tentor, med tveksamt resultat.

Jag bor i ett kaos, med kartonger överallt, kläder i högar och papper huller om buller. Jag vill bara åka härifrån NU! Hade akut hemlängtan igår natt, för första gången. Jag är fruktansvärt less på livet här i Palmerston North, och på samma gång väldigt ivrig att få resa omkring igen! Jag är klar med Palmy, men inte redo att komma hem just ännu!