Brödbak
Kategori: Malin i köket
Receptet på "Det Godaste Brödet" fann jag i Vegetariska Kokboken fast jag bytte ut 1 dl vatten och 2 dl mjöl mot en dl surdeg. En riktigt härlig deg blev det och lagom till lunchtid kom två trevligt runda limpor ut ur ugnen! Jag tror aldrig jag har lyckats så bra med bröd förr. Genomgräddat, inte smuligt och med en frasig skorpa runt om! Mamma, du ska få smaka när du kommer hit!
"Det Godaste Brödet" 2 limpor
På kvällen:
4,5 dl kokande vatten
2 dl vetekross
2 dl havregryn
På morgonen:
2 dl kokande vatten
25 g jäst
1 dl rågsurdeg
0,5 msk salt
11 - 12 dl Ekologisk Vetemjöl special
På kvällen, häll vattnet över ingredienserna i en bunke, låt stå över natten.
På morgonen, Blanda ner vattnet och surdegen i det skållade och se till att det blir ca 37 grader varmt. Rör ner jästen. Sen ner med saltet och det mesta av mjölet och knåda 10 minuter för hand (4 minuter i assistent om jag haft någon sådan). Jäs ca en timme
Ta upp på bakbord, knåda en liten aning och forma sedan till två runda limpor. Låt jäsa på bakplåtspapper ca 45 min. Värm ugnen till 250 grader och värm samtidigt plåten. Snitta bröden godtyckligt och skjutsa över dem till den heta plåten. Grädda 40 - 50 minuter, brödet ska låta lite ihåligt när du knackar på ytan om det är färdigt.
Min fina utsikt över ett Uppsala i höstskrud
Rykande färskt bröd
Rykande färskt bröd
Bloggadress: http://pollyportman.blogg.se/