Gräva en stor grop
Kategori: Vardag
Men "Bondens egen marknad" hann jag med i fredags någonstans mellan föreläsning om grundvatten, lunch och hostattacker. Det såldes ost (dyrt, jag köpte), massa olika sorters tomater (dyra, jag köpte av alla sorter), grönaksstånd (jag köpte mangold och morötter, ganska okej pris) och glass (dyrt, men fruktansvärt gott!). Och så honung, sylt, svamp, bär och korv förstås, men det lämnade jag därhän.
Visst ser det ut som en bit av himlen?
En vis man på TV lärde mig ett recept där man tar tillvara de där goda tomaterna som man inte hinner äta upp och som man vill spara till kalla vinterdagar:
Rich, roast tomato passata
Ingredients
• 3 - 4 kg ripe Tomatoes (as many different varieties and sizes as possible)
• Sea salt and freshly ground black pepper
• 1 tsp fresh oregano
• 1 tsp fresh thyme
• Small handful of torn basil
• 4-5 cloves of garlic
• Good trickle of olive oil and rapeseed oil
Method: How to make rich, roast tomato sauce (Passata)
1. Preheat the oven to 180C/350F/Gas Mark 4.
2. Depending on the size of the tomatoes, cut them either into halves or quarters. With very small or cherry tomatoes, pop them in whole but slash the skins first to release the juices. Place all of the tomatoes into a large roasting tin.
3. Crush and roughly chop the garlic and sprinkle it over the tomatoes with the salt and pepper.
4. Roughly tear the oregano, thyme and basil and scatter over tomatoes.
5. Drizzle over a little rapeseed and olive oil then roast in the oven for 45 minutes until slightly blistered and soft.
6. Cool after cooking, push through a sieve and place into containers for freezing.
Idag har jag varit i skolan hela dagen och dessutom varit på stämrep med kören på kvällen.
Några fler bilder från mottagningen, 1. Kajsa med ren, fjäll och midnattsolen i ansiktet. 2. Kajsa och skogsmulle utanför tältlägret (alltså utanför aulan en torsdag morgon).
Imorgon ska vi gräva en grop på en åker, återkommer om detta!