Iris Malina

Iris | In Greek mythology, Iris (/ˈɨrɨs/; Ἶρις) is the personification of the rainbow and messenger of the gods. She is also known as one of the goddesses of the sea and the sky [...] She travels with the speed of wind from one end of the world to the other, and into the depths of the sea and the underworld. Malina | The slavic word for raspberry

Jag har lagt om kosten

Kategori: Ideas worth spreading

Jag snubblade över ett kapitel ur Andreas Eenfeldts 'Matrevolutionen'. Som mina närmsta vet är jag rysligt intresserad av ingredienser, matfusk, kemikalier i vardagen, miljöhot, genusproblematik och andra ögonöppnare. (Läs gärna Den hemlige kocken, Äkta vara, Förgiftad : om kemikalierna i vardagen och det dolda hotet mot vår hälsa, Plan B (2.0, 3.0 och 4.0), Under det rosa täcket och Vegomyten.)

'Matrevolutionen' tar sig an vår kost, de rådande kostråden, studier om diabetes och hjärtproblem - metabolt syndrom även kallat välfärdssjukdomar. Väldigt intressant, övertygande och med överhängande risk för en känsla av bedrägeri - hur kunde det gå så här snett?

Alltså testade jag hans föreslagna kostriktning ett par veckor - Halleluja! Kort sagt går det ut på mindre kolhydratrika livsmedel som min mage har svårt att hantera - bröd, pasta, ris och stärkelserika grönsaker. Även socker förstås. Istället ökas andelen fett rejält. Fett i form av smör, ost, grädde. Oprocessat fett (margarin är no no!). Det är ett helt annat sätt att tänka, omställningen tar ett tag. Men det är så självklar och enkelt efter ett tag. Ät ägg, ost, fisk, kött om man föredrar det, nötter, grönsaker när man är hungrig och tills man är mätt! För det är i stort sett omöjligt att överäta fett (så länge det inte är blandat med socker vill säga).

Inga vilda djur lider av fetma eller typ 2 diabetes även fast de har gott om föda. Människor är också däggdjur, så varför skulle detta inte också gälla oss? Med lågkolhydratkost funkar det så!

Jag har följt denna kostriktning någorlunda sedan två månader tillbaka. Observera att jag inte har något som helst mål att gå ned i vikt! Alla mina åttio kilogram är fina och nödvändiga! I synnerhet som prop i rugbylaget!

Så hur äter jag nu?

- I regel två mål om dagen, jag är mätt så länge att jag inte behöver äta oftare. Väldigt behändigt!
- Mycket ägg. Fantastiskt livsmedel, fyllt med livsnödvändiga saker!
- Alla sorters ost. Jag är tokig i ost.
- Lax, för det är så tokigt gott
- Turkist/Grekisk/Mezeyoghurt (tyvärr tokigt svårt att hitta yoghurt på NZ, som inte är fettsnål och sötad, och innehåller tre fötjockningsmedel, gelatin, smakämnen och färgämnen)
- Bär
- Grönsaker. Broccoli, spenat, blomkål, tomater, zuccini, avocado, lök, linser, pumpa, aubergine, kål, svamp, oliver, sparris osv.
- Nötter och mandlar
- Ren mat, enkla råvaror. Inga eller få tillsatser.
- Eftersom vi lagar mat tillsammans i huset blir det även kött emellanåt
- Som en sidoeffekt är lågkolhydratkost i praktiken helt glutenfri

Och vad har detta inneburit för mig?

- Sötsuget är borta. (Sötsuget har varit en pest!)
- Förr kunde jag äta fika istället för lagad mat, det händer inte längre!
- Jag äter mer grönsaker
- Jag har varit helt huvudvärksfri
- Min ibland knepiga och onda mage har varit hellugn och harmonisk. Aldrig magknip eller gaser!
- Allt smakar mer! Blåbär smakar godis, 85% choklad smakar som 60%. Mandlar smakar sött!
- Matkontot är mindre, eftersom jag inte är sugen på dyrt skräp!
- Bättre allmäntillstånd helt enkelt!

Är det här verkligen inte farligt?

- Vi har hör det förr - KOLESTEROL. Nej. Det är socker och mjöl som är döden för blodkärlen!
- Mättat fett sätter sig direkt i blodkärlen? Nej! Mättat fett (smör, ister) blir föga förvånande mjukt vid kroppstemperatur. Vi är ju gjorda av mättat fett, varför skulle det vara farligt? Bröstmjölk är fullt av mättat fett, i vilken värld skulle det vara skadligt för en bebis?
- Läkaren Andreas Eenfeldt har sammanställt en duktig referenslista med vetenskapliga observationsstudier, kliniska studier och fallstudier på ämnet här.

Så innan ni förkastar idén bara för att den är tvärtemot livsmedelsverkets råd, var öppensinnade och läs första kaplitlet av Matrevolutionen här!

Andra läsvärda länkar

- Anekdotiska bevis, vilka hälsoförbättringar vanliga människor upplevt. Även här.
- FAQ (ofta frågade frågor) om lågkolhydratkost
- Socialstyrelsen godkänner lågkolhydratkost
- Björn Ferry, en OS-medaljör på lågkolhydratkost
- Jonas Colting, triatlet på lågkolhydratkost


Klicka på bilden för att läsa broschyren!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: